banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 16:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2009, 02:19
Da se odmah razumijemo, ja sam pravoslavac (cisti) sa svime sto ide uz to, mada se ne busam javno time . Vjera je ono sto jeste u covjeku samome a ne ono sto se prezentira da bi drugi nesto mislili o nama. elem da odem na temu
Sinoc sam se uhvatio u razmisljanju svrljajuci po nasim srpskim programima i gledajuci raznorazne nebuloze tipa zabavnih programa glede doceka PNG. Zapitao sem se ko to gleda. Okruzenje u kojem se ja krecem ne pridaje tome vaznost kao ni ja sam.(kad to malo statisticki razradim od 100 % ljudi sa kojima se druzim, radim , zivim, posmatrajuci uzu i siru familiju zanemariv je broj ljudi koji to slave cca 10 % i to nategnuto) Nikad nisam imao osjecaj slavljenja PNGe i nikad se nisam mogao "usaltati" na to.Cini mi da cak i u ruralnim sredinama vise nema nekakvog velikog entuzijazma za proslave toga tipa. Mislim da nam je to vise ostalo kao neki argument odbrane identiteta nego ono sto i jeste pravi smisao toga.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
sve nam oduzimaju, ne smemo da dozvolimo da nam uzmu i nasu tj. pravoslavnu novu godinu! dok god je crkva slavi znaci da i mi to trebamo. a to sto se sami odricemo prava i obicaja, niko nije kriv osim nas.

greska je ne obelezavati tako lep praznik, jer po julijanskom kalendaru, kom pripadamo mi, to je nasa nova godina!

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

veverushka je napisao:
sve nam oduzimaju, ne smemo da dozvolimo da nam uzmu i nasu tj. pravoslavnu novu godinu! dok god je crkva slavi znaci da i mi to trebamo. a to sto se sami odricemo prava i obicaja, niko nije kriv osim nas.

greska je ne obelezavati tako lep praznik, jer po julijanskom kalendaru, kom pripadamo mi, to je nasa nova godina!

Ti si u pravu sto se tice obicaja, ja sam tu u nekim stvarima jos tvrdji jer smatram da crkva mora ostati konzervativna do kraja i rijec modernizacija mi nikako ne ide zajedno u kontekstu sa nasom crkvom. Obzirom da imam puno vise godina od tebe znam da se prije rata na to nesto nije gledalo kao tih ratnih godina i sada(moja familija je normalno slavila i u komunizmu i vjera nije bila tabu) Izvini ali mene ovo danas lici na seljaciju i busanje u prsa a to sve moze puno ljepse, suptilnije a da ostane nase

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
kurt je napisao:
Da se odmah razumijemo, ja sam pravoslavac (cisti) sa svime sto ide uz to, mada se ne busam javno time . Vjera je ono sto jeste u covjeku samome a ne ono sto se prezentira da bi drugi nesto mislili o nama. elem da odem na temu
Sinoc sam se uhvatio u razmisljanju svrljajuci po nasim srpskim programima i gledajuci raznorazne nebuloze tipa zabavnih programa glede doceka PNG. Zapitao sem se ko to gleda. Okruzenje u kojem se ja krecem ne pridaje tome vaznost kao ni ja sam.(kad to malo statisticki razradim od 100 % ljudi sa kojima se druzim, radim , zivim, posmatrajuci uzu i siru familiju zanemariv je broj ljudi koji to slave cca 10 % i to nategnuto) Nikad nisam imao osjecaj slavljenja PNGe i nikad se nisam mogao "usaltati" na to.Cini mi da cak i u ruralnim sredinama vise nema nekakvog velikog entuzijazma za proslave toga tipa. Mislim da nam je to vise ostalo kao neki argument odbrane identiteta nego ono sto i jeste pravi smisao toga.

Ja svaku pravoslavnu novu godinu dočekam u crkvi , kako dolikuje , a sve ostalo za mene je prdimahovina.

Niko nikog ne tjera da to slavi i šta ti podrazumjevaš pod slavljem srpske nove godine?

Da li je to količina eksplodiranih pirotehničkih sredstava ili količina razbijenog stakla? Niko te ne tjera da gledaš zabavni program , jer ni to nije dokaz dočeka nove godine?

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
kurt je napisao:

Ja svaku pravoslavnu novu godinu dočekam u crkvi , kako dolikuje , a sve ostalo za mene je prdimahovina.

Niko nikog ne tjera da to slavi i šta ti podrazumjevaš pod slavljem srpske nove godine?

Da li je to količina eksplodiranih pirotehničkih sredstava ili količina razbijenog stakla? Niko te ne tjera da gledaš zabavni program , jer ni to nije dokaz dočeka nove godine?

Ocito me nisi shvatio, to sto ti kazes je upravo to tj to je PNG, kao sto je slava koljivo i svijeca a ne krkanluk do bola.
Samo sam malo elaborairao na sto se to svelo i kako stvari sada izgledaju. I ja sam isao u crkvu do prije par godina ali kad mi je petarda eksplodirala nad glavom i kad sam vidio povracanja po crkvi vise ne idem.Ja nisam u istom kosu sa takvima

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 01:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

kurt je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
kurt je napisao:

Ocito me nisi shvatio, to sto ti kazes je upravo to tj to je PNG, kao sto je slava koljivo i svijeca a ne krkanluk do bola.
Samo sam malo elaborairao na sto se to svelo i kako stvari sada izgledaju. I ja sam isao u crkvu do prije par godina ali kad mi je petarda eksplodirala nad glavom i kad sam vidio povracanja po crkvi vise ne idem.Ja nisam u istom kosu sa takvima

To nije dovoljno dobar razlog za ne ići u crkvu.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 02:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ako neko slavi pravoslavnu novu godinu po julijanskom kalendaru, onda ne kontam zasto slavi onu po gregorijanskom. Ispada kao da bi trebali slaviti Bozic po jednom i drugom kalendaru.
Meni pravoslavna nova godina lici samo na razlog vise za slavlje. Svi pravoslavni praznici imaju neke veze sa dogadjajima iz Isusovog zivota, svecima, bogorodicom ... a ovo je obican pocetak godisnjeg kalendara i nema nikakve veze sa vjerom.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 08:43 
Samo razlog vishe da se ode u kafanu... :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
14. јануар није ни српска, ни православна ни црквена нова година,
то је просто почетак нове календарске године по григоријанском календару и ни почему није битан,
осим што се тог дана прославља св.Василије Велики

- што се тиче Цркве, још је св.Јован Златоуст писао бесједе против римског обичаја слављења "календи"

- Црквена нова година почиње 1. септембра

- у епархији Бањалучкој су дословно "измислили" молебан и то правдају "јер народ свеједно слави"

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 13:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Damaskin je napisao:
14. јануар није ни српска, ни православна ни црквена нова година,
то је просто почетак нове календарске године по григоријанском календару и ни почему није битан

Valjda je to početak po julijanskom kalendaru...

A da li treba slaviti - treba!!!

Zašto nije bitan početak Nove godine?
Bitan je zbog osjećaja da počinje nešto novo, a to što se kod nas svaki praznik pretvorio u krkanluk i pijančenje, samo smo krivi...

Usput, komunizam je učinio svoje...
Dok su drugi slobodno slavili katolički Božić ili Bajram, samo su Srbi potkazivali jedni druge zbog slava i odlazaka u crkvu...
Srećom, moji nisu imali problema iako su slavili i Božić i PNG i slavu (a nismo bili u nakom zabačanom seocetu, već u po' Banjaluke).
Izgleda da smo imali i imamo dobre prijatelje ;)

Pravoslavna Nova godina je nešto naše, a bojim se da ćemo je izgubiti (kao i naš identitet) kada se stopimo sa Evropljanima kada jednom (tamo neke 2020.) uđemo u EU!

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Пошто Божић славимо 7. јануара логично је да се НГ слави 13-ог јануара. Е сад што је комунизам учинио своје па ми прво славимо НГ па онда Божић то је друга прича. Ја сам лично 13-ог изашао мало с друштвом а 31-ог сам спавао кући.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
tensSa je napisao:
Samo razlog vishe da se ode u kafanu... :D :D :D

To je i moje misljenje!!!! :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
veverushka je napisao:
jer po julijanskom kalendaru, kom pripadamo mi

jel to kod tebe već februar?
BL4ever je napisao:
Pravoslavna Nova godina je nešto naše, a bojim se da ćemo je izgubiti (kao i naš identitet) kada se stopimo sa Evropljanima kada jednom (tamo neke 2020.) uđemo u EU!

taj dan trebamo da proslavljamo.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
BL4ever je napisao:
Zašto nije bitan početak Nove godine?
Bitan je zbog osjećaja da počinje nešto novo, a to što se kod nas svaki praznik pretvorio u krkanluk i pijančenje, samo smo krivi...

Ja bih prije rekao da osjecaj pocetka neceg novog pripada Bozicu kao danu Isusovog rodjenja, a ne 1. januaru, koji je, ponavljam, potpuno nebitan u istoriji hriscanstva.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 16:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jan 2008, 16:14
slave kafandzije.hehhehehe

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2009, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja NG slavim iz jedinog astronomskog razloga. Znam da je Zemlja u istoj onoj tački od prije 365 dana i nekoliko sati. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 10:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
veverushka je napisao:

Vjerovatno onda i svoj rođendan slaviš po julianskom kalendaru.Pripadaš gregorijanskom kalendaru,a to što je crvka previše kruta da bi se prilagodila vremenu,e to je druga stvar.Što se tiče tradicije,garan prije sto godina ni jedan pravoslavac nije slavio NG(bilo koju) već samo Božić i slavu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 10:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
BL4ever je napisao:

Dok su drugi slobodno slavili katolički Božić ili Bajram, samo su Srbi potkazivali jedni druge zbog slava i odlazaka u crkvu...
Srećom, moji nisu imali problema iako su slavili i Božić i PNG i slavu (a nismo bili u nakom zabačanom seocetu, već u po' Banjaluke).

Kao da nam je neko branio da slavimo slavu ili Božić.Moj deda je bio vojno lice i kod svojih je on čitao slavu.Uvjek smo obilježavali Božić i Uskrs.Druga je stvar što smo mi Srbi go.na pa smo se sami odrekli tih praznika.Nisu bili obilježavni od strane države ali ti niko nije brani da ih sam slaviš.Ono je bila demokratija ,a ne ovo što nam se prodaje kao mu.a pod bubrege.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_zoka je napisao:
BL4ever je napisao:

Kao da nam je neko branio da slavimo slavu ili Božić.Moj deda je bio vojno lice i kod svojih je on čitao slavu.Uvjek smo obilježavali Božić i Uskrs.Druga je stvar što smo mi Srbi go.na pa smo se sami odrekli tih praznika.Nisu bili obilježavni od strane države ali ti niko nije brani da ih sam slaviš.Ono je bila demokratija ,a ne ovo što nam se prodaje kao mu.a pod bubrege.

Можда твом деди нису бранили баш зато што је био војно лице односно близак државном апарату али било је позива на информативне разговоре где се указивало људима на то да слава није у комунистичком духу и слично.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 20:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
buraz previse se sekiras oko nebitnih stvari!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]