banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dilema :)
PostPoslato: 16 Dec 2008, 01:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2005, 16:02
daj da vidimo tu sliku od 750 ojrica :D

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 08:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
EiLeen je napisao:
Dragi prijatelji, ja sam upravo danas saznala rezultate konkursa! Osvojila sam peto mjesto i s njim 750€ :D Sada se moj budžet malo povećao, al mislim da ću ipak uzeti D60.
Block Out, nisam sarkastična nego su mi rekli da je na akademiji prilično neorganizovano i da sve materijale sami kupujete. Nikad nisam podcijenila talenat studenata, tebi samom sam pohvalila radove.
Još da se nadovežem da sam ja imala najlošiju štampu jer su svi štampu plaćali 90€, a ja sam bila tvrdoglava i štampala u Bl, te sam fotografiju poslije nalijepila na karton i pričvrstila na letvice na kojima se rastegne platno. Najekonomičnije rješenje ikad! Sve ukupno sam potrošila 35€, a osvojila 750 :D Al definitivno za idući konkurs moram imati bolji foto aparat :D

P.S. Koristim Ubuntu.

Jao jao, lijepa se rasprava razvila dok sam bio odsutan. EiLeen, kakvo je to prozivanje da je D80 star? :) ako dolaziš nazad, da ga opet isprobaš? :wink:
Well, znaš moje mišljenje što se teme tiče :wink: D90 je super mašina, ali ako je ti je preskup, D80 je dobar izbor ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 20:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
EiLeen,
ČESTITAM!!!

Samo, da nisi peta od pet prijavljenih...
Onda je to... :lol:
Šalim se!!!

Svaka čast!
Nego, šta ja napisah u jednom od ranijih postova - Ideja je bitna!!!
Vidiš da te nisu "otpilili" jer ti rad nije bio tačno 90x90 cm, kako si navela (strahovala) u svojim postovima. :wink:

Dakle, A710 + Linux + GIMP i low cost print razvališe "tamo neke" DSLR-ove i fotke obrađene Mekovima i PS-om. :D

Još da sam ja poslao neobrađene fotke sa idiot-a... :lol:
Kol'ko iznosi nagrada za prvo mjesto, ako je peto 750 Ojra?

Ponavljam, ideja je bitna...
a mi ih, izgleda, još uvijek imamo za izvoz...

Pošalji link sa nagrađenom fotkom ili link gdje je objavljena nagrada.
Ili je "zalijepi" na ovu temu.

P.S. Srećno sa novim aparatom, koji god odabrala.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Evo:
Slika
Prva nagrada 3000, druga 2000, treća 1000 i četvrta i peta po 750.
Ovo je konkurs, mislim da će sutra izaći slike u novinama :D
http://www.exibart.com/profilo/eventiV2.asp?idelemento=64455

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Može li mi neko reći koja je razlika između objektiva 18-55 i 18-55 VR? Razlika u cijeni je 50€.
Edit: otkrila sam da reducira sitne pokrete i vibracije. Recimo kao stabilizator. Vrijedi li to 50€?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
Hm. Ako se voziš pa fotkaš nešto, ili fotkaš namještene scene ili slabo pokretne objekte, koristi u nekoj mjeri.
Ako hvataš brze momente, odnosno igraš se Džonija Vejna samo sa kamerom, onda će ti to, kao recimo meni, smetati :wink:

50 Evrića nije baš tako malo... da li se objektivi razlikuju još po nečem, ili je u pitanju samo VR?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 20:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2007, 03:45
Vidim da mi prodajete aparat, hvala, mada se jos nisam ni odlucio sta da radim, vidjecu kad dodjem kuci.

Znam da po forumu ima kompetetnijih ljudi od mene, pa necu da djelim savjete za Eileen, samo mogu toplo da preporucim Canon. Nikon nisam imao nikada pa ne mogu da pricam o njemu ili poredjenju sa Canonima, samo mogu reci da mi je ovo treci Canon i da sam svime zadovoljan. Canon 50D me zagolicao zbog bolje rezolucije ekrana (imam brdo grainy slika jer se na 40D slabo vidi da li je fotka ok ili zrnasta zbog male rezolucije LCD-a), razlika u chipu (10 vs.15 mPix) mi je manje bitna, to se moze zaobici.

Citiraj:
1. komp. PC ili MAC (Apple je za debile koji misle da su dizajneri. Ideja je bitna, a ne komp.)

Jesi koristio MAC pa govoris iz prve ruke ili je ovo vise tvoj izraz kompjuterskog ili dizajnerskog buntovnistva i anti-elitizma? Bas me zanima neki review.....

Ja imam obadvoje, da ne bude da te lozim, obadva sistema imaju i prednosti i mane, MAC sam kupio iskljucivo radi malih dimenzija (MAC mini), takav mi je stan da mi svaki centimetar valja glave, a ostali razlozi su OS koji ne moras povremeno cekicem popravljati i konstatno reinstalirati. Windowse koristim duze, otkako su se pojavili kao OS (devedeste) i imaju puno prednosti (vise i freeware i ostalog softwera, sad ce se Apple-ovci ljutiti ali ja cu reci da ima i bolji interface, bar meni i dalje bolje lezi), ali i mana. Po meni, i MAC i WIN isto sr@njex, samo kako ko sta voli i/ili moze da priusti. Ja sam u startu htio da predjem na Linux, ali kako djelim komp sa boljom polovinom koja koristi MAC na poslu i nije ludo raspolozena da ponovo uci kako koristiti neki OS (Linux), kupimo MAC mini kojim smo prezadovoljni.

Stvari oko fotografija radim na oba sistema, kako mi kad naleti, uglavnom u Gimpu, nekad PS (koji licno ne volim), na MAC-u sitnice u iPhoto-u, na WIN sitnice u IrfanView-u (ubio bih za IrfanView na MAC-u)...

To MAC/WIN, sve je to stvar licnog stava, obadva OS-a su proizvod lihvarskih korporacija koji nas muzu za pare, samo ko sta voli, zastupa, propovjeda iz nekih svojih razloga...nemoj da si tako iskljuciv, ne valja....

Evo par fotki od mene da pokazem kako to izgleda sa 40D, iako bi bolji znalci mogli izvuci i mnogo bolje fotke iz ovog aparata, ja jos ucim, ali nekad mi se posreci:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ova zadnja je namjerno osiromasene rezolucije da ne bude zabune, neke moje fotke su zavrsile kojekuda po netu pa sam poceo da ih "zapisavam" linkom i smanjujem rezoluciju....ni na jednoj nema nista PS i slicnih edita osim mozda malo igranja bojama, onaj radial blur je pravi, iz ruke...

Eileen, kupi bilo koji DSLR ali poslije toga ne stedi na objektivima, moj savjet, objektiv moze da iscupa puno toga....

Pozz....

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Thx, napokon neko s pravo dobrim postom - koji sadrži slike :D
Kako si na drugoj slici uspio dobit onaj radial blur?! Super slika :D
Boje su fine. Al imaš li neku originalnu, znači potpuno bez korekcije bilo koje vrste?
40d mislim da mi je preskup, nema šanse da ga nađem za 500 eura... Ne dam ni centa više :D
Slika

P.S. Drhte mi ruke, alkohol je učinio svoje :D

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 13:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Evo, da na brzinu odgovorim...
Obaveze pritisle, nema šta...

@EiLeen

1. Razlike između Nikonovih "Nikkor" objektiva 18-55 i 18-55 VR:
Citiraj:
Changes compared to the non-VR version

As with Canon's 18-55mm IS upgrade, there are rather more changes from the previous Nikon 18-55mm than at first meet the eye. The physical similarity between the lenses masks a multitude of differences; most notably the new lens has a more complex optical formula of 11 elements in 8 groups as compared to 7 elements in 5 groups, and interestingly the new lens loses the Extra-low Dispersion (ED) glass element of its predecessor. The use of ED elements allows superior correction of image aberrations in simpler lens constructions, and presumably Nikon consider the more complex design of the new lens renders their use superfluous.

Other changes include a modest increase in size, with about 3mm added to the diameter and 6mm to the length, and a 60g increase in weight. As seems to be the current fashion, the smooth black plastic of the old lens has been replaced by a new stippled matte black finish, which resembles magnesium alloy and matches the D60 body. Other differences include a larger rear lens element (20mm vs 15mm), an additional circular flare-cut diaphragm placed in front of the aperture assembly, and new 'Super-Integrated Coatings'. Overall this newcomer is clearly a completely different beast to the old lens, and as the old 18-55mm had an unusually high reputation for image quality (for a kit lens at least), we will be interested to see if the new version maintains this standard.

Izvor: http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_18-55_3p5-5p6_vr_n15/
Na brzinu "guglao" i ovo nađoh.
Tu ti je kompletan review "VR" objektiva, ali na sajtu ima i drugih objektiva... :wink:
Mada, pogledaj i na drugim adresama, a možeš i pretražiti "njuz grupe".

2. Radial blur možeš napraviti čak i sa jednostavnijim programima za obradu fotki. :D
Eto, npr. Google Picasa ima tu opciju, samo se kod nje zove "Soft Focus" i nalazi se u Effects-ima.
Možeš mijenjati "Size" i "Amount"...
Imaš Picasa-u i za Linux, a link za betu 3 je: http://picasa.google.com/linux/
Imaš i Picasa 2.7, a link je http://picasa.google.com/linux/download.html#picasa27

@mladenm2000
Eto, imaš i prvu "ponudu" za 40D. EiLeen je napisala koliki joj je budžet, pa ti vidi...
Pokušaj se cjenkati... :D

Ja napisah "Ideja je bitna".
Time sam sve rekao, pardon, napisao!
A, postoji razlika između dizajnera koji koriste Mac i debila koji kupe Mac i misle da su dizajneri.
Eto, vidiš da i Picasa ima korisnih opcija, poput radial blur-a iliti Soft Focus.
Kompletan review i moje mišljenje o navedenim programima i OS X-u i XP-u otkucaću kada za to budem imao vremena, do kraja sedmice sigurno!!!

Obaveze zovu, pozdrav svima!!!

P.S. @EiLeen
šta je reći, crno-bijela fotka.
Da vidiš samo kave su boje kod "idiota" :lol:
Šalim se!!! :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kupila sam D60. 479€

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 20:42 
EiLeen je napisao:
Kupila sam D60. 479€

Nek ti je sa srecom. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Fala :D Živ'li :occasion5:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 21:08 
I ja vince neko pijem..tako da ziv'li... :D :D

Poslednji put menjao Milan dana 19 Dec 2008, 12:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 23:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Dec 2008, 22:44
Lepa moja sto se tice Nikona, Canona i Olimpusa pitao bi samo te pametnjakovice, kako mogu nadograditi svoj Olimpus, gdje kupiti odgovarajuci blic, objektiv, kome ga kasnije prodati? To ti je kao da poredis Mercedes i Golf
Sto se tice tih mega piksela je svakodnevno stampam bilborde i to ne sa nekog zenita ili ti neznam kojeg analognog aparata vec sa Nkona D200. Da te nebuni tip aparata velicina mojih fotografija je izmedju 2,5 i 3 mega piksla. Znaci nije sve u megapikselima nego u kvalitetu fotografije, a sta daje kvalitet fotografije? OBJEKTIV. U svakom slucaju bolje je uzeti slabiji aparat sa dobrim objektivom , nego bolji aparat i losiji objektiv. Koliko ja znam objektiv je taj koji pravi sliku. Sto se tice Nikona D60 neces sigurno pogrijesiti, za te pare neces naci nista bolje.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Već je gotovo. KAd budem imala para, kupiću si još objektiva i bog te veselio :D

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 07:56 
mihajlo, su megapixeli samo verlicina slike ili???

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da
edit: ako ti slika bude veća, odnosno imaš više pixela, kad je budeš štampao manje se vide kvadratići jer su sitniji... Ako imaš manje pixela, vide ti se kvadratići na velikoj štampi. Al sreća, moja slika je trebala djelovat starinska, pa su ljudi kontali da je namjerno takva lol :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
E cestitam, kao i na dobrom izboru aparata (ovo je subjektivno :wink: )
To ti je sasvim dovoljno za sada a dalje naravno mozes ulagati u druge objektive!

Kakav je konkurs bio u pitanju, koja je bila tema?
pozz

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
I to ulagati mnogo u druge objektive :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 18:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
EiLeen je napisao:
da
edit: ako ti slika bude veća, odnosno imaš više pixela, kad je budeš štampao manje se vide kvadratići jer su sitniji... Ako imaš manje pixela, vide ti se kvadratići na velikoj štampi. Al sreća, moja slika je trebala djelovat starinska, pa su ljudi kontali da je namjerno takva lol :lol:

A da se vektorsi obradi slika (uveca) nebi se vidjeli kvadratici!!!

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]