banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 09:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2008, 17:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Mar 2008, 20:09
Prica se da ministarstvo prosvete hoce da uvede, ovaj put zakonski, radno vrijeme za prosvetne radnike (srednja i osn. skola), kao sto je to bilo prije par godina pokusano naredbom/odredbom ministra, koja naravno na kraju nije zazivjela.
Radno vrijeme podrazumijeva nelogicnih dodatnih 3-4h na poslu prije ili nakon odrzanih casova gdje bi nastavni kadar trebao da sjedi i vrsi pripreme za sljedeci dan ili kako vec...
U svakom slucaju, jednom je vec bio taj smijesni pokusaj, ali sad ako to zakonski uvedu bas ce pokazati da se razlikujemo od regiona, a vjerujem i ostatka planete...
Pitam se samo koji se to nastavnik toliko zaboravi tokom godina i godina predavanja istog gradiva, da mu sad odjednom iz dana u dan trebaju pripreme za sutrasnje casove?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ne možeš pokušavati da nađeš nešto racionalno u postupcima ministarstva, jer tamo sjede apsolutni i potpuni idioti.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 11:49 
Početnik
Početnik

Uvijek postoji Ranka Misic, ili ako ne ona onda stari dobri strajk u skoli, sa sve skracenim casovima, pa do potpunog obustavljanja nastave, pa eto i sadasnjoj djeci veselja :D...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uh, ne bih se ja baš uzdao u Mišićku... mislim da je štrajk efikasno i kvalitetno rješenje, naravno ako taj zakon stvarno donesu.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 02:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mislim da niste u toku. Zakon o štrajku je donijet i ona kaže da rad ne smije da trpi zbog vašeg štrajka. Znači možete štrajkovati poslije radnog vremena, ali štrajkom ne smijete narušavati zakon o javnom okupljanju. Znači nema blokade, ulica, škola, bolnica, trgova, i ostalih objekata.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 07:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
Harvester je napisao:
Ne možeš pokušavati da nađeš nešto racionalno u postupcima ministarstva, jer tamo sjede apsolutni i potpuni idioti.

Samo mala ispravka. Umjesto ministarstva treba da stoji množina, tj. ministarstava. Pa nećeš valjda sad da favorizuješ samo jedno ministarstvo.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Maj 2008, 17:38
OК, нека им продуже радно вријеме, ако ће им подуплати и плате.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirkobltz je napisao:
Harvester je napisao:

Samo mala ispravka. Umjesto ministarstva treba da stoji množina, tj. ministarstava. Pa nećeš valjda sad da favorizuješ samo jedno ministarstvo.

Pardon, naravno u pravu si! U pitanju je gramatička greška, zafalilo mi je jedno "a" :D

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Mislim da niste u toku. Zakon o štrajku je donijet i ona kaže da rad ne smije da trpi zbog vašeg štrajka. Znači možete štrajkovati poslije radnog vremena, ali štrajkom ne smijete narušavati zakon o javnom okupljanju. Znači nema blokade, ulica, škola, bolnica, trgova, i ostalih objekata.

Hm, pitam se ko li je donio taj zakon... Hej, da nisu upravo oni protiv kojih treba da se štrajkuje? :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 16:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 12:57
postavite stvari ovako: koliko ustvari nastavnici i profesori efektivno rade? kao prvo svakih 45 min imaju najmanje 5 min odmora, dodajte tome da im je svaki vikend slobodan, onda zimski raspust,proljetni raspust, ljetni raspust- saberite koiko godisnje imaju radnih a koliko ne radnih dana... onda to uporedite sa drugim platama i radnom vremenu drugih vanprosvetnih uposlenika i onda tek da pricamo o tom "smijesnom "zakonu

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 17:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Maj 2008, 17:38
За патње које трпе од бијесне дјечурлије... :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa nije posao samo nastavnika ili profesora da isključivo predaje i na osnovu toga da prima platu.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
a znate sta je najsmjesnije kod tog ekstra vremena
to sto ima skola u kojima profesori nemaju kabinete nego bi svi trebali u maleckoj zbornici da se pripremaju za casove i ostale poslove
to se naravno prvo pretvori u ispijanje kafa i zbijanje sala
a nakon nekog vremena pocnu da se "ujedaju" medjusobno
i
za posao se pripremaju i dalje kod kuce

ps.
inace, podrzavam rad na pripremi casova, to je jaaako potrebno

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:05 
Početnik
Početnik

ortodox2 je napisao:
postavite stvari ovako: koliko ustvari nastavnici i profesori efektivno rade? kao prvo svakih 45 min imaju najmanje 5 min odmora, dodajte tome da im je svaki vikend slobodan, onda zimski raspust,proljetni raspust, ljetni raspust- saberite koiko godisnje imaju radnih a koliko ne radnih dana... onda to uporedite sa drugim platama i radnom vremenu drugih vanprosvetnih uposlenika i onda tek da pricamo o tom "smijesnom "zakonu

Postavi ti stvari ovako:
Gdje se to radi tokom ljeta na ovoj planeti u skolstvu? Jednostavno nigdje (i nikad) i to je tako. Kome se ta cinjenica ne svidja neka pokusa da bilo gdje uvede da skola traje tokom citave godine, pa da vidimo da li bi uspio...
Ne poredi skolstvo sa ostalim poslovima nego ostalim skolstvima u svijetu, pa ces zakljuciti da nase ministarstvo nema sta da se pravi pametno i izmislja nesto sto ne postoji nigdje... Da smo mi sad jedini gdje se u skolstvu ne ostaje nakon ispredavanih casova, pa hajde i nekako, ali da budemo usamljeni u tome da nastavnici bulje u zid i ispijaju kafe dok ne istekne radno vrijeme, e pa u tome cemo i ostati usamljeni...

Sto se tice priprema za casove, tu se u potpunosti slazem - mada, lako je utvrditi ciji casovi su kvalitetni i gdje se postize potreban nivo znanja kod djece. Postoje standardizovani testovi za djecu, opstinska, regionalna, republicka i medjunarodna takmicenja...
Ako bi neko konstantno zabusavao u svojim predavanjima i otaljavao ih lako bi to izaslo na vidjelo.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:10 
Početnik
Početnik

skitnica je napisao:
to sto ima skola u kojima profesori nemaju kabinete nego bi svi trebali u maleckoj zbornici da se pripremaju za casove i ostale poslove

Ja sam isao u 2 osnovne skole i gimnaziju. Upoznat sam sa velikim brojem osnovnih skola i u svim zajedno navedenim ni jedna od njih nema kabinete za pojedinacne profesore. U vecini skola postoje "kabineti" za hemiju, fiziku, jezike i sl., ali to nisu kabineti-kancelarije nego opremljene ucionice.
Nigdje kod nas nastavnik ili profesor, bar po onome sto ja znam, nema svoju kancelariju, osim naravno na fakultetima, ali fakulteti su skroz nesto drugo i nisu vezani za ovu temu...

Poslednji put menjao spotting scope1 dana 31 Okt 2008, 00:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:13 
Početnik
Početnik

Harvester je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Hm, pitam se ko li je donio taj zakon... Hej, da nisu upravo oni protiv kojih treba da se štrajkuje? :lol:

1. zakon jos nije donesen
2. ako sindikat odluci da obustavi nastavu, nema tog zakona koji ce natjerati radnike da rade - sta moze drzava? sve otpusiti i zaposliti sve nove prosvetare i novo pratece osoblje? ... well, think again...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spotting scope1 je napisao:
skitnica je napisao:

Ja sam isao u 2 osnovne skole i gimnaziju. Upoznat sam sa velikim brojem osnovnih skola i u svim zajedno navedenim ni jedna od njih nema kabinete za pojedinacne profesore. U vecini skola postoje "kabineti" za hemiju, fiziku, jezike i sl., ali to nisu kabineti-kancelarije nego opremljene ucionice.
Nigdje kod nas nastavnik ili profesor, bar po onome sto ja znam, nema svoju kancelariju, osim naravno na fakultetima, ali fakulteti su skroz nesto drugo i nisu vezani za ovu temu...

ok, mala greska, nisam mislila na kabinete nego na kancelarije, i to ne za svakog profesora pojedinacno, to bi stvarno bilo tesko ostvarivo, nego na zbirne kancelarije za nekoliko ljudi, recimo podijeljeno po strucnim aktivima; tu bi profesori ostavljali svoju garderobu, papire, radili na racunaru, imali grijalicu, lampu, nastavna sredstva za svoj predmet itd...
pa i pripremali se na miru za nastavu
sto je u zbornici nezamislivo

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 12:57
spotting scope1 je napisao:
ortodox2 je napisao:

Postavi ti stvari ovako:
Gdje se to radi tokom ljeta na ovoj planeti u skolstvu? Jednostavno nigdje (i nikad) i to je tako. Kome se ta cinjenica ne svidja neka pokusa da bilo gdje uvede da skola traje tokom citave godine, pa da vidimo da li bi uspio...
Ne poredi skolstvo sa ostalim poslovima nego ostalim skolstvima u svijetu, pa ces zakljuciti da nase ministarstvo nema sta da se pravi pametno i izmislja nesto sto ne postoji nigdje... Da smo mi sad jedini gdje se u skolstvu ne ostaje nakon ispredavanih casova, pa hajde i nekako, ali da budemo usamljeni u tome da nastavnici bulje u zid i ispijaju kafe dok ne istekne radno vrijeme, e pa u tome cemo i ostati usamljeni...

zasto da ne poredim skolstvo sa ostalim zanimanjima? pa nisu bijeli medvjedi? zar nisi nikad cuo za pojam ljetna skola(a veoma je rasprostranjen u razvijenim zemljama )? zar je jedina moguca opcija da ispijaju kafe i bleje tokom radnog vremena kad nisu na casu??? zar je jedina njihova duznost da odrze onih 45 min? postoji toliko mogucnosti ali izgleda da je svima u interesu da rade minimalno tj da nerade maximalno i da bjeze bilo kuda a onda nam je cudno sto je vecina djece/omaldine zastranilo, nezainteresovano i polupismeno

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
jooj, da mi je tebe poslati da odrzis jedan jedini cas bilo kome, djeci ili odraslima, nebitno je li to kurs ili skola, pa da vidim onda reakciju i stav... :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 00:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to sto postoji toliko neradnih dana u prosvjeti svakako nije slucajno nego govori da
a) je taj posao lagan ili pak da
b) je taj posao tezak

nekako nam uvijek posao onoga drugog izgleda kao zezancija
pogotovo ako se sami zezamo na svom

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]