banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 06:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Nov 2008, 22:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Nov 2008, 15:28
Koliko se isplati TV reklama?

Ukoliko ste nekad razmisljali da stavite reklamu na TV sigurno su vam neke cifre prosle kroz glavu ali evo ih sad i na ekranu

Od 3.842.537 stanovnika BiH neka su vam ciljna grupa muškarci i žene od 20-35 godina, i uzmimo da je njih 1.2 miliona.
40% su nezaposleni i vjerovatno neće kupiti ono što prodajete tako da vam ostaje 720.000 ciljne grupe. Ako u prosjeku gledaju televiziju 2 sata i pritom imaju na raspolaganju 10 domaćih i 10 stranih kanala ostaje 1/10 od ta 2 sata čak ako i ne gledaju strane kanale, sto iznosi 6 minuta dnevno za jedan program. Da bi ste imali po nekim standardima mizernu impresiju od 720.000 ljudi reklama bi vam se na jednoj televiziji morala vrtiti svakih 6 minuta u toku jednog dana; ali uzmimo da su to zaposleni ljudi koji gledaju TV samo u okvirima 15-23 časa;

Jedna reklama traje u prosjeku 15 sekundi i to izlazi
15:00-19:00 - 40 emitovanja x 15 sekundi x 15 KM/s = 9000 KM
19:00-19:30 - 2 emitovanja x 15 sekundi x 100 KM/s = 3000 KM
19:30-22:00 - 25 emitovanja x 15 sekundi x 30 KM/s = 11250 KM
22:00-23:00 - 10 emitovanja x 15 sekundi x 10 KM/s = 1500 KM

Za jedan dan ste potrošili 24.750 KM što je 12.660 EUR
i mislite da su svih 720.000 pogledali reklamu?!?!

X % - Uzeli su film na DVD-u / otišli u bioskop
X % - Van kuće cijeli dan (otišli na izlet ili slično)
X % - "Opet glupe reklame" - i prebacili pre nego su vidjeli vašu reklamu za koju ste dali još bar 5.000 EUR (ili 100 KM komšijinom klincu: "mali je genije")
X % - "nisam gledao TV 5 dana" - i to baš onda kad ste vi odlučili da se promovišete
X % - pre vaše reklame je bila tako dobra reklama da su se ljudi smijali i nisu vašu reklamu ni primjetili
X % - Otišli u WC (većinom ženska populacija)
X % - Otišli po pivo (većinom muška populacija)
X % - nikad ne gledaju taj kanal ili ga uopšte nemaju

Oduzmite još X % jer toliko stanovnika nema u BiH! Kao što je broj žrtava množen sa 10 i ovo je pomnoženo sa određenim faktorom

Budimo realni, 90 % ljudi ne treba ono što vi prodajete

Na kraju i ona šačica ljudi koja je vidjela vašu reklamu i kojima treba baš to što vi prodajete neće je se sjećati nakon pogledanih još 10 reklama (daljinski im nije bio pri ruci), i zato trebate ponavljati reklamu bar još mjesec dana što je onda ukupno 742.500 KM ili 379.800 EUR

Osim ako prodajete avione, čak i da svi ubjeđeni da je bolji od konkurencije kupe po jedan, vi niste pokrili troškove reklame.

Bez brige, pređete li sa kampanjom 1.000.000 KM televizije vam odobravaju i popust!

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
U redu. Hajde sad reci za koju MLM kucu radis? :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 22:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
U toliko malo teksta si napisao toliko gluposti da je to nevjerovatno....
Citiraj:
neka su vam ciljna grupa muškarci i žene od 20-35 godina

Sto vecini nije.....
Citiraj:
40% su nezaposleni i vjerovatno neće kupiti ono što prodajete
Da poznata cinjenica je da nezaposleni ljudi zive od zraka, ne jedu ne piju, ne peru ves, nemaju djecu, ......
Citiraj:
imaju na raspolaganju 10 domaćih i 10 stranih kanala ostaje 1/10 od ta 2 sata čak ako i ne gledaju strane kanale, sto iznosi 6 minuta dnevno za jedan program.

Da, naravno, svi ljudi gledaju sve kanale isto proporcijom. Samo sek, istekla mi danasnja kvota za Discovery, sledecih 6 minuta je Vikom na redu. Isto tako isti broj ljudi istog pola gleda spanske serije i fudbalske utakmice.
Citiraj:

Naravno, opste poznata cinjenica je da 90% ljudi nikad nije kupilo toalet papir, ili izaslo u restoran....
Citiraj:
Osim ako prodajete avione, čak i da svi ubjeđeni da je bolji od konkurencije kupe po jedan, vi niste pokrili troškove reklame.
[/quote]
Naravno zato na tvu mozemo samo vidjeti Boingove i Airbusove reklame. Svi su glupi samo si ti pametan...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 23:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jul 2007, 18:08
kad smo vec kod reklama. sta mislite recimo o reklamama na ATV-u za frizerske salone, salone za masazu, zubne oridnacije, ap i one male oglase da je na prodaju zemlja u Klasnicama, ipak je to kao komercijalna televizija na nacionalnom nivou, sta koga u Trebinju briga za frizerski salon u Banjaluci. Takvo sto nikad necete da vidite ni na jednoj komercijalnoj nacionalnoj televiziji u svijetu

dusu moju mogu raniti
al' ne mogu ostati bez tebe...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 23:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Nov 2008, 15:28
Time trek je napisao:
Citiraj:

Naravno, opste poznata cinjenica je da 90% ljudi nikad nije kupilo toalet papir, ili izaslo u restoran....

Sigurno na forumu ima negdje Marfijev zakon... procitaj ga...

Izvinjavam se, zaboravio sam na pocetku navesti preduslove za citanje:#

- Citalac zna sta je "pretpostavka" i nekad je citao neku statistiku
- Citalac treba da posjeduje smisao sa ironiju
- Citalac treba da je cuo za Marfijev zakon i da ga smatra interesantnim
- Citalac je imao donekle lijep dan

Jos jednom se izvinjavam sto sam te uznemirio :roll:

Za "IloveBL"
Nicije pare nisu sugave :) ako imas novac mozes emitovati snimak svog sina kako pravi prve korake. Kako ATV nije nacionalna telefizija, mora uzimati novac od reklama. Nacionalne televizije dovoljno uzimaju od pretplate pa mogu birati koga ce reklamirati. A komercijalne televizije u inostranstvu imaju takve cijene da jedno emitovanje reklame prevazilazi tu cijenu zemlje u Klasnicama (ne potcjenjujem nikoga ovdje).
Recimo austrijska nacionalna televizija nema cak ni reklame za vrijeme filma jer to pokriva pretplata.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 20:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Avg 2008, 15:10
a gdje se to placa pretplata privatnoj tv stanici????
na koji konkretno kanal u austriji ciljas?????

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 21:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Ciro, samo procitaj jos jednom..
Nigdje ne pise da se placa preplata privatnim stanicama..

A ako je rekao NACIONALNA TELEVIZIJA u At, onda je mislio na ORF 1,2,3 ... nije ATV+ nacionalna tv :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
IloveBL je napisao:
kad smo vec kod reklama. sta mislite recimo o reklamama na ATV-u za frizerske salone, salone za masazu, zubne oridnacije, ap i one male oglase da je na prodaju zemlja u Klasnicama, ipak je to kao komercijalna televizija na nacionalnom nivou, sta koga u Trebinju briga za frizerski salon u Banjaluci. Takvo sto nikad necete da vidite ni na jednoj komercijalnoj nacionalnoj televiziji u svijetu

Pa ATV-u je ciljna grupa BL i okolina. Tek odnednavno se dobro vide u ostalim krajevima RS, i dijelu Federacije. A što neko reče, za lovu ne pitaš odakle je...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
po meni su reklame na TV-u promasaj teski... Vecina ljudi je razvila tako sljepilo da to nije normalno...

Ja mislim da bi najvise profitirali da recimo deterdz. pakuju u cisto bijelu kesu na kojoj pise deterdz. i nista vise. Takav se pojavljuje u svim reklamama i za to ne bi morali platiti jer su ga vec drugi prikazali... :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 21:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
IloveBL je napisao:

Sve ostalo u drzavi i na televizijama je kao i u cijelom normalnom svijetu, samo eto ovo je cudno. Yeah right..

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 22:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ebi ga cudno je, ATV ima predajnike u velikom dijelu RS cak i za regiju Bihac u Federaciji, idu po kablovskim sistemima u cijeloj BiH, idu u Total TV za cijelu Evropu,a oni reklamiraju friz. salon Cuperak, Zubnu ordinaciju ne znam ti ni ja. Ili oni mali oglasi, trazim zenu za cuvanje djece. ATV ima nacionalnu pokrivenost RS i BIH, ne pokriva svaki cosak ali ipak nisu ni lokalna tv.

sta mislis da Nova tv pravi takve reklame da neko trazi zenu za cuvanje djece u Puli, ili da prodaje plac u Rijeci :roll: Ili TV FOX SRBIJA, ili b92 tako da se ponasaju :roll:

para je para, nije nicija sugava, ali obraz je obraz

ima tu jos prica a nemaju veze s reklamama i televizijom, recimo BN radio, idu cestitke zelje i pozdravi za svadbe iz bijeljine i okolice a slusa to cijela RS i sire, :confused2:

dusu moju mogu raniti

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 23:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pa o tome ti govorim..Mislis li da Sanader na pitanje novinarke odgovara sa :"Jebe mi se"?:)

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2008, 14:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

MuskoBre je napisao:
Pa o tome ti govorim..Mislis li da Sanader na pitanje novinarke odgovara sa :"Jebe mi se"?:)

:lol:

dusu moju mogu raniti

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2008, 17:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
IloveBL je napisao:
MuskoBre je napisao:

:lol:

:lol: :lol: :lol: sta's, Lemi se sjajno uklapa u vokabular koji je standardizovan u emisiji za koju doticna novinarka radi... :lol: :lol: :lol: Ima tu sposobnost prilagodjavanja datoj situaciji, to malo ko moze :D

Poslednji put menjao drug dana 16 Nov 2008, 17:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2008, 17:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Koliko je meni poznato uglavnom su ti "mali" klijenti neka preklapanja i kompenzacije, a gdje bi se da nema ATV-a inace reklamirale firmice iz Banjaluke. Nemaju gdje, realno. Neces valjda na Simic ili Bel? :lol:

ATV takodje iako pokriva signalom vise regija nije tv kuca sa nacionalnom koncesijom u BiH, to su samo OBN i PINK BH. ( takodje na dosta cudan nacin, jer je prva nastala dosta problematicnom transformacijom televizije "medjunarodne zajednice - tzv Biltova TV" u komercijalnu tv kucu, a druga iz mreze 5 tv stanica isto dosta cudno "i sve u okvirima RAK-ovih kvazipravila" takodje u komercijalnu tv stanicu sa nacionalnom koncesijom :roll: :roll: )

ATV ima pokrivenost otprilike kao BN, sa predajnicima poprilicno male snage na gotovo 3/4 Republike Srpske. U slicnoj situaciji je i HAYAT, samo s "druge strane"...A da nije Mreze plus, rijetko koji ozbiljniji klijent bi se i odlucio da svoju kampanju realizuje na ATV-u, pa bi onda cvjecara, frizerskih salona i butika u programu Alternativaca bilo jos i vise...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]