Vidim da mi prodajete aparat, hvala, mada se jos nisam ni odlucio sta da radim, vidjecu kad dodjem kuci.
Znam da po forumu ima kompetetnijih ljudi od mene, pa necu da djelim savjete za Eileen, samo mogu toplo da preporucim Canon. Nikon nisam imao nikada pa ne mogu da pricam o njemu ili poredjenju sa Canonima, samo mogu reci da mi je ovo treci Canon i da sam svime zadovoljan. Canon 50D me zagolicao zbog bolje rezolucije ekrana (imam brdo grainy slika jer se na 40D slabo vidi da li je fotka ok ili zrnasta zbog male rezolucije LCD-a), razlika u chipu (10 vs.15 mPix) mi je manje bitna, to se moze zaobici.
Citiraj:
1. komp. PC ili MAC (Apple je za debile koji misle da su dizajneri. Ideja je bitna, a ne komp.)
Jesi koristio MAC pa govoris iz prve ruke ili je ovo vise tvoj izraz kompjuterskog ili dizajnerskog buntovnistva i anti-elitizma? Bas me zanima neki review.....
Ja imam obadvoje, da ne bude da te lozim, obadva sistema imaju i prednosti i mane, MAC sam kupio iskljucivo radi malih dimenzija (MAC mini), takav mi je stan da mi svaki centimetar valja glave, a ostali razlozi su OS koji ne moras povremeno cekicem popravljati i konstatno reinstalirati. Windowse koristim duze, otkako su se pojavili kao OS (devedeste) i imaju puno prednosti (vise i freeware i ostalog softwera, sad ce se Apple-ovci ljutiti ali ja cu reci da ima i bolji interface, bar meni i dalje bolje lezi), ali i mana. Po meni, i MAC i WIN isto sr@njex, samo kako ko sta voli i/ili moze da priusti. Ja sam u startu htio da predjem na Linux, ali kako djelim komp sa boljom polovinom koja koristi MAC na poslu i nije ludo raspolozena da ponovo uci kako koristiti neki OS (Linux), kupimo MAC mini kojim smo prezadovoljni.
Stvari oko fotografija radim na oba sistema, kako mi kad naleti, uglavnom u Gimpu, nekad PS (koji licno ne volim), na MAC-u sitnice u iPhoto-u, na WIN sitnice u IrfanView-u (ubio bih za IrfanView na MAC-u)...
To MAC/WIN, sve je to stvar licnog stava, obadva OS-a su proizvod lihvarskih korporacija koji nas muzu za pare, samo ko sta voli, zastupa, propovjeda iz nekih svojih razloga...nemoj da si tako iskljuciv, ne valja....
Evo par fotki od mene da pokazem kako to izgleda sa 40D, iako bi bolji znalci mogli izvuci i mnogo bolje fotke iz ovog aparata, ja jos ucim, ali nekad mi se posreci:

Ova zadnja je namjerno osiromasene rezolucije da ne bude zabune, neke moje fotke su zavrsile kojekuda po netu pa sam poceo da ih "zapisavam" linkom i smanjujem rezoluciju....ni na jednoj nema nista PS i slicnih edita osim mozda malo igranja bojama, onaj radial blur je pravi, iz ruke...
Eileen, kupi bilo koji DSLR ali poslije toga ne stedi na objektivima, moj savjet, objektiv moze da iscupa puno toga....
Pozz....