banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 13:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2009, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Sta je spasenje i kako se dobija, jel se dobija sad ili u vjecnosti?Odnosno mogu li reci da ga imam sad?
Po cemu se poznaje?Evo nekoliko pitanja pa izvolte.Lijep pozdrav svima

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2009, 20:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav!

ihtus je napisao:
Sta je spasenje i kako se dobija, jel se dobija sad ili u vjecnosti?

na ovo pitanje bi ti najbolje odgovorio kada bi ti citirao cijelu Bibliju, ali ajde par riječi da kažem! spasenje bi trebalo biti vrhunac svačijeg života, znači onaj krajnji cilj kojemu bi trebali svi težiti! mogli bi reci da je to svrha života, jer tko ne bude spašen biti će mučen i uništen! najbolje ćeš si odgovoriti na ovo pitanje ako uzmeš da čitaš bibliju!

Citiraj:
Odnosno mogu li reci da ga imam sad?

na ovo ti sigurno ne može odgovoriti nitko sa ovoga foruma! ovaj odgovor samo Bog zna! evo odgovora apostola Ivana na ovo pitanje....Ljubljeni, ako nas srce ne osuđuje, možemo zaufano k Bogu.

Citiraj:
Po cemu se poznaje?

ne poznaje se! ono se živi!........

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 01:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

pozdrav tebi,

ok, ali moje pitanje je, dali neko moze za sebe reci da sada dok je na zemlji ima spasenje?
Neki kazu da je gordost reci za sebe da si spasen (izbavljen, ili kako god), nego cemo to znati tek kad dodjemo pred Boga?
Ne znam sta spasenj kao termin znaci kod adventista, za mene je to izbavljenje.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 08:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ihtus je napisao:
pozdrav tebi,

ok, ali moje pitanje je, dali neko moze za sebe reci da sada dok je na zemlji ima spasenje?
Neki kazu da je gordost reci za sebe da si spasen (izbavljen, ili kako god), nego cemo to znati tek kad dodjemo pred Boga?
Ne znam sta spasenj kao termin znaci kod adventista, za mene je to izbavljenje.

ako savršeno izvršavaš dvije zapovijedi ljubavi onda možeš reći da si spašen! pošto je svaki čovjek grešnik, nažalost nitko ne može reći da vrši ove dvije zapovijedi savršeno, pa stoga nitko ni ne može reći da će biti spašen! ako se nadovežemo na Ivanov odgovor na ovo pitanje možemo reći da ako pronađemo dvojicu svjedoka koji savršeno poznaju tvoje srce i koji će posvjedočiti da te srce u ničem ne osuduje, tada možemo reći i da smo na ovom svijetu zaslužili spasenje! znači potrebno je svjedočanstvo dvojice da bi se pravilno prosudilo! pošto znamo čije je svjedočanstvo isninito, ipak ćemo morati sačekati savršenu presudu Oca i Sina, jer svjedočanstvo dvojice je istinito! bitno je znati da naša nada spasenja leži u činjenju dobrih djela i milosrđu, jer ne kaže pismo uzalud....tko puno ljubi, puno će mu biti i oprošteno!

pozdrav i živio....

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav,

mastermind je napisao:
... jer ne kaže pismo uzalud....tko puno ljubi, puno će mu biti i oprošteno!

Mozes li mi molim te tacno navesti gdje ovo pise u Pismu? Volio bih naime i sam da pogledam detaljnije. Hvala unaprijed!

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 14:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Pozdrav,

mastermind je napisao:
... jer ne kaže pismo uzalud....tko puno ljubi, puno će mu biti i oprošteno!

Mozes li mi molim te tacno navesti gdje ovo pise u Pismu? Volio bih naime i sam da pogledam detaljnije. Hvala unaprijed!

Pozdrav!

pozdrav prijatelju!

imaš toga koliko hoćeš u Bibliji....možda nije rečeno ovim riječima, ali se lako može vidjeti iz konteksta. evo jednog dijela iz Lukinog evanđelja...Lk 7,36...

Isusov odnos prema grešnicima

36 Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. 37 Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti 38 i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću. 39 Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: "Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica." 40 A Isus, da mu odgovori, reče: "Šimune, imam ti nešto reći." A on će: "Učitelju, reci!" A on: 41 "Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. 42 Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?" 43 Šimun odgovori: "Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio." Reče mu Isus: "Pravo si prosudio." 44 I okrenut ženi reče Šimunu: "Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. 45 Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. 46 Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. 47 Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi." 48 A ženi reče: "Oprošteni su ti grijesi." 49 Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: "Tko je ovaj da i grijehe oprašta?" 50 On reče ženi: "Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!"

živio...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 18:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ja vjerujem da po Bozijoj milosti kada uzvjerujemo u Hrista, Bog nam oprasta grijehe i bivamo nanova rodjeni.To znaci da nam je oprosteno, da smo pomireni sa Bogom, i da su nam njegove zapovjesti urezane u srce.Presli smo dakle iz smrti u zivot i vise nismo pod vlascu sotone, nego smo sluge Boga i cak sta vise negova djeca.Zbog zrtve Hristove bog nas vidi kao pravedne.Ovaj dar primamo vjerom kroz Hrista, po duhu svetom koji nas duhovno ozivljava.To zovemo obracenje.
Oprostenje grijeha dolazi iskljucivo kroz vjeru u Bozje dijelo, a djela su proizvod novoga zivota.Dakle ja vjerujem da imam vjecni zivot sada dok sam tu na zemlji.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

jos nesto, kontekst lukinog jevandjelja govori da kome se mnogo prasta on mnogo ljubi.Naravno i obrnuto.Nije joj Hristos oprostio zbog djela, nego zbog vjere.Njeno djelo jeste bilo u ljubavi ali iz vjere da ce joj biti oprosteno.VJERA TE TVOJA SPASILA

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 18:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jan 2009, 17:23
ihtus je napisao:
jos nesto, kontekst lukinog jevandjelja govori da kome se mnogo prasta on mnogo ljubi.Naravno i obrnuto.Nije joj Hristos oprostio zbog djela, nego zbog vjere.Njeno djelo jeste bilo u ljubavi ali iz vjere da ce joj biti oprosteno.VJERA TE TVOJA SPASILA

Ali covjek bez dobrih djela je ujedno covjek bez vjere.Ma koliko on govorio drugacije.Jer vjera nije zasnovana samo na rijecima.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 19:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

tacno, zato i kazemo da vjera bez djela nije vjera

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2009, 19:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jan 2009, 17:23
ihtus je napisao:
tacno, zato i kazemo da vjera bez djela nije vjera

eeeeeeee da svi ljudi tako i rade nebi postojao pakao,,,,,,vec samo Raj.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nisam razumio sta si htio reci?
Poenta onoga sto ja govorim jest, da nase spasenje nije kroz djela nego vjeru.Nase spasenje nije nasa zasluga ni malo, nego iskljucivo Bozija.Nisam nista ucinio da bi se Bogu svidio odnosno da bi se On smilovao, nego sva hvala ide Njemu.Ako kazem da sam ja svojim djelom dodao Bozjoj milosti, onda kazem da Hristova zrtva nije dovoljna.Zato Sveto pismo u Rim.4:2,3 kaze:
2 Jer ako se Avram djelima opravda, ima hvalu, ali ne u Boga.
3Jer sta govori pismo?Vjerova Avram Bogu i primi mu se u pravdu.

Vjera znamo nije samo vjera da Bog postoji, nego to je pouzdanje u Njega i NJegova obecanja.Avram je vjerovao u Bozija obecanja, takodjer je imao pouzdanje da On zna sta radi, kad je trazio Isaka na zrtvu.Avram cini djelo dize noz, ali je to iz vjere ucinjeno.Tako je i sa zenom koju je brat naveo za primjer.
Zato i cinimo dobra dijela, jer ljubimo Boga i imamo novu prirodu.Pim.8:1-4 :
NIKAKVA SAD DAKLE NEMA OSUDJENJA nima koji su u Hristu Isusu i ne hode po tijelu nego po duhu.
Jer zakon duha koji ozivljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grijehovnoga i smrti.Procitaj i 3,4 kao i cijelo poglavlje.

Ako si nanovo rodjeno dijete Bozije, onda kao djete ljubis svoga Oca, cinis dobro ne zato da mu se svidis ili da zaradis spasenje, nego cinis dobro jer imas Boziji karakter u sebi po Svetome duhu.Mi smo nasljednici Boziji zajedno sa Hristom.Bog nas je ljubijo prije nego sto smo ga poznavali.

Neka ta ljubav prebiva u nama i llijep pozdav

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ni ja nisam siguran da sam najbolje razumio sta je destinyrider htio da kaze, ili je htio da kaze da ne bi bio potreban pakao kad bismo se svi drzali toga da vjera bez djela nije nista.

ihtus je napisao:
Ako si nanovo rodjeno dijete Bozije, onda kao djete ljubis svoga Oca, cinis dobro ne zato da mu se svidis ili da zaradis spasenje, nego cinis dobro jer imas Boziji karakter u sebi po Svetome duhu.

I ja to tako gledam, i bas zbog toga vjerujem da je Isus rekao da se nikad ne uznosimo zbog svojih dobrih djela kad kaze, parafraziram: kad sluga vrsi volju svoga gospodara ne hvali se kako je dobar sluga nego kaze kako je bezvrijedan sluga. Isto tako apostol Pavle kaze na drugom mjestu da si ne trebamo imponovati zbog cinjenja drugih djela jer je to nasa obaveza i time ne cinimo nista zbog cega bi trebalo da se uznosimo. Konkretno, ne treba da sjecamo svojih dobrih djela niti da ih spominjemo niti da se osjecamo vaznim zato sto smo ucinili dobro djelo, ako postoji razlog za radost to je onda jedino sto cinimo volju Boziju.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 20:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov vjerujes li u Nanovo rodjenje.Mislim jesi li dozivio u zivotu tu radost oprostenja grijeha, i radost da sluzis Bogu, i cast da si Hristov.Neznam iz koje si crkve ali to nije ni bitno, jer Bog kad radi, nije bitna terminologija kojom to opisujes , nego ono sta Bog cini u tebi.Slava i hvala Njemu

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav,

Ihtus, mislim da ovaj forum nije mjesto da pricamo o nekim stvarima jer znam otprilike mentalitet ovdasnjih forumasa. Ali reci cu ti da je jedina svjetlost u mome zivotu moja ljubav prema Hristu koje sam i ovog trenutka svjestan. I jako mi je vazno da ja ne budem jedan od onih koji ce mu slamati srce. Sve ostalo mi je nebitno. Ali drago mi je ako si dozivio krstenje Duhom Svetim :), mislim da tebe kao i mene niko ne moze razuvjeriti da Bog postoji :)

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 23:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

jesam dozivio krstenje DS, i drago mi je zbog tebe, jer vidim da poznajes Boga a ne samo o Njemu.Hriscanskvo za mene jeste hodati sa Bogom svaki dan i na svakom mjestu.
Ovo mi je jedini forum na kome ucestvujem, i to od prije par dana sto se i vidi.Molim te procitaj moj post na temi "ispovjest bivseg sektasa".
Koliko si dugo Hristov?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov sam, u sirem smislu - otkad sam stvoren, u uzem smislu - nekoliko godina. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
blago onom ko nije u dilemi dal je ili nije spasen sad i u vjecnosti,ili je mozda jadan...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 01:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

malka je napisao:
blago onom ko nije u dilemi dal je ili nije spasen sad i u vjecnosti,ili je mozda jadan...

Blago onom ko Boga poznaje, jer zbilja Bog mu prasta grijehe i daje da hoda bez straha.Blago mu jer mu se Bog otkrio.Ovaj zna da svaka duhovna aktivnost pocinje i zavrsava sa Bogom.On nije ponosan da pomisli, da se djelima spasava, nego ponizno prima spasenje kao dar, a dar kroz Hrista Isusa.

Galatima 3:20-21
A ja vise ne zivim, nego zivi u meni Hristos.A sto sad zivim u tijelu, zivim vjerom sina Bozijeg, kojemu omiljeh, i predade sebe za mene.
NE ODBACUJEM BLAGODATI( milosti) Bozije, jer ako pravda kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umrije.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 01:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Hristov sam, u sirem smislu - otkad sam stvoren, u uzem smislu - nekoliko godina. :)

Slava Bogu, tako je i samnom.Nema nista brate bez Boga, sa Njim je cool. 8)
pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]