banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 22:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
BANJALUKA - Pretplatnici operatera mobilne telefonije u BiH mogli bi uskoro da prelaze iz jedne mreže u drugu, a da zadrže svoj stari broj, saznaju "Nezavisne".
Naime, prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Savjet ministara će vrlo brzo razmatrati Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva.

Pravilo predviđa da će pretplatnik, recimo, "BH Mobilea" moći preći u "M:tel" mrežu uz zadržavanje starog 061 broja, i obrnuto.

U članu tri ovog pravila, koji je u posjedu "Nezavisnih", predviđeno je da, pored mobilnih, takođe i operateri u fiksnoj mreži omoguće pretplatnicima prilikom promjene operatera da zadrže postojeći telefonski broj na određenoj geografskoj lokaciji, ukoliko to zatraže.

Iz Regulatorne agencija za komunikacije BiH (RAK) je potvrđeno da su Pravilo 32/2008 proslijedili Savjetu ministara i da operateri imaju rok do ljeta da se tehnički pripreme.

Aida Halilović, portparol "M:tela", potvrdila je da će do 1. jula sve biti spremno za primjenu novog pravila.

"Od strane sva tri operatera se očekuje da razrade tehnička rješenja za primjenu i možemo reći da su sva tri operatera u istoj situaciji po pitanju tehničke spremnosti. Naše tehničke kapacitete ćemo pripremiti u skladu sa zadatim obavezama i poštujući rokove", rekla je Halilovićeva.

Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", navela je da će i oni biti spremni da na vrijeme pruže tu uslugu zainteresovanim korisnicima.

"Ovo pravilo će na nas utjecati tako da ćemo zasigurno zadržati sve svoje korisnike, a daćemo takvu ponudu u 'BH Mobileu' da smo sigurni da ćemo privući i korisnike druge dvije mreže", rekla je Lutvikadićeva.

I u "Telekomu Srpske" i u "BH Telecomu" su potvrdili da se radi na utvrđivanju taksi koje će biti naplaćivane pretplatnicima koji budu mijenjali mreže u skladu s pravilom.

U ovom dokumentu je predviđeno da taksa ne smije biti veća od 30 maraka, koja se raspoređuje između operatera davaoca broja i operatera primaoca broja, s tim da je omogućeno da operater primaoc broja može pretplatnika osloboditi plaćanja naknade.

U Evropi je Pravilo o prenosivosti brojeva već nekoliko godina na snazi i dovelo je do veće konkurencije među operaterima i do poboljšanja kvaliteta i smanjenja cijena.

U Njemačkoj, na primjer, operateri mobilne telefonije "D1", "D2 Vodafone" i "E-Plus" prelazak pretplatnika naplaćuju 24,95 evra, dok mobilni operater "O2" promjenu naplaćuje 22,50 evra. "O2" je, na primjer, u početku pretplatnike koje je "preoteo" drugim mrežama nagrađivao kreditom od 25 evra.

Pored pozitivnih, mogućnost promjena broja ima i jednu negativnu posljedicu. Više neće biti moguće utvrditi po predbroju čiji je neko pretplatnik, pa je moguće je da se plaća skuplji telefonski razgovor ako se zove taj broj iz druge mreže. Stoga će se korisnici morati informisati direktno kod operatera u čijoj je mreži pomenuti pretplatnik.

(nezavisne)

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
Zanimljivo... nadajmo se da će ovo zaživjeti, a samim tim i dodatne pogodnosti od operatera :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Joj, jedva cekam ovo. Toliko mi idu na zivce bahatim monopolistickim tretiranjem korisnika da jedva cekam sto vise konkurencije.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ако се не варам РАК је годину-двије уназад донио ову одлуку, али се исто тако већ годину-двије чека њена ратификација у Савјету министара, чиме би постала важећа. Ништа ново у овом чланку ...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh, pa tako su isto prije par godina donijeli odluku da ce se izdavati i nove saobracajne dozvole za vozila, i novi biometrijski pasosi. To je kao da si rekao da nema nista novo u tome sto su konacno odredili datum kad cemo konacno vidjeti te pasose i nove saobracajne o kojima se godinama prica.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 17:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Teoretski je moguce,zadrzavas svoj stari broj ako na toj mrezi na koju hoces da predjes nepostoji takav broj,ali to je jako tesko izvesti jer ti moras imati numeraciju te mreze na koju prelazis...
Po meni to je nemoguce...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ako do sada nije postojao isti tvoj broj zasto bi postojao kad ti predjes na drugu mrezu? Moze postojati slican broj tvome (poslije pozivnog da je ostatak broja isti), ali da mu nije pozivni 065 vec 066, ili 063 ili 061 i to je najveca slicnost. Ne mijenja se nista, kakvu numeraciju spominjes. Ako si bio na 065 ostaje ti 065 samo sto vise ne pripada mtelu vec nekoj drugoj mrezi. Jedini je problem sto ce nekog vise kostati kad te nazove sa mtela misleci po tvom broju da si na mtelu a ti si na nekoj drugoj mrezi. U cemu je problem? Na kojoj god da si mrezi unutar BiH potpuno isto postupas kad nekog zoves na bilo koji telefon bez obzira na kojoj mrezi.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 23:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
aleksw je napisao:

Teoretski je moguce,zadrzavas svoj stari broj ako na toj mrezi na koju hoces da predjes nepostoji takav broj,ali to je jako tesko izvesti jer ti moras imati numeraciju te mreze na koju prelazis...

PREDBROJ OSTAJE!!!

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 01:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
aleksw je napisao:

:lol: kazes nemoguce kao i blaff pa kako to rade u Evropi ili recimo komsije Hrvati kod kojih to odavno ima, fora i jeste u tome da se predbroj ne mjenja tj.066 ili o61 ili 063 uostalom sve fino pise u clanku iz Nezavisnih. Sta reci prava stvar i trebalo je to odavno ali eto kaskamo.
To je bilo prije god.dana u nacrtu zakona i upravo je cra bila kriva za zastoj a ne savjet ministara, ali kao i sve ostalo sporo ide mada vazno je da ipak ide i ovo ce znaciti kraj monopola i kod telekoma konacno. Mislim da se najmanje raduju telekomi ovome...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 01:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nisam nešto oduševljen. Ovome se mogu radovati samo oni koji su emotivno vezani za svoj broj.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 13:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Kakvo emotivno vezanje??? Ukoliko bi promijenio broj, morao bi cijelom imeniku javiti da više nisam na istom broju, koji koristim već 10 godina!!! Nije mi jasno da neko nije vezan za broj ili da mijenja broj ako naiđe neki koji se lakše pamti ili zbog onih fazona broj 5KM na računu dobiješ 10KM! Većina ljudi ne razmišlja o promjeni operatera jer im je potreban stari broj, najviše zbog posla! Sad bi se već moglo početi razmatrati nudi li neko drugi povoljnije uslove od m:tela!

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bl boy, kad sam ja i gdje rekao da je nemoguce? Ja se ubih da budali objasnim da je moguce i da je to sasvim normalna opcija. Odakle si uspio zakljuciti da ja kazem da je nemoguce, nemoj da se objesim ovde virtuelno od muke i bijesa. Naravno da je moguce, samo sam covjeku pokusao objasniti da fino pise "zadrzava se stari broj" a ne "zadrzava se pola broja a pola se mijenja" bla bla bla... :angry4: uhhhhh

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dobro i vi biznismeni , zaboravio sam vas pomenuti. Ali ste minorni u odnosu na sasvim obične korisnike. Njima će ovo biti mač sa dvije oštrice.

Možda će i kod nas biti sličnih ponuda napusti svog operatera i pređi nama i dobićeš 5 KM , a onda ćemo te polako odrati.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

usluga ce se naplacivati 30KM tako da nece biti ni jeftino, ali ubrzo potom ce operateri i kod nas poceti nuditi bonus od 30KM u vidu sms ili razgovora tako da kompenzuju korisnicima tu naknadu za prelazak i isti podstaknu kao recimo u HR.
blaff izvini ja sam mislio da tumacis nesto drugo(sto inace ljudi obicno pomisle kad se spomene ova usluga) i da se nadovezem na tvoju tvrdnju da ce biti problem onih koji ne znaju da si promijenio operatera te da ce njima vise naplacivati, dakle kao prvo bice tonsko upozorenje prije uspostave veze da je doticni kor.promijenio oper.(dakle moze se na vrijeme prekinuti veze), a drugo ubrzo ce operat. ponuditi iste cijene poziva ka svim mrezama i ne samo to pod dejstvom konkur. frend, hej ili najj broj ce se moci birati iz sve 3 mreze kao u HR sto je slucaj.Pa eronet i mtel i sada imaju tarife na kojima ne tarifiraju razlicito pozive ka drugim mrezama pa tako da to nece predstavljati problem.
Ovo je extra stvar za konkur. filozofe i reci da nisi odusevljen je u neku ruku sloziti se s monopolom, jer samo telekomi nece biti sretni sa ovim uvodjenjem svi ostali hoce ili u najmanju ruku bice indiferentni prema ovome jer nece nista izgubiti, a mogli bi dobiti mnogo jer sa konkurencijom dolaze i nize cijene tako da ce se korist direktna ili indirektna (ostankom na starom operat.) itekako osjetiti.
Sto se tice stalne promijene broja to je u najmanju ruku neozbiljno i sta ce misliti ljudi kad vide da im stalno javljas za novi br. ili da si kriminalac ili da si balavac:) bez uvrede.Ja imam extra broj koji nisam dobio preko stele nego jednostavno mi ljudi dali a uopste nisam ni trazio da bude neki lakopamtljivi .Meni ce dobro doci ova usluga ukoliko se ipak odlucim vratiti mtelu, mada za sad nema potrebe jer ipak bht za sad u potpunosti zadovoljava moje potrebe ali ko zna ako mtel uvede slicne usluge ili promijeni svoju ponudu mozda i predjem sto da ne.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
ima li kakvih novosti po ovom pitanju ?

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

scorsese je napisao:
ima li kakvih novosti po ovom pitanju ?

jos nista, prvobitno je spominjano od septembra, pa su kasnije pomjerili za kraj godine, Samo da ne bude daljih pomjeranja. Jednostavno CRA nema sluha za korisnike, vec ide na ruku operaterima kojima ovakvo stanje odgovara. Samo morace jednom doci i taj dan.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 23:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
Da, navodno usluga mora biti omogućena do kraja godine, iako nisu naveli koje.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 23:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ZNAM da moj broj (065) identičan postoji u 063 mreži... i šta sad? :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 23:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ništa. Tebi i dalje ostaje 065 pozivni... poenta: više neće biti pozivni broj vezan za operatera, imaćeš Eronet pretplatnika sa 065 brojem i obrnuto.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 09:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
Talija je napisao:
ZNAM da moj broj (065) identičan postoji u 063 mreži... i šta sad? :lol:

Postaješ korisnikom HT ERONET-a, dok broj ostaje isti - dakle 065xxxxxx.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]