scorsese je napisao:
manitu uci da svira je napisao:
znas li ti sta je stereotip? znas li da je predrasuda jedan od osnovnih uzroka netolerancije?
manitu uci da svira je napisao:
tacno je da je na privatnom fakultetu manje gradiva, tacno je da je na nekima i kod nekih profesora i kriterijum minimalan, tacno je da se ljudi zbog raznih opcija opredjeljuju za laksi put
znači, ipak nije stereotip ili predrasuda, nego
činjenica Ubjeđivati ljude u nešto čega su i sami svjesni, a ne žele to priznati je najblaže rečeno glupo, pa samim tim i ja sam glupan kad to činim.
Odustajem, majlili kiss

dok bih ja tebi objasnio da to sto trgas recenice iz konteksta, skracujes na interesantnim mjestima itd. neznaci meni nista, sem tvojoj sitnoj sujeti, prodje "voz". dok bih ti objasno da za ta zanimanja koja proizvode privatni i drzavni uporedo stvarno nisu potrebna neka sranja na drzavnom, prodje drugi , dok bih ti objasnio da za recimo dobar medicinski fakultet treba 100 puta vise sredstava ili kadra, pa da zato privatni i ne postoje, prodje treci, dok bih ti objasni da gotovo svi koji su uspjesno zavrsili drzavni fakultet ( a da nije par kurcevih, da ih ne imenujem) imaju posao i napreduju, prodje cetvrti, dok bi ti shvato da privatne firme ne interesuje tvoj fakultet vec da li znas da radis svoj posao, prodje peti, dok bi ti shvatio da je za vlastiti uspjeh bitna tvoja volja, pa program i predavac- a ne uporedjivati se sa maminim i tatinim sinovima kojih ima i na drzavnim i na privatnim fakultetima, al na privatnim vise zbog finansijskih razloga, duzine faksa i obecanog uspjeha, a da to u sustini opet nista ne znaci jer mogu raditi sa takvim znanjem samo u maminim i tatinim firmama koje sa njima zavrsavaju karijeru, prodje sesti ( obrati paznju da postoje i oni koji na fakultet idu zbog sebe i licnog uspjeha, volje i dokazivanja, pa bio on drzavni ili privatni, a ne zbog toga sta ce "selo" reci). ugl. najglasniji su oni koji studiraju 5, 6 godina, ni blizu diplomskog, vrijeme prolazi pored njih, drugi se upisuju, zavrsavaju, narocito oni na privatnim koji imaju godinu manje a slicnih su ambicija: ne zvanje akademskog gradjanina vec posao, zivot,..., naglasniji oni koji su procitali 3-4 knjige vise nego sto imaju ukupno predmeta u skolovanju a zele akademsko zvanje , oni sto ugl. znaju sta hoce kada je u pitanju visina plate, broj slobodnih dana, sluzbeni auto a o onom sta trebaju da rade misle: "pa naucicu, znam ja to"....
i tako, evo nas na zeljeznickoj stanici u doboju. sta mislis, koliko ce vozova proci pije nego diplomiras i dobijes posao iz snova? a? ne boj se, oni koji znaju uvjek imaju mjesta a i neznalice vremenom otpadaju 100%, ima milion primjera iz svakidasnjeg zivota: volimo ici kod ovog doktora, kod onog zubara, kod ovog advokata, kupit cemo sliku od one male jer je talentovana, bili smo na njenoj izlozbi, kupit cu knjigu od ovog mladog pisca jer je zaista dobar, on je odlican knjigovodja, onaj mesar, limar, bravar, vodoinstalater....ima i druga strana: bio sam u kancelariji kod onog levata u urbanizmu, onaj konj sto je uzimao mito je smijenjen- ja sam ga prijavio, onaj glupi pravnik izgubio je spor pa je drzava na gubitku- bice smijenjen,nemoj ici kod ovog-onog zanatlije jer nema pojma, itd. i treca strana: ne radim jer sam zavrsio ovaj, onaj jezik, razrednu nastavu, ovaj predmet a ima nas sa istim zvanjem 400, diplomirao sam ekonomiju al sa 29-32 pa sumnjaju u moje kvalitete itd.
ode voz.....