tropico je napisao:
evo danas dobio obavjest od netcoma da ce poskupjeti od 1.12 na 10.70 km puno mi je to para davati za kablovsku a vidim ljudi po kosiluku masovno uzmaju satelitske
Sta mi treba od opreme da bih mogao gledati satelitsku tv narocito domace kanale rts1,2 htv1,2 nova,rtl,obn,sportklub i ostalo,koji resiver i gde ima kupiti i koliko se krecu cjene unapred hvala na odgovorima
Digi paket na Thoru u kom se emituju ti kanali (sem HRT-a,koji se piratski moze gledati samo Card Sharing-om i koga nema u Digi paketu) prelazi na Nagra 3 kodiranje i za koji mjesec se vise nece moci gledati piratski.Vec nekoliko mjeseci Digi novim pretplatnicima izdaju kartice i risivere sa Nagra 3 kodiranjem,a i postojecim pretplatnicima se u Rumuniji,Madjarskoj,Ceskoj,Slovackoj vrsi zamjena risivera i kartica sa novim.U Srbiji i Hrvatskoj jos nije pocelo,ali pitanje je dana.Kad zavrse sa zamjenom signal ce emitovati samo kodiran u Nagra 3 i moci ce se gledati samo legalno pretplatom.Da napomenem jos da se preko pretplate mogu gledati samo oni kanali koji su predvidjeni za podrucje odakle je pretplatnik,a ne cijeli paket kako se sad moze gledati piratski.Nagra 3 kartice se ne mogu ni sherovati,pa se nece moci ni tako gledati.
Dakle za par mjeseci,oni koji imaju usmjerene antene na Thor,morat' ce ih okretati,jer sa tog satelita se vise nista nece moci gledati.
Poslije toga vrlo malo domacih kanala ce ostati za gledanje:RTRS,FTV,ATV,FOX koji su kodirani u BISS-u (trenutno im se zna kljuc,pa se mogu gledati),BN sat,RTS sat (poseban FTA program na kome skoro i da nema filmova i sporta),RTCG sat (na kome isto nema nista),OBN i ovi programi sa narodnjacima (DM sat,Svet plus,Vikom),HRT 1 samo informativne emisije (kad su filmovi,serije i sport kodirano je) Slovenija 1 i 2 (kodirani su,ali starim sistemom,pa se jos mogu gledati).Da bi sve to uhvatio trebace ti motor ili multi-feed antena,jer su na razlicitim satelitima.
Strasno me nerviraju monteri koji ljudima uvaljuju antene i usmjeravaju ih na Thor,a ne govore im da se to nece moci jos dugo gledati.Jos kad vidim koliko naplacuju risivere.Opticum 4050C,koji ima odlicnu softversku podrsku i mogucnost CS-a preko kompjutera, kosta u prodavnicama svega 85 KM.Jednom mom kolegi je monter taj risiver,parabolu, jedan LNB,sklepani nosac za antenu,10 metara kabla i par F konektora sa ugradnjom naplatio cak 270 KM.Izadje da je ruke naplatio 150 KM,a nije se cak ni penjao na krov nego je montirao nosac na zid kuce sa zemlje.

Vidim da je majlili prosla jos gore,bas me zanima koji je to risiver za 220 KM.
Stoga ti savjetujem da, ako si u mogucnosti (sto zavisi od dijela grada gdje stanujes,to jest od jacine signala TV stanica) instaliras antene za zemaljsku analognu i digitalnu TV,a ako nisi da se drzis kablovske.
Druga mogucnost je pretplata na Total TV,ali to ti je skuplje i od kablovske.Osnovna pretplata za Total je 12 KM.Sport klub,Sport klub+,Eurosport i nekoliko filmskih kanala se placa dodatnih 4 KM.U Totalu nema hrvatskih kanala.
Ako se,ipak,odlucis za kupnju sat.risivera moja je preporuka Nytrobox NB-6000 combo,kombinovani dvb-s i dvb-t (satelitska i zemaljska digitalna TV),pa ces jednim udarcem ubiti dvije muve.To je klon Yumatu mx+ comba,pa u njega ide isti softver i u Hrvatskoj kosta samo 380 kuna.Ne znam da li se prodaje kod nas u Banjaluci,ako neko zna nek javi i ja trazim da ga kupim.

Karakteristike:
-MPEG-2 satelitski i zemaljski prijemnik
-Prijem sat. TV i Radio kanala
-Podrška DVB titlova
-PiP slika u slici
-Uređivanje i kreiranje dodatnih lista kanala
-Automatsko i ručno selektiranje PAL / NTSC
-Tri ugrađene igre
-Hrvatski meni
-Podrška višejezičnog tonskog zapisa
-256 boja zaslona (OSD)
-Podrška podešavanja vremena u odnosu na GMT
-EPG programski vodič
-Slika uz EPG programski vodič
-Podrška višejezičnih podnaslova
-Teletext putem prijemnika
-PLL CH 21-69 UHF modulator PAL/NTSC
-RS 232 port za prijenos software-a sa računala na prijemnik
-2 x SCART A/V izlazi za TV i VCR
-RCA CINCH Video izlaz
-RCA CINCH Audio Izlaz
-0/12V priključak
-SPDIF digitalni audio izlaz
-DiSEqC 1.0 , 1.2 i 2.0 kontrola
-Interna emulacija NB6000 = Yumatu MX+ 5105 chip
Drembox kupi samo ako planiras Card Sharing.Najjeftiniji DM 500s kosta preko 300 KM i to kineske kopije,a kod nas se prodaju pod originale.Dream multimedija vec dvije godine proizvodi model DM 500+ umjesto DM 500s upravo zbog tih kineskih kopija koje su preplavile trziste i koje se tesko razlikuju od originala.Kod kineskih kopija se mora ubaciti MAC adresa od nekog originalnog,ako vec nije ubacena, da bi se mogao instalirati noviji Gemini inace crkne,pa se mora flesovati pomocu jtag interfejsa.
Ako hoces kvalitetan risiver sa dobrim mogucnostima,a jos imas i LCD ili plazma TV kupi neki HD risiver i uzivaj.Ja cekam da kod nas dodje "AZbox HD Premium Linux Combo (DVB S2 /DVB-T)WLAN". HD risiver koji trenutno daje ubedljivo najvise za ulozen novac.
Kod:
http://www.bosnasat.com/product_info.php?info=p470_Azbox-HD-Premium-Linux-WLAN-Die-neue-Generation-von-Multimedia-PVR-HD-Linux-Receiver.html