Vime, nema tu nikakvog teoretisanja zavjere već samo brutalno iznošenje činjenica. Religija je savršen sistem mentalne kontrole i manipulacije s pozicije moći a uz pomoć neznanja, a njih je Zeitgeist udario tamo gdje najviše boli. Zar misliš da će se oni tako olako odreći svoje moći? Naravno da neće. Stvar je u tome što su već pali (naravno ne zahvaljujući Zeitgeistu nego ih je jednostavno pregazilo vrijeme), mogu još samo malo da životare kao sablasna lakrdija svoje stare slave...
Vader je napisao:
Ta tema je zaključana samo zato što ova postoji, a što se tiče prebacivanja to se možemo dogovoriti, to nije problem.
Ja nisam gledao ove filmove i ne znam o čemu se radi ali ako se drugi slažu da ovo više odgovara na ČiD prebaciću tamo.
Prvi dio filma govori o načinima na koji se manipuliše ljudskom psihom i ljudskim masama kako bi se one držale u neznanju, a moć ostala koncentrisana u rukama onih koji znaju za prevaru, i o načinu na koji ovo utiče na društvo u cjelini. Drugi dio pokušava da uđe u krajnje uzroke društvene krize, i nudi hipotetička rješenja za njeno prevazilaženje.
Tema je postavljena na DiR zbog prvog dijela, u kojem se između ostalog govori o tome kako se kroz čitav Isusov životopis, kao i kroz veliki dio Starog Zavjeta, provlači gomila mitoloških slika koje postoje u raznim religijama otkad je svijeta i vijeka, još od praistorije; Hrišćanstvo kakvog ga danas poznajemo je razotkriveno kao rezultat sinkretizma mnogo starijih vjerovanja (ja bih rekao: sinkretizam paganskih kultova Sunca, starozavjetnih proročanstava o mesiji i učenja stvarnog, istorijskog Isusa). U svakom slučaju, meni je ovo bilo poznato odranije ali mi se sviđa što je u Zeitgeistu sve lijepo i sažeto prikazano na jednom mjestu...
I to je to što se tiče religije u tim filmovima: prikazana je kao zloupotreba (ne)znanja zbog koje čovječanstvo trpi strašne posljedice - što je tačno ako se gleda iz tog ugla. Sve ostalo što je prikazano u tim filmovima tiče se čovjeka i društva: kontrola kroz medije, serviranje "istine", globalizam, konzumerizam, monetarni sistem i to da smo "slijepi kod očiju" u tolikoj mjeri da ćemo ropstvo koje nam se nameće prihvatiti kao slobodu objeručke bez imalo razmišljanja. Da, ja sam za to da se tema prebaci na ČiD, a neka se i ostali izjasne.