mastermind je napisao:
prijateljice draga pa čemu tolika ogorčenost...možemo mi i lijepo pričat...ajd polako ćemo razjasnit neke stvari!
veverushka je napisao:
a ti nemoj da pises kad ne znas da pises! ne kaze se di vec gdje, a glagoli sa negacijom se pisu odvojeno, dakle NE ZNAS, a ne NEZNAS!
curo draga o čemu ti to! kada bi postojao jedan univerzalni jezik na svijetu onda bi mogla da me ispravljaš u rječniku, a pošto ne postoji čemu onda ovakve gluposti!
------------------------------------------------------------------------------------------
naravno da mozemo lepo da razgovaramo, samo kada bi malo citkije pisao da se lepo razumemo. mislim da smo oboje najjednostavnije sto smo mogli izneli svoja misljenja, tako da ne vidim sta se imamo objasnjavati, ali ja cu ti rado sve objasniti sta ti nije jasno, a eto, pocecu od ovoga:
vidis, ne postoji univerzalni jezik za celu planetu, ali postoji pravopis, i svaka zemlja ima svoj. e sad, prepoznajuci jezik koji koristis, rekla bih da nam je pravopis slican,ako ne i isti. nebitno iz koje si drzave, ove ili joj susedne. sigurna sam da si u skoli ucio o tome kako se pisu glagoli sa negacijom. i bilo da si iz bosne, hrvatske ili srbije pise se odvojeno! dakle NE ZNAM se pise odvojeno, kao i svi ostali glagoli sa negacijom. npr. NE MOGU, NE SMEM...itd. a pridevi su ti koji se pisu spojeno sa negacijom. npr. NEZNALICA, NEMOCAN... itd. ti si se verovatno malo zbunio, pa si pobrkao te dve stvari. mada mogu ja da otvorim temu GRAMATIKA I PRAVOPIS, pa da razglabamo o tome, tj. da se razjasnimo!
veliki pozdrav od mene!
veverushka
p.s. primer glagola sa negacijom na nekoliko jezika:
don't know (engleski) - 2 reci
non so (italijanski) - 2 reci
waiss nicht (nemacki) - 2 reci (izvinjavam se ako nisam pravilno napisala, nemacki ne znam da pisem, jos uvek), ali poenta se vidi.
ne znaju (ruski) - 2 reci
....ima jos francuski, i jos mnogi drugi jezici. jedino ne znam da li se na kineskom, arapskom ili indijskom jeziku pisu dve reci.