banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Porodiliste
PostPoslato: 20 Okt 2008, 10:31 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Okt 2008, 10:22
Pozdrav svim bivsim, sadasnjim i buducim mamama i trudnicama.
Uskoro me ceka odlazak u to cuveno porodiliste (prva trudnoca), i manje-vise sam pripremljena na sve sto me tamo moze docekati ali muku mucim da saznam sta je potrebno ponijeti :-?
Molim sve one koje znaju nesto o tome da nam pomognu (mami i bebi :wink: )

Hvala!

Vrh

Tema posta: Re: Porodiliste
PostPoslato: 20 Okt 2008, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
cestitam buducoj mami i sretno!!!
mama treba da ponese osnovne higijenske stvari, vlazne maramice, nekoliko paketa higijenskih ulozaka, ogrtac, spavacice po mogucnosti, nekoliko da se nadju za svaki slucaj, papuce i ono sto koristis kao higijenu. paracetamol, jer ga nisu imala u bolnici kad sam ja tamo boravila a jedino to mozes da pijes u slucaju da ti zatreba. ponesi sebi i neki keks, recimo plazmu jer neke zene budu izmorene od trudnoce pa bi da odmah nesto prezalogaje a nema im ko odmah donijeti nesto za jelo. za bebu ti nista ne treba dok ne bude izlazila iz bolnice, to pripremis kod kuce pa neka ti donesu kad krenete kuci iz bolnice. ja sam nosila nekoliko pamucnih pelena koje sam bebi stavljala izpod glavice jer mi je to nekako bilo "cistije" mada je gore sve sterilno.
ako sam nesto preskocila... neko ce drugi napisati:)
sretno! ako te jos nesto zanima, tu sam:)
naravno, moras imati uputnicu za bolnicko ljecenje koje izdaje tvoj doktor i knjizicu ali sigurna sam da to znas.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2008, 18:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Okt 2006, 09:00
Pistolj, samostrjel, katana i TNT, a moze i C4.
Cisto da budes sigurna da ce da budu fini. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 09:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
e ja sam juce nakon dugo vremena bila na ginekologiji u posjeti i iznenadila sam se kako su prije svega med sestre ljubazne,sto do sad nisam dozivjela gore :) cak sve djeluje i jako cisto,a koliko sam dobila informaciju pacijentice ne mogu donijeti svoje posteljine spavacice ,papuce,neka nova pravila,jedino ogrtac jer izgleda nemaju dovoljno,e sad je najpametnije da nazoves i pitas ,mada te nista ne kosta da ubacis u u tu torbu koja ce biti spremna i papuce i spavacicu,peskir,neseser i te osnovne sitnice a za bebu koliko znam da ti ne treba nista,ionako ces kuci za 2-3 dana,sretno !!! :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 13:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Okt 2008, 10:22
Hvala vam puno na savjetima, svi su dobrodosli (cak i ovaj prakticni, sa explozivom i drugim slicnim napravama ;) )
Mnogo je razlicitih prica, valjda toliko koliko ima trudnica :) pa je tesko sve pratiti.
U svakom slucaju, radujem se odlasku u porodiliste kakvo god ono bilo, a jos vise odlasku iz istog sa malom srecicom.
Jos jednom hvala svima koji su odgovorili!

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 13:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Iako su prosle skoro 2 godine od kako sam bila u babinjarama sa sinom, vjerovatno se mnogo toga nije promjenilo. Gore sam procitala da ne dozvoljavaju unosenje posteljine i papuca (to je novi momenat :roll: )! Ja sam nosila potpuno sve, cak su dozvoljavali unos hrane ako ti se ne svidja njihova bolnicka, ali sve jos jednom provjeri, da budes sigurna...
P.S. Pampers ili neke druge pelene koje planiras da koristis za bebu...
Meni su ih tražili, mada mislim da postoji mogucnos da beba bude povijena platnenim pelenama.
:cat:

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2008, 17:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
evo interesatntnog website kome i nase zene mogu da daju glas za promjene. Ako se nesto promjeni na bolje u Srbiji, mozda se promjeni u BL ili cijeloj Bosni.
http://majkahrabrost.com/index.htm

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2010, 17:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
Нисам превише упућена у ову тематику, али као женско створење знам понешто и чланак ми се учинио занимљивим :) .

Citiraj:
Dr Mišel Oden (Mishel Odent), francuski ginekolog, svetski je priznat reformator u domenu trudnoće i (prirodnog) porođaja. Tokom 70-ih godina XX veka u Francuskoj, ali i u Velikoj Britaniji je pokrenuo značajne promene u akušerstvu. Uveo je u porodilišta kućnu atmosferu, mogućnost porođaja u vodi, podoj u prvom satu nakon porođaja...
.
.
.
Slavni dr Oden smatra da je upravo prisustvo muškarca u porođajnoj sali krivo što se sve veći broj žena porađa carskim rezom. "Prisustvo bilo kakvog muškarca u sali za porođaje dovodi do toga da žene postaju napetije, zbog čega se usporava proizvodnja hormona oksitocina, koji je ženama i te kako od koristi tokom porođaja", tvrdi dr Oden, i dodaje: "Već pedeset godina porađam žene u Francuskoj, Engleskoj i Africi. Najbolje okruženje za porođaj je da uz porodilju ne bude niko osim tihe, nenametljive, iskusne babice."

Ključ za odgonetanje ovog tumačenja jeste famozni hormon – oksitocin. Oksitocin je po dr Odenu "lek ljubavi", koji se luči u raznim životnim situacijama, pri seksualnom odnosu, prilikom podoja, ali i tokom porođaja, i koji pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu sa svojom bebom. Ali, dr Oden ovaj hormon naziva i stidljivim, jer se on neće lučiti kada je npr. porodilja okružena muškarcima i modernom tehnologijom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]