banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jan 2009, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
_zoka je napisao:
veverushka je napisao:
sve nam oduzimaju, ne smemo da dozvolimo da nam uzmu i nasu tj. pravoslavnu novu godinu! dok god je crkva slavi znaci da i mi to trebamo. a to sto se sami odricemo prava i obicaja, niko nije kriv osim nas.

greska je ne obelezavati tako lep praznik, jer po julijanskom kalendaru, kom pripadamo mi, to je nasa nova godina!

Vjerovatno onda i svoj rođendan slaviš po julianskom kalendaru.Pripadaš gregorijanskom kalendaru,a to što je crvka previše kruta da bi se prilagodila vremenu,e to je druga stvar.Što se tiče tradicije,garan prije sto godina ni jedan pravoslavac nije slavio NG(bilo koju) već samo Božić i slavu.

pazi, ja 31. ne slavim NG vec svoj rodjendan! :) to mi je dovoljan razlog za celonocno slavlje! :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 22:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
Damaskin je napisao:
14. јануар није ни српска, ни православна ни црквена нова година,
то је просто почетак нове календарске године по григоријанском календару и ни почему није битан,
осим што се тог дана прославља св.Василије Велики

- што се тиче Цркве, још је св.Јован Златоуст писао бесједе против римског обичаја слављења "календи"

- Црквена нова година почиње 1. септембра

- у епархији Бањалучкој су дословно "измислили" молебан и то правдају "јер народ свеједно слави"

pozdrav, damaskin! :)

prepoznajes nick? :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 22:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
urbana_extravaganca je napisao:
_zoka je napisao:
BL4ever je napisao:

Usput, komunizam je učinio svoje...
Dok su drugi slobodno slavili katolički Božić ili Bajram, samo su Srbi potkazivali jedni druge zbog slava i odlazaka u crkvu...
Srećom, moji nisu imali problema iako su slavili i Božić i PNG i slavu (a nismo bili u nakom zabačanom seocetu, već u po' Banjaluke).
Izgleda da smo imali i imamo dobre prijatelje ;)

Pravoslavna Nova godina je nešto naše, a bojim se da ćemo je izgubiti (kao i naš identitet) kada se stopimo sa Evropljanima kada jednom (tamo neke 2020.) uđemo u EU!

Kao da nam je neko branio da slavimo slavu ili Božić.Moj deda je bio vojno lice i kod svojih je on čitao slavu.Uvjek smo obilježavali Božić i Uskrs.Druga je stvar što smo mi Srbi go.na pa smo se sami odrekli tih praznika.Nisu bili obilježavni od strane države ali ti niko nije brani da ih sam slaviš.Ono je bila demokratija ,a ne ovo što nam se prodaje kao mu.a pod bubrege.

Можда твом деди нису бранили баш зато што је био војно лице односно близак државном апарату али било је позива на информативне разговоре где се указивало људима на то да слава није у комунистичком духу и слично.

Baš.Nisu dirali mog dedu jer je vojno lice(znači neko ko treba da bude reprezent tog "komunističkog duha" ,a zvali su tamo neke civile.Nema tu logike.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 00:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Moj deda je imao suđenje u srednjoj školi 1950 i neke. Tog dana nije došao u školu, jer je bio Vaskrs, a on je otišao u crkvu na jutrenje.

Kada su njegovi drugovi to vidjeli , prijavili su ga direktoru, a sljedećeg dana mu je održano suđenje na kome su ga javno prozivali i ponižavali, a dobio je za taj dan sve časove neopravdane. Bošnjake niko nije prozivao zašto svakog petka odlaze ranije sa nastave ili uopšte ne dolaze.

Vi ste imali tu sreću da ste živjeli u srpskoj sredini, gdje komunizam nije uhvatio tako čvrste korjene. Smatram da se nije moglo u isto vrijeme biti veliki komunista i biti vjernik. Bošnjaci u to najbolje znali. Bilo je i njih zadrtih komunista, ali taj odnos je bio mnogo veći kod Srba nego kod njih.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 16:14 
Administrator
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:

Vi ste imali tu sreću da ste živjeli u srpskoj sredini, gdje komunizam nije uhvatio tako čvrste korjene.

U odnosu na gdje?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 18:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa recimo Sarajevo.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 18:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne kontam.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Skontaćeš!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
urbana_extravaganca je napisao:
_zoka je napisao:
BL4ever je napisao:

Usput, komunizam je učinio svoje...
Dok su drugi slobodno slavili katolički Božić ili Bajram, samo su Srbi potkazivali jedni druge zbog slava i odlazaka u crkvu...
Srećom, moji nisu imali problema iako su slavili i Božić i PNG i slavu (a nismo bili u nakom zabačanom seocetu, već u po' Banjaluke).
Izgleda da smo imali i imamo dobre prijatelje ;)

Pravoslavna Nova godina je nešto naše, a bojim se da ćemo je izgubiti (kao i naš identitet) kada se stopimo sa Evropljanima kada jednom (tamo neke 2020.) uđemo u EU!

Можда твом деди нису бранили баш зато што је био војно лице односно близак државном апарату али било је позива на информативне разговоре где се указивало људима на то да слава није у комунистичком духу и слично.

Baš.Nisu dirali mog dedu jer je vojno lice(znači neko ko treba da bude reprezent tog "komunističkog duha" ,a zvali su tamo neke civile.Nema tu logike.

Мог нпр. јесу. Није био војно лице али је био председник сеоске задруге и члан КПЈ па је као такав пријављен да слави славу и морао на разговор у тадашњи СУП.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
recimo da je damaskin najpribliznije dao tacan odgovor.
ali ova nova godina je samo SRPSKA jer je Srbe slave logikom drugog kalendara. (i to je ono sto treba cuvati!) drugi pravoslavci je ne slave.
a ne znam sto je ljudima to toliko cudno? pa kinezi nemaju nikakvu vjeru(globalno)jer su jelte komunisti pa slave SVOJU novu godinu...

sve nove godine su mi prilicna glupost jedina pozitivna stvar je sto je SVIM ljudima to "praznik" pa su svi veseli bla bla. inace nist posebno. meni su drugi praznici puno bitniji.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 21:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Da ali Kinezi slave svoju NG po kalendaru koji su oni stvorili,a mi po kalendaru koji su odbacili i oni koji su ga kreirali.
Btw. NG nema nikakve veze ni sa srpstvom ni sa Pravoslavljem.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako je usvojeno da se vrijeme računa od Isusa Hrista onda ima veze.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 22:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Računa se od Isusa,a Božić nije 1. januara?Plus,koje je godine rodjen Isus?Nulte?Ne nego 1. AD.To su već dvije nelogične stvari.Btw. ja sam učio pne, a ne BC. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Godina 0 po kalendaru ne postoji. Na 31. prosinca 1. p. n. e. odmah slijedi 1. siječnja 1 n.e.. Samo u astronomiji postoji godina 0, tako da je godina 1 p.n.e. godina -2 u astronomiji.

Wiki :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 22:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Znam ja da ne postoji,ali to mi nema logike.....nebitno.
Što se tiče datuma rođenja Isusa,skoro sam slušao da je moguće da to nije 25.12(po bilo kom kalendaru),nego da je napravljena greška u prevođenju sa armejskog na grčki a onda i na latinski.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije ni datum toliko strašan , koliko je strašna godina njegovog rođenja i ovo je za mene nelogično.
Citiraj:
Chronology

Main article: Chronology of Jesus
Scholars do not know the exact year or date of Jesus' birth or death. The Gospel of Matthew and the Gospel of Luke place Jesus' birth under the reign of Herod the Great, who died in 4 BC/BCE,[19] although the Gospel of Luke also describes the birth as taking place during the first census of the Roman provinces of Syria and Iudaea in 6 AD/CE.[20] Scholars generally assume a date of birth between 6 and 4 BC/BCE.[21] Due to a fourth century arrangement to offset the pagan Roman Saturnalia festival, the birth of Jesus is celebrated on December 25. Since the thirteenth century, the celebration of Christmas ("Christ's Mass") has become an important Christian tradition.[22] The common Western standard for numbering years, in which the current year is 2009, is based on an early medieval attempt to count the years from Jesus' birth.
Jesus' ministry followed that of John the Baptist.[23] The Gospels, Josephus, and Tacitus name Pontius Pilate as the Roman prefect who had Jesus crucified, and Pilate was prefect of Judea between 26 and 36 AD/CE.[24] According to Matthew, Mark and Luke, Jesus was executed after Passover (a Jewish holiday occurring in northern spring) but according to John he was executed earlier in the day of preparation for the passover.[25] Most Christians commemorate Jesus' crucifixion on Good Friday and celebrate his resurrection on Easter Sunday.

Ispade da se Gospod Isus Hrist rodio između 6. i 4. godine prije samog sebe. A Božić se uveliko počep slaviti tek u 13. stoljeću.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:27 
Administrator
Korisnikov avatar

E,e, to sam ja slušao za godinu rođenja,ne za datum.Sorry.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Što se mene lično tiče, kada jednog dana utvrde tačno vrijeme rođenja Gospoda ja ću prvi početi računati vrijeme i početak novog doba, a napraviću sebi konvertor da se razumijem i sa ostalim.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Реплика.

1. Тачан датум Исусовог рођења је врло лако утврдити свакоме ко је пажљивије читао Јеванђеље.

Citiraj:
Да бих вам све ово што сам до сад навео још јаснијим учинио,
све ћу кратко вашој љубави представити.
Једном је – рекли смо – годишње и то један првосвештеник у светињу над светињама улазио.
А када се то чинило? У септембру месецу.
- Тада је Захарија ушао у светињу над светињама;
- тада и благу вест о зачећу Јовановом чуо,
- и кад је отуд изашао жена му је зачела.
Од септембра тј. од зачећа Јелисаветина са Јованом
одбројавајући шест месеци, дакле у марту је зачела Марија.
А кад поново од априла девет месеци набројимо
доћи ћемо до месеца у ком се Господ наш Исус Христос родио.

2. Горенаведени цитат је из празничне бесједе св.Јована Златоустог у којој он вјерницима Цариграда објашњава по његовим ријечима "древни обичај Римске Цркве" који су ови наследили још од Апостола, и у којој даље он појашњава да тај празник нема никакве везе са паганским обичајима, већ напротив да су Апостоли знали за дан његовог рођења о чему свједочи и Свето Писмо.

Ова бесједа је једна од сачуваних докумената великог бесједника и Цариградског Патријарха св.Јована Златоустог,
изговорена неких двије стотине година након апостолског времена и установљења празновања Рождества у Римској помјесној Цркви.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 00:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ако хоћете није ми проблем ни поставити оригиналан текст
(Нови Завјет није писан на арамејском већ на кини грчком).
И нема никаквих "грешака у превођењу", јер се кини још увијек изучава на 99% факултета у Европи,
што философских, што теолошких, што филолошких.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]