Ja bih htio samo da dodam da ja radim u prosveti (ocigledno). U poredjenju s drugim kolegama, smatram sebe iznadprosjecnim predavacem, a pogotovu u smislu odnosa prema ucenicima i stavu prema poslu uopste.
Ne smorim se nakon odrzanih 5-6 casova, ali nisam bas ni svjez kao sto sam bio kad sam dosao na prvi cas. Sama pomisao da bih trebao da odsjedim jos 3h i glumim da nesto radim, ili sto je najgore da samo sjedim kao sto ce ostali sjediti i prebdjeti to vrijeme, navodi me na to da taj posao pocnem manje voljeti... A ima li sta gore od nastavnika koji ne voli svoj posao? A tek kad pomislim kako ce to uticati na nastavnike koji zaista ne vole svoj posao i samo ga otaljavaju...
Evo ja sam ove sedmice imao kontrolne u skoro svim razredima u kojima predajem i lijepo sam sjedio u udobnosti svog doma i vrsio prvo pripreme kontrolnih, a nakon odrzanih i ispravke. Najproduktivniji za "smisljanje" istih sam bio nakon sto sam dosao kuci, vecerao, odspavao sat-1.5h i lagano sjeo za komp, u pidzami, zvaka u ustima i tako to.
Ali trebalo m je sigurno preko 4-5h za sve kontrolne (to sam u radio dve vecernje "sesije" kuci) i + nesto vremena da se to ispravi kako treba, cak negdje navuce ocjena ako je ikako moguce

Rezultat - stavimo po strani to sto sam ja bio zadovoljniji, nego smatram da sam sastavio, em ujednacenije, em smislenije zadatke, ako nista eto bar to...
Da sam sjedio na poslu i to sve radio, kvalitet kontrolnog bi prije svega bio slabiji, sto bi vuklo slabije ocjene, ja nezadovoljniji, djeca nezadovoljnija, roditelji nezadovoljniji, itd itd...
PS
Sto se tice vecernjih, ljetnjih i slicnih skola - ima toga upravo i sada kod nas i naravno, kao i svugdje drugo placa se dodatno, tj. honorano. Ne vidim sta je problem u tome?