BSE je napisao:
Jevreji dodjose iz Egipta u Kanaan i Siriju-Palestinu
ko ono behu Filistejci? (mislim da se negdje spominje da su oni pretece Palestinaca)

btw u jednom od dokumentaraca se cak spominje da postoje Palestinci i Jevreji imaju zajednickog porijekla (naravno ne svi, ali navodno su neka plemena se asimilirala, sto je moguce, jer je dolazilo da mijesanja medju njima)
uglavnom ne vidim razlog za naklapanje ko je tu bio prije, mislim da ne polazu iskljucivo pravo na zemlju
Sirija=Palestina?Prvi put čujem.
Avram,"pronalazač" monoteizma,prvi čovjek kome se obratio Bog,nije mogao imati djecu sa svojom ženom Sarom.U 70. i nekoj uzme robinju,ne-jevrejku,i sa njom dobije sina.Nedugo zatim,po biblijskim mjerilima(svi su oni živijeli po 200-300godina),dobije dijete i sa Sarom.Sina.Pošto je Sara bila ljubomorna on otjera robinju i njenog sina.Od njih nastaju Arapi,a njegov sin sa Sarom postaje vođa Jevreja.Ovo sam ja sada parafrazirao.
Filastejci?Evo malo Wikipedije:
Име Палестина потиче од имена народа Филистинци, који су се око 1175. године старе ере населили медитеранску област Канан. Асирски текстови из 8. века п.н.е. називају област данашњег појаса Газе, „Пилашту“. Грчки историчар Херодот (5. век п.н.е.) означавао је област уз обалу између Феникије и Газе „Сирија Палаистине“. Грчка реч Палаистине, у латинском је постала Palaestina.
После победе над 2. јеврејским устанком (132. - 135. година п.н.е.), Римски освајачи, т.ј. Цар Хадријан, су променили име провинције Јудеја у Сиријска Палестина и протерали Јевреје из Јудеје. Временом, Сиријска Палестина је чешће називана само Палестина. То је била једна од административно-политичких јединица Римског царства.
За време турске владавине палестинцима су обично означавани Јевреји који су ту живели, док су се Арапи називали арапи.Од 1970-их, реч Палестинци се користи за означавање арапског становништва Палестине.
Kod Arapa,a Palestinci su Arapi,nacija nije ni postojala do dolaska Evropljana u to područje,postojao je samo Islam kao odrednica.Nisu postojale države u smislu kako ih mi poznajemo.Postojao je Bagdadski kalifat,nakon toga Osmansko carstvo.Sirija,Palestina....to su države koje su stvorili Englezi i Francuzi kaka su porazili Turke na tom području,kao što su stvarali države u Arfici.Dakle,lenjir u ruke pa crtaj po kartama.