banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 11:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2007, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pozitivnih komentara svakako ima, ali se slabije "čuju" jer igra nije izašla potpuno završena i testirana (izdavačke kuće često natjeraju programere da završe u roku koji nije dovoljan, ne znam da li je ovde takav slučaj ali dešava se).

U opisu Gothica 3 u "Svetu Kompjutera" Macedonić je napisao:

"Ono u čemu Gothic 3 aposlutno briljira i tuče svoje ovogodišnje konkurente, Oblivion i Neverwinter Nights 2, onako u paketu, jeste ukupan dojam koji se stiče nakon desetina sati provedenih u druženju s njim. U svet u kojem je virtuelni život toliko blizak ovom realnom treći put je utkana veličanstvena priča o sukobu različitih rasa, shvatanja i moralnih principa..."

Ima i poređenja sa Oblivionom i navođenja prednosti koje nudi Gothic 3 u odnosu na Oblivion (manje jalovog sadžaja, kompaktnija igra...). Navodi i mane, bugove i neoptimizovanost, ali na kraju kaže:

"Da nas neko ne shvati pogrešno - Gothic 3 je fantastična igra, trijumfalno finale RPG trilogije koja je obeležila početak 21. veka i koje vredi svakog svog frejma, detalja, kvesta ili zvuka. Problem je samo što ne pripada ovom vremenu. Za godinu dana ili nešto kraće, kada sve legne na svoje mesto, Gothic 3 će biti svoj na svome. E, onda ga zaista vredi odigrati. I to ne jedanput."

Navodi se i da je muzika za dva oskara, o čemu svjedoče mnogi komentari po forumima.

U onom gore intervjuu se vidi da su programeri htjeli napraviti veliku slobodu na drugačiji i novi način, ali da je to izazvalo određene probleme, uglavnom u engineu. Na forumima oni koji su igrali Gothic 3 kažu da on ima potencijala za izvoza, samo da se ako Bog da srede ovi problemi, možda i kroz ekspanziju kao što je bila Night of the Raven za Gothic 2 i koja se integrisala u G2. Ohrabrujuće je što se iz intervjua vidi da se uveliko radi na ispravljanju problema i da razvoj igre nije završen.

A neki od nas ionako ne mogu igrati Gothic 3 zbog slabijeg hardvera pa nije ni žurba da srede ove probleme :), kad srede i kad se nabavi novi hardver sve će doći na svoje :), bitno je da G3 i ovakav kakav je ima odličnu atmosferu i ukupni dojam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Noćas sam startao Gothic 3 "da samo na par minuta vidim kako izlgeda, da se malo promuvam" pa sam igrao oko sat i po :)

Trza kao i mnogima sa mnogo jačim računarima (sa 3 GB RAM-a) ali kad te povuče atmosfera... :)

Samo da izbace dobar patch, rade na nekom velikom.

Vrh

Tema posta: ooo
PostPoslato: 06 Feb 2007, 18:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2006, 19:42
Gothic III JE PREZAHTJEVNA igra. Mogli su se bar malo se smilovati. :(((

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne, već je neoptimizovana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Info o narednom željno očekivanom patchu

http://www.rpgwatch.com/show/newsbit?newsbit=4449

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

sa drugog foruma

Ovde mozete naci sve detaljne mape Gothic 3 sveta i gradova a i jos puno korisnih stvari ukoliko negde zastanete u igri

http://forum.worldofplayers.de/forum/sh ... p?t=160812

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

izašao Community Patch 1.5

http://forum.jowood.com/showthread.php?t=148814

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2007, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Danas je izašao novi community patch 1.5.2 koji je potpuno uklonio zaštitu od kopiranja (više ne treba crack). Cijeli spisak izmjena dostupan je OVDE.

Redoslijed instaliranja je:

1. instalacija igre
2. Patch 1.12
3. Community patch 1.5.2

Zvaničan thread:
http://forum.jowood.com/showthread.php?t=149930

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 00:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

navodno izlazi patch za G3 koji pravi Spellbound pocetkom 2008

konačno bi trebali biti riješeni problemi sa neoptimizacijom (performansama)

Spellbound Fixes

- New memory manager implemented to improve performance and stability
- Error handling in memory pool improved
- Fixed memory allocation error when saving
- Memory is now freed correctly
- Improved memory allocation for memory streams in filesystemstreams
- Fixed a potential memory leak which would result when an insert operation fails
- Fixed memory leak which produces 84+20 bytes leaks for each savegame when entering the load screen
- Remaining memory impact during saveload reduced from 100MB in some cases to typically less than 1,5MB - thus increasing game stability significantly
- Fixed memory leak in game_script
- Fixed some potential memory leaks in scripts
- Several shader enhancements to improve memory usage
- Fixed several uninitialized memory reads (potentially resulting in unstable or unpredictable runtime behavior)
- Improvements to the memory logging system - giving more detailed protocols of memory allocation activities
- Improved caching
- Unload caches before game restart (further reduction on memory leaks while savingloading)
- Purged all regular caches before loading a savegame - further reducing the memory leak during saveload
- Fixed access violation exception on program termination - crash during exit
- Fixed a crash bug where entities were cached out even though they were still in use
- Fixed crash bug in physics and character controller - occurs potentially during main gameplay
- Fixed crash bug within entity manager - occurs potentially during main gameplay
- Fixed one crash bug when using teleport stone
- Changed control order for PrefetcherJob destruction to avoid deadlocks (and possible crashes)
- Fmodex.dll updated to version 4.10.01 (fixing potential freezes or crash)
- Changes to the filesystem for Fmodex to avoid file format errors
- Memory performance improvements in the mesh renderer
- Fixed some memory fragmentation for performance improvements
- Performance and memory improvements to the container templates
- Slight performance improvements in ThreadPool
- Reused vertexbuffer declarations in several locations
- Error handling in vertex processors improved
- Created vertex buffers in default pool instead of managed pool if managed pool fails
- Fixed memory overwrites in the shader module
- Fixed rendering of zero or less vertices
- Fixed DX9 issue complaining about different vertex stream strides for lightmap
- Fixed DX9 issue about impossible MIP filtering
- Various small cosmetic fixes for the world
- Some fixes to avoid playing sounds with empty filenames
- Fixed bug where objects could be off color

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 22:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2003, 22:25
Vader je napisao:
Ne, već je neoptimizovana.

prezahtjevnost slijedi iz neoptimizovanosti ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Može ali i ne mora tako biti :), recimo Crysis koji ima gomilu novih naprednih grafičkih elemenata je zahtjevan zbog toga, ali ne nužno i neoptimizovan.

A neoptimizovanost Gothica 3 se vidjela iz toga što kada je izašao jednako je loše radio na različitim konfiguracijama, i slabim i jakim, a to je onda neoptimizovanost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 18:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2003, 22:25
1-0 za tebe :) hehe Ali opet uzmi u obzir Hitman...Bloodmoney recimo. Im predivnu grafiku, a mape i objekte i sve ostalo ucitava za manje od 8 sekundi (cak na mom sr**nju od PC-a), i fino se krece, pa cak i na high detaljima. Ali opet, mape u hitmanu su za razliku od ostalih konkurenata male, pa mozda zbog toga...
Ok, malo offtopica ne smeta nikom...nadam se :D :D

Vrh

Tema posta: Re: GOTHIC III
PostPoslato: 08 Feb 2008, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Konačno je izašao oficijelni patch za Gothic 3, dugo nakon onog 1.12 koji se pojavio prije razlaza izdavača i razvojnog tima, sada je novi razvojni tim koji radi na Gothic 4 napravio patch za Gothic 3. Veća verzija patcha je samo 70 MB i sadrži sve patcheve koji su izašli do sada, i oficijelni 1.12 kao i community patcheve. Ono što je najbitnije je da su napravljena brojna poboljšanja optimizovanosti i performansi što je bio najveći problem kog Gothica 3. Oni koji su probali kažu da radi osjetno bolje.

Obavještenje i download

http://forum.jowood.de/showthread.php?t=151286

Zanimljivo je šta je Macedonić napisao u opisu G3 u januaru prošle godine

Gothic 3 je fantastična igra, trijumfalno finale RPG trilogije koja je obeležila početak 21. veka i koje vredi svakog svog frejma, detalja, kvesta ili zvuka. Problem je samo što ne pripada ovom vremenu. Za godinu dana ili nešto kraće, kada sve legne na svoje mesto, Gothic 3 će biti svoj na svome. E, onda ga zaista vredi odigrati. I to ne jedanput.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 01:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Gothic 3 – Forsaken Gods
Poput dodatka za Gothic 2, JoWood je rešio da izbaci i dodatak za Gothic 3, pod nazivom Forsaken Gods. Razlog za ovaj potez je, prema rečima JoWood-a, pružanje odgovora igračima na mnoga pitanja iz originalne igre, ali i izgradnja tranzicionog mosta između Gothic-a 3 i Gothic-a 4, koji je trenutno u razvoju. Planirani datum izlaska je četvrti kvartal tekuće godine, a dodatne informacije možemo očekivati uskoro. Saopštenje možete pročitati u nastavku teksta.

JoWooD announces official Gothic 3 Add-On

Liezen, Austria, April 14th 2008; JoWooD Productions announces the official Add-On for the award winning roleplaying game Gothic 3. Gothic 3 – Forsaken Gods will answer many open questions and guarantee a seamless step to Gothic 4. Once more you take on the role of the nameless Hero and again you have to raise your sword in anger to save the world of Gothic. On your journey you will meet old friends – but be careful, some old alliances may not have lasted the test of time….

JoWood is working on the expansion and the feedback from fans is extremely important to the developer of Gothic 3 - Forsaken Gods. The game designer and developer are studying the Gothic message boards each day and will incorporate as many of the fan-wishes as possible while working on the extension.

The release of Gothic 3 - Forsaken Gods is planned for Q4 2008. Further information will follow soon!

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 01:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Piranha Bytes intervju
Razvojni tim Piranha Bytes se proslavio role-playing igrom Gothic. Ovaj jedinstveni RPG osvojio je srca igrača, pre svega u Nemačkoj, a kasnije i širom sveta. Po istoj formuli, izbacili su i njegov nastavak - Gothic 2, koji je prošao ništa manje slavno. Prijatno je dočekan i dodatak Night of the Raven. Na krilima uspeha, Piranha Bytes je najavila treći deo sage o bezimenom heroju. Ovoga puta, pirane su zagrizle više nego što su bile u mogućnosti da sažvaću. Kada je Gothic 3 izašao reagovanja su bila oprečna. Međutim, jasno je bilo da Gothic 3 nije ono što se očekivalo. Iako relativno impresivna igra, mučila se sa mnoštvom problema, počev od neoptimizacije endžina, stabilnosti i bagova pa sve do nedostatka smislene priči. Na svu sreću, zaštitni znak Gothic serijala – ručno-kreirani svet, na višem je nivou nego ikada. Ali, jedna lasta ne čini proleće.

Kola su krenula nizbrdo, a nerazdvojni partneri, Piranha Bytes i JoWood, krenuli su različitim putevima. Izrada četvrtog dela Gothic serijala poverena je u ruke drugog razvojnog tima - Spellbound Entertainment, a Piranha Bytes je svoj put zacrtala kreiranjem nove role-playing igre, pod radnim nazivom RPB Project.

Imali smo priliku da razgovaramo sa članom tima Piranha-e Bytes, koji je odgovarao na naša pitanja vezana za Gothic serijal i RPB Project.

1. Možete li se predstavite se našim čitaocima i reći nešto o sebi i vašem poslu u Piranha-i Bytes?

Moje ime je Ralf Marczinczik i ja radim kao Umetnički-direktor (Artdirector). U suštini ja sam odgovoran za sve koncepcijske umetničke radove (concept artwork), nešto teksturisanja i mnogo marketiških umetničkih radova (marketing-artwork). U tesnoj sam saradnji sa našim dizajnerima igre i kreiram čudovišta, karaktere i dizajn okruženja za RPB.

2. Mnogo je RPG igrača privženo Gothic serijalu. Koje su to karakteristike koje definišu serijal i koje su ga učinile tako popularnim?

Pretpostavljam da su zatvoreni sistem živog sveta, u koji se može utonuti na duže vreme, i zanimljivi karakteri dva glavna razloga za njegovu privlačnost. Sve pozadinske informacije o religioznim grupama i verovanjima su pažljvo izrađene daleko pre nego što smo počeli sa razvojem igre. I mislim, da se ova vrsta temeljnosti, takođe isplati i za igrače.

3. Opšte je mišljenje da Gothic 3 nije ispunio očekivanja. Mi se slažemo da je u pitanju dobra igra, ali ne baš onakva kakvu smo očekivali. Po vašem mišljenju, zašto Gothic 3 nije uspeo da ispuni očekivanja i po čemu se razlikuje od prve dve igre iz serijala?

Mnogo od toga je u vezi sa osnovnim dizajnom igre. Veličina igrivog sveta je bila ogromna, tako da je priča razvučena nekako tanko u tom ogromnom prostranstvu. Takođe, nije bilo dovoljno vremena za odgovarajuće testiranje, pre i posle master faze (ovo je vrlo dobro dokumentovano ovde: http://forum.worldofplayers.de/forum/fo ... forumid=98 (prim.ur. engleska verzija foruma: http://forum.worldofplayers.de/forum/fo ... .php?f=160)). Celokupni tim je proveo nedelje posle izlaska igre diskutujući sa zajednicom igrača o stvarima koje nisu radile kako se očekivalo. Ali nije bilo sve propast i pomračina.

4. Pre nekoliko dana Piranha Bytes i JoWooD su objavili da su sve nesuglasice proteklih meseci rešene. Drago nam je što to čujemo. Da li je moguće u budućnosti videti neku vrstu saradnje između ove dve kompanije, kao na primer povratak Piranha-e Bytes Gothic serijalu?

Za sada ništa nije planirano. Pogodba dozvoljava obema bivših partnera da razvijaju sopstvene projekte bez mešanja. I mi smo veoma zadovoljni sa tim.

5. Kakvo je vaše mišljenje o Spellbound Entertainment-u? Da li su oni sposobni da kreiraju igru koja će ostati verna serijalu i fanovima?

U stvari, meni se mnogo dopadaju. To je dobar studio. To nije projekat kojim se može lako rukovoditi- mora se poštovati to što su se oni usudili da ga preuzmu. Oni su veoma sposobni i do sada su isporučili solidne igre. Tako da smo i mi veoma radoznali šta će uraditi sa karakterima i svetom naših igara.

6. Možete li nam reći nešto o RPB Project-u? Kakva će to igra biti?

To je novi RPG (RPB je humoristična skraćenica od Role playing game i PB- Piranha Bytes), single player. Svet će opet biti logičan i igrač će morati da se penje na lestvici kako bi otkrio nove tajne sveta u kome živi. Takođe, ona ima neke veoma dobre i nadamo se nepredvidive preokrete u priči.

7. Koji je trenutno status razvoja? Koliko ste daleko stigli sa RPB Project-om?

Trenutno smo na sredini. Delovi su igrivi i mnogo elemenata kao što je sistem borbe su spremni za završno podešavanje i kompletiranje

8. Koji endžin koristite - Genome Engine koji je pokretao Gothic 3 ili ste razvili novi?

Morali smo da krenemo od nule- tako da smo većinu toga morali da razvijemo samostalno. Naravno, iskoristili smo prednosti dobro utvrđenih middleware-a, kao na primer fmod za zvučni sistem.

9. Prema ranijim intervjuima, RPB Project će biti sličan Gothic-u 1. Možete li obrazložiti ovo?

Zapitali smo se „šta je učinilo Gothic tako popularnom igrom?“ Tako da smo pokušali da unesemo neke elemente koji su radili u našu korist: Manji svet, jasno definisane grupe i kulture NPC-ova i snažnija motivacija za igrača.

10. Kako će izgledati igrivi svet? Zaista bismo želeli da vidimo još tog ručno-kreiranog sveta, kojeg smo već videli u Gothic serijalu.

Pa- dobićete to! Nema generisanih pejzaža za nas. Ne, nikako. Opet, sve će biti ručno-kreirano i postavljeno. Mi imamo grafičke-umetnike kao što je Sascha Henrichs, koji ima zapanjujući osećaj za prirodne objekte kao što su kamenje i biljke.

11. Sistem brbe u Gothic-u 3 je dobio mnogo negativnih kritika. Da li ste nešto promenili i kako će borba izgledati u RPB Project-u?

Mike Hoge, naš glavni dizajner-igre, kreirao je novi sistem borbe i to od nule. Kritika za G3 imala je velikog efekta na njega. U ovom trenutku on izgleda veoma zadovoljan rezultatom - nadajmo se da će i igrači biti zadovoljni.

12. Razvoj lika? Da li bi hteli da obrazložite ovu temu?

Mnogo je snažnije- i preokret u priči će biti mnogo zanimljiviji. I takođe, biće više žena! Konačno!

13. Kada možemo da očekujemo nove informacije i slike o RPB Project-u?

Oko E3-a - i GC na leto.

14. Da li bi želeli još nešto da dodate?

Imamo veoma aktivnu zajednicu igrača i redovno lično diskutujemo na pitanja o igri i uopšte o igračkoj industriji. Možete nas pronaći ovde- na Nemačkom i Engleskom: http://www.worldofpiranhabytes.de/

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Gothic 3: Forsaken Gods screenshots

http://media.pc.ign.com/media/142/14261063/imgs_1.html

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 19:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Gothic 3: Forsaken Gods
Iako je Gothic IV po novom znan kao Arcania: A Gothic Tale u izradi, trenutno aktualno izdanje Gothic 3 uskoro bi trebalo dobiti ekspanziju Forsaken Gods. Na istoj radi indijski razvojni tim Trine Entertainment čiji je predstavnik Kevaad Abdool izjavio kako je original u osnovi odlična igra, no uništili su je brojni bugovi.
Kako se slična situacija ne bi ponovila i s ekspanzijim, morali su zaviriti u sam engine i prepravljati ga kako bi poboljšali performanse. Uz to, poboljšali su stvaranje likova, kao i ponašanje umjetne inteligencije koja sada uzima daleko više variabli tijekom donošenja odluka. Prema posljednjim informacijama, Forsaken Gods bismo trebali zaigrati do kraja godine.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Gothic 3 - Forsaken Gods završen
Dodatak trećeg nastavka RPG serijala Gothic je još jedna igra koja će se uskoro naći na policama prodavnica širom sveta. Forsaken Gods će, po rečima autora, zaokružiti priču dosadašnjih igara, i time ujedno i spremiti teren za do sada neimenovani četvrti deo, a osim toga po običaju donosi jedno novo poglavlje sa novim quest-ovima, likovima, predmetima...Izlazi 21. novembra.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 15:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Forsaken Gods u prodaji
JoWooD je objavio kako se Gothic 3: Forsaken Gods našao u prodaji. Kako smo ranije pisali, riječ je o ekspanziji za Gothic 3 koja donosi preko 125 novih zadataka, nova čudovišta, nove predmete i oružja, dok će sama priča razjasniti nedovršena pitanja iz prošlosti i uvesti nas u radnju potpuno novog nastavka Gothica pod imenom Arcania: A Gothic Tale.

Indijski developeri Trine Entertainment koji su na ekspanziji radili kažu kako su posebnu pažnju posvetili uklanjanju bugova i poliranju enginea što je po njihovom bio glavni razlog slabijih ocjena inače odlične igre.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tresla se brda...
Ekspanzija Gothic 3: Forsaken Gods rađena je uz poseban naglasak na ispravke bugova Gothica 3 za što su indijski developeri morali mijenjati hrpu stvari u engineu. Prije samog izlaska navodno su sve doveli u red, no reakcije igrača koji su zbog bugova pobjesnili dokazuju suprotno.

Zbog toga je JoWooD izdao priopćenje kojim se ispričava svima koji su igru kupili, te obećavaju da će se potruditi ispraviti nedostatke zakrpama - prva dva patcha pojavila su se i prije ove objave. Hrpa propusta je navodno rezultat žurbe jer su svim silama ekspanziju željeli objaviti do kraja ove godine, a navodno se priča neće ponoviti s Arcaniom: A Gothic Tale za koju će prije izlaska biti otvoreno beta testiranje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]