banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 22:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Nov 2008, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
medi je napisao:
Као и код претходних америчких предсједника, сумњам да ће се ишта остварити од обећаног, јер државом САД не владају предсједници, већ голема администрација. Предсједник има највећу моћ у држави, али у суштини говори и ради већином у складу са оним што му администрација сервира.

Ne bas, da ce biti isto kao sa republikancima - nece.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma dajte ljudi, cinjenica da su ameri imali priliku da biraju izmedju jednog penzionera i jednog crnca (bez uvrede, ali ipak je rijec o Americi koja je debelo rasisticki podjeljenja) dovoljno govori da pozicija predsjednika nije ta koja bas puno odlucuje.

U tom pravcu izbor Obame kao crnca samo ce dati novi zamah zagovornicima sveopste globalizacije i svega onog sto prati istu. Pa bilo to dobro ili lose. Ocekujte u narednom periodu i nekog Turcina na mjestu predsjednika njemacke vlade...

A ni Turska nije vise daleko od vrata EU.

Zivi bili pa vidjeli.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 22:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2008, 21:05
Frenki je napisao:
medi je napisao:
Као и код претходних америчких предсједника, сумњам да ће се ишта остварити од обећаног, јер државом САД не владају предсједници, већ голема администрација. Предсједник има највећу моћ у држави, али у суштини говори и ради већином у складу са оним што му администрација сервира.

Ne bas, da ce biti isto kao sa republikancima - nece.

ko vlada amerikom
http://www.natvan.com/serbian/wra.html

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Evo sta kaze Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona

Citiraj:
OBAMA - NIŠTA DOBRO ZA SRBIJU
Nova američka administracija tražiće od Srbije punu saradnju sa Hagom, da prihvati nezavisnost Kosova, a podržavaće vlast u Prištini

Obama će Balkan prepustiti Evropi... Obrad Kesić

Novi predsednik SAD Barak Obama nastaviće sa politikom pritisaka prema Srbiji. On će od naše države tražiti da što pre uhapsi Ratka Mladića, ali i da bezuslovno prihvati nezavisnost Kosova. Takođe, nema sumnje da će Obamina administracija svesrdno podržati lažnu državu Kosovo. Sve ovo u intervjuu za Press tvrdi Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona.

Srbi u SAD su za Obamu

Kako Srbi u SAD reaguju na pobedu Obame?

- Srpska zajednica većinski je glasala za Obamu, pogotovo mlađi svet, radnici i tzv. plave kragne, odnosno srednja klasa. Ipak, pojavom Bajdena kao da su se neki otreznili... Ali, činjenica je da ovde Srbi ne gledaju samo kako će se novi predsednik odnositi prema Srbiji, nego i kako će rešiti ekonomsku krizu u SAD.

- Za šest do 12 meseci ništa se bitno neće promeniti. Kasnije, interesovanje Amerike za Balkan zavisiće od toga kako će se Obamina administracija snaći sa spiskom važnijih problema: Irak, Avganistan, Pakistan, Bliski istok, Izrael... Pitanje je, dakle, da li će uopšte imati energije da se bave Balkanom... - kaže Kesić.

Na osnovu čega to tvrdite?

- Do januara 2009. Bušova administracija nastavlja vođenje državom, a po običaju, odlazeća administracija ne donosi krupne odluke, niti menja kurs spoljne politike dok nova ne preuzme odgovornost. Takođe, Obaminoj administraciji biće potrebno od tri do devet meseci da postavi svoje ljude, pa onda još vremena da se upozna sa zadacima i prihvati odgovornost, da shvati mehanizam vlasti... U najboljem slučaju, taj proces će biti okončan u maju, a realno je očekivati tek u septembru sledeće godine.

A kada se Obamini ljudi „priviknu na vlast", kakav odnos će imati prema Srbiji?

- Biće nastavljena politika uslovljavanja, pogotovu što je američka politička elita uverena da je ta politika ispravna i da daje rezultate. Insistiraće na punoj saradnji sa Hagom, na hapšenju Mladića, kao i na uspostavljanju Euleksa. Nastaviće da podržavaju albansku vlast u Prištini, pridržavaće se plana napravljenog pre izbora, a to je da što više država prizna nezavisnost srpske pokrajine. Trudiće se da Srbiju usmere tako da minimalno opstruira proces nezavisnosti i prihvati takozvanu realnost na Kosovu, odnosno nezavisnost.

Obamin potpredsednik je Džo Bajden, koji je deklarisani „srbomrzac" i koji se otvoreno zalaže za ukidanje Republike Srpske...

- Bajden smatra da je jedina budućnost BiH da bude unitarna država i da se RS stavi pod kontrolu centralnih institucija. Njegovo učešće u spoljnoj politici dovešće do ozbiljne krize odnosa Srbije i Amerike oko BiH.

Nikolić: Srbija nije u fokusu

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da Srbija ne bi trebalo previše da očekuje od Baraka Obame.

- Sigurno da je Obama bolje rešenje i za SAD i za ceo svet, što znači donekle i iza nas. Međutim, ni nemamo tu šta posebno da očekujemo. Kosovo je za njih već rešena stvar i Srbija za njih više neće biti toliko u fokusu kao ranije. Oni će se prvenstveno okrenuti rešavanju ekonomske krize, kako unutar zemlje, tako i u globalnom pogledu - kaže Nikolić.

Ipak, mogućnost ukidanja RS je prošla. Odlučnost premijera Dodika da se izbori za mesto RS garantuje njen opstanak. Posle nekog perioda nerazumevanja, Vašington će prihvatiti stav Srba. Jer, Obama će hteti da pokaže da on sam definiše svoju spoljnu politiku različitu od politike Džordža Buša. I tu je šansa za Srbiju.

Ima vesti da je „zloglasni" Ričard Holbruk kandidat za državnog sekretara?

- Holbruk jeste jedan od kandidata, ali on realno nema velike šanse.

Ko ima veće šanse od Holbruka?

- Na spisku je i Vesli Klark. On, takođe, ne slovi za ozbiljnog kandidata, ali jeste na spisku. Jači kandidati su Džon Keri, ali i republikanac Dik Lugar, koji je upoznat sa situacijom na Balkanu i koji je naklonjen Srbiji...

Hoće li nova vlast u SAD usloviti Srbiju priznanjem Kosova?

- Obama će Evropi prepustiti kontrolu Balkana. Dakle, sada Srbija ima neke šanse da redefiniše odnose sa SAD, ako redefiniše odnose sa EU. Očekujem, nažalost, da će Beograd pristati na politiku uslovljavanja.

Šta savetujete Beogradu, kakav stav da zauzme prema novoj američkoj vlasti?

- Srbija se vezala za politiku „Hajde da prihvatimo sve što od nas traže". To ne vodi ka rezultatima, nego ka novim uslovljavanjima. Srpska vlast mora da jasno definiše nacionalne interese i ne sme od njih da odustaje. Dakle, savetujem Beogradu Dodikovu odlučnost.

Da li bi za Srbiju bilo drugačije da je na izborima pobedio Džon Mekejn?

- Bilo bi za SAD drugačije, za Srbiju ne bi.

BILJANA BOJIĆ

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 11:52 
.......Kandidatkinja Republikanske partije za potpredsednika SAD i guvernerka Aljaske Sara Pejlin bila je ubeđena da je Afrika država, a ne kontinent, navodi britanski "Tajms" na svom sajtu. .....

izvor> Blic

:roll: :roll: :roll:

koliko su jadni a koliko moc imaju... starsno...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
BSE je napisao:
blah, ne znam zasto su hrt i rts toliko paznje posvetili tome
navijao sam za Obamu do pre nekoliko dana, kad sam saznao da je za nas bolje da pobjedi republikanac
ali sta je, tu je

Ako mene pitas bolje da si ostao na prvobitnom misljenju :D Koliko se sjecam Bus je ono trebao da bude neki srpski dobrocinitelj. Kad bi reko da si za Gora pogledali bi te ko da si lud, al dobili su sta su trazili.
Cijeli svijet je za Barakudu, nejveci odziv u istoriji Amerike, armija mladih koja ga podrzava i finansira preko interneta davajuci po stotinjak$, njegovo finansiranje se razlikovalo od svih do sada jer je imo para kol'ko je htio tako da nije morao da sklapa neke dilove u zamjenu za finansiranje. Euforija vlada u svijetu zbog njegovog izbora. Lik je nekonvencionalan i ima dobru sansu da bude drugaciji. Nadam se da ce je iskoristiti, da nece podleci raznim pritiscima administracije i savjetnika i da ce tjerati svoj djir.

Statesman je napisao:
ali ipak je rijec o Americi koja je debelo rasisticki podjeljenja) dovoljno govori da pozicija predsjednika nije ta koja bas puno odlucuje.

A kako objasnjavas one stotine hiljada bijelaca i crnaca sa suzama u ocima koji stoje zajedno i navijaju za crnca? Kolin Pauvel, Kondoliza, Obama sve odreda na najvisim pozicijama.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Obama se poceo upoznavati sa drzavnim tajnama. Pitanje je koliko ce mu se svidjeti to sto vidi i cuje. Ako je bas onakav kakvim se predstavlja i kako izgleda, sumnjam da ce mu se svidjeti.
Najgore je sto moze da se desi je, ako pocne da ispravlja ono sto su dosadasnji predsjednici iskrivili i ako pocne ici nekim svojim "postenim" putem u korist svih, da ce ga neko smaknuti kao Kennedy-ja.

Zanimljivo je i to, da je tek "skoro" usao uopste u politku. `96 god. je prvi put zakoracio u politiku, koliko je meni poznato. Nakon nekih 10 god., hop-cup, posta najmocniji covjek na svijetu.
Imam nekako pozitivan osjecaj sto se tice njega. Imam osjecaj da ce dosta toga promijeniti na pozitivno ili barem pokusati ako ga neko ne zaustavi u tome. A kako znamo Ameriku ... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Imam nekako pozitivan osjecaj sto se tice njega. Imam osjecaj da ce dosta toga promijeniti na pozitivno ili barem pokusati ako ga neko ne zaustavi u tome. A kako znamo Ameriku ... :angry3:

E upravo to! :wink:
Kad si spomenula Kenedija, sad mozemo naglabati zasto je ubijen, ali evo nekih stvari: Htio je saradnju sa Sovjetima u svemirkom programu (u doba americke anti-crvene histerije), prica se da je Hruscov cak htio da pristane na to ali ubistvo Kenedija ga je sprijecilo, kao sto Obama sada izrazava spremnost za razgovor sa Iranom Kubom, S. Korejom, onda rat u Vijetnamu kojem Kenedi nije bio sklon i sta je bilo nakon njegove smrti, jedan od prvih ako ne i prvi akt koji je Lindon Dzonsom potpisao je akt o slanju trupa u Nam(dostupan je i na netu, ja ga gledo ocima) :wink: . A Obama zeli da se povuce iz Iraka. Plus Kenedi je bio katolik u protestantskom Americi, a Obami je stari musliman. religijska porijekla ne sljivim ni 5% ali u Americi je druga stvar.
Da ne razvlacim dalje teorije zavjere (a mislim da su ovo opstepoznate stvari), jos me drzi utisak JFK-a genijalnog Olivera Stonea.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Goci, cuo si valjda za sminku :D

Da drzava nije podjeljena cemu onda toliko medijsko potenciranje cinjenice da novi prezidente crnac? Da je sve kao sto ti kazes to bi bila sasvim irelevantna cinjenica poput one da li ima vozacku ili ne.

Ne svidja mi se euforija.

Volio bih da grijesim...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 20:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Istorijski trenutak u USA,a sramota je da je trebalo godina i vjekova da crnac dodje na vlast...Iako je iz mjesanog braka izjasnjavao se kao afroamerikanac....Nadam se da ce svijet vidjeti bolje dane sa Obamom nego sa teksaskim kaubojem koji je samo ratovao i nista uradio nije.(ps danas je pozvao Obamu da dodje da pogleda Bijelu kucu da bi mogao pripremiti se za useljenje).

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
cestitke, ali prije svega, ako zeli dobre odnose sa RS, mora se javiti Mili do ponedeljka
inache...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 20:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Obama je crnac ko što sam ja meksikanac, a mi nismo najebali , ko što nisu iračani i afganistanci.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Uopste mi se ne svidja sva ova euforija oko Obame. Kao sto rece Obrad Kesic, za nas po svemu sudeci nista dobro.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Goci, cuo si valjda za sminku :D

Da drzava nije podjeljena cemu onda toliko medijsko potenciranje cinjenice da novi prezidente crnac? Da je sve kao sto ti kazes to bi bila sasvim irelevantna cinjenica poput one da li ima vozacku ili ne.

Da, Max factor & LoReal... :roll:
E ne moze biti irelevantno da ga je..s :D Kad sledeci ne bude bijelac (i musko) onda ce biti irelevantno.
E evo pitanja: ko misliš da je vizažist???za šminku normalno? :D

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2008, 23:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Obama je medijski fotorobot lijep, mlad, pametan, pa još i crn, vjerovatno će za osam godina kandidat biti transseksualac ili vanzemaljac(iako za Buša mnogi tvrde da je upravo to, mislim alien)

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 06:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Ja mislim da ce on biti dobar predsednik. Covjek je na poziciji tek par sati a americhka ekonomije se vec oporavlja, prodaja bjelih carshafa, konopca i oruzija je probila sve rekorde!

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ali je porasla i prodaja kondoma jer nece da hrane decu...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2008, 03:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
"crnac u bijeloj kuci"

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2008, 09:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
miki je napisao:
Svejedno je nama ko će pobjediti...A možda će svijet postati bolje mjesto za život nakon pobjede Obame
Ima i drugih koji su "malko" ojačali,nije više sve ni u SAD-u :(

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2008, 19:40 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pola kretena iz klintonove administracije ce zvati, pola kretena iz bushove ce ostaviti i onda ce napraviti cudo. tutla malo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]