banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 23:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Okt 2008, 20:42 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2008, 19:37
zex-tuning je potpuno u pravu... vidim da ste svi propustili jednu veoma, veoma bitnu stvar... stanje automobila se ne mjeri prema godinama starosti ili kilometrazi koje je to vozilo napravilo, nego prema njegovoj tehnickoj ispravnosti i ispunjavanju zahtjevanih normi vezano za zastitu zivotne sredine...

ovo sto vi svi pricate da se krsevi voze po nasim putevima, to nisu krivi vozaci, nego nepostojanje evropskog standarda tehnickog pregleda i stavljanja van upotrebe vozila koja te uslove ne ispunjavaju... i dan danas vozilo se samo dovede, u mnogim slucajevima se ne provjeravaju kocioni sistemi ili bilo sta, i vozilo dobija odobrenje za produzetak registracije, a imas sta vidjeti, auspuh samo sto nije otpao, a nema ni zadnjeg branika?!

i jos jedna bitna stvar... u njemackoj se tehnicki radi svake dvije godine, a ovaj pregled je jedan od najstrozijih u evropi.. imao sam priliku da jednom prisustvujem tom procesu... i nakon toga mi je bilo jasno da je nas tehnicki pregled jedna ogromna neslana sala!! ima vec inicijativa da se ovaj sistem prenese i druge zemlje evrope... e kad uvezete auto iz njemacke mozete biti sigurno da je to auto tehnicki ispravno bez obzira na kilometrazu i starost..

sto se tice saobracajnih nezgoda, ako malo bolje pratite situaciju primjeti cete da u vecini ovih nezgoda ucestvuju noviji automobili... sto ce reci, nema veze do auta, nego do samih vozaca...

eto, moje licno misljenje o ovom pitanju... a mislim kad malo svi razmislite vidjecete da ovo ima logike...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mislim da je smucek dobro naveo gume kao jedan od primjera, dalje da ne idem... A uzeli smo BMW kao jedan od primjera, ali sta cemo sa masom starih i jeftinih Fordova, VW-a i ostalog? Mozete pricati sta hocete ali u praksi ce dovlaciti gomile jeftinog zeljeza kao sto se dovlace u Bugarsku.

Kreditni uslovi... Zex, mislim ono... :D

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Zex....donekle se slazem s tobom...ali samo ako ce se uvesti euro3 varijanta...sve ostalo bilo bi samoubistvo...naravno da se ja slazem sa tobom da Yugo i BMW nisu u istoj klasi,ali aj` ti to objasni nasem covjeku koji bi tako nesto odma iskoristio da uveze sebi JUMBASE,ASTRE(iz 80ih),Calibre,Omege...raznorazne fordove....renoe itd...auta koja mogu sto jest jest u Njemackoj naci za bagatelu....BMW iz 2000 god. je daleko bolji od sve i jednog novog chevorleta,Seata,lanhe,zastave,fiata itd. jos pogotovo sto ta auta mozes u Njemackoj naci u full stanju...jer ljudi tamo odrzavaju ta auta...redovno ih servisiraju(sto je najvaznije)....imaju 99% servisnu knjigu sto je kod nas apsurd to kad pitas covjeka on se izgubi pita te jel se to jede o cemu pricas kakav rokovnik sta....BMW,Merc,Audi,VV od 1999 pa na dalje su u klasi sa sve i jednim ovim tzv. autom novim iz danasnjice....ali opet kazem jako bi tesko nasem covjeku to bilo odrediti i zabraniti da neka mozes uvesti a neka ne tj. da se neka isplati uvozit a neka ne....jel nas bi covjek to vidio kao idealnu priliku da za neku bagatelu(proda 10 ovaca i uveze neku Omegu iz 86-5 godine) za nekih 800-900 E....ja to vidim samo kao pretrpavanje ionako punih puteva!!!

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ronny, reci jos da ta auta (BMW, Merc itd.) imaju svoju cijenu. I reci mi na sta ce izgledati samo poslije dvije godine na nasim putevima, da ne idemo dalje...

Pa u Banja Luci se ne moze dobiti odgovarajuci atest za plinski uredjaj jer nema ustanove koja to moze validno izdati, a vi pricate o kontroli EURO 3 norme?

Ako niste znali to je vec ugradjeno u ovaj novi Zakon o saobracaju, ali...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Samo par pitanja,bez zapetljavanja oko modela,godista itd; Cemu toliki animozitet prema uvozu polovnih auta iz inostranstva? Jedna Svedska kojoj dobar dio ekonomije pociva na proizvodnji i prodaji vozila, ima jako liberalnu politiku prema uvozu auta,a sta BiH to cuva? Domacu proizvodnju koja je u rukama stranaca? Sto se tice kuknjave oko krseva po cesti ,to je samo odraz standarda i toga ce uvijek biti dok se ísti ne popravi.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Tacno da je to odraz standarda, al necemo u iscekivanju boljeg standarda praviti otpad od drzave.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozda zbog ovakvih stvari:

Slika

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=8&vijest=15378

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=8&vijest=15453

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=8&vijest=15413

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ispade da sto je za Svede alkohol,to je za bosance auto. Katanac i mirna Svedska/Bosna :lol:
smucek je napisao:
Tacno da je to odraz standarda, al necemo u iscekivanju boljeg standarda praviti otpad od drzave.
A sad je stanje fenomenalno?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
BMW,Merc,Audi,VV od 1999 pa na dalje su u klasi sa sve i jednim ovim tzv. autom novim iz danasnjice

To je ta politika .. bolje Passat iz '99 .. nego Seat (il' sta si vec popljuvao) iz '08 .. :roll:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stanje se silom zakona popravlja. Polako, ali ide nekako.

Jugice, stojadine, Golfove I i II, uopste auta iz osamdesetih sve redje vidjas na ulicama, a takav je trend i sa autima iz devedesetih. Dovoljno sam star da primjetim razliku izmedju 2004. i 2008.

Nego, sta bi sa ogranicenjem uvoza u Hrvatsku? Sta bi sa ogranicenjima uvoza izmedju pojednih EU drzava? Dakle, oni sebi medjusobno mogu uvoditi ogranicenja ali mi kao ne mozemo?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 22:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nisam upoznat sa ogranicenjem uvoza izmedju EU drzava al znam jedno da Poljaci iz UK izvoze sve sto se da izvoziti. od starog do mladog, pa cak i prodaju ovdje svoje krntije.UK naravno ima novih auta, al se vidjaju i krsevi vjeruj mi.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 22:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja jesam.

Uostalom, krsevi se ne mogu iskorjeniti ali se zato moze drasticno smanjiti njihov broj.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2008, 23:13 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2008, 19:37
svaki novi ili stari automobil ima svoje dobre i lose strane... ono sto je zajednicko za sve njih je tehnicka ispravnost i ispunjenje standarda... ponavljam jos jednom da to kod nas ne postoji, tako da ova diskusija nema nikakvog smisla... mislim da ste svi podjednako u pravu, ali ipak se slazem da treba ukinuti uvoz starijih vozila, ali pod uslovom da se veoma poostre kriterijumi za tehnicku ispravnost vozila, ne samo za vozila koja bi se uvozila, nego i za ona koja su vec sad na nasim putevima... svi krsevi se mogu samo na taj nacin rijesiti u nasoj zemlji... uvoz ili ne uvoz nema ama nikakve veze sa tim, jer dok god je stanje kakvo jeste, krseva ce biti koliko hoces... kao sto je vec neko napisao vec odavno se uvoze dijelovi starih vozila pa se ovdje sklapaju.. sto ce reci da indirektno vec postoji konstanti uvoz krseva u nasu zemlju... a njihova tehnicka ispravnost je vise nego upitna... onaj ko voli novo, neka vozi novo, onaj koji voli staro neka vozi staro, ali ispravno!!

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 00:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Samo da ispravim nekoga ko je rekao da je npr. ta Lancia koja je presla +200.000km u stanju raspada.Pa ja bih pre uzeo tu Lanciu nego nekog Fiat punta koji je napravio 100.000.

A zasto pitas se?
Pa zato sto je to bio verovatno sluzbeni automobil od neke firme i sluzio za putovanja,znaci grada i rupa je vidjao jako malo sto znaci da su motor i svi pogonski agregati sigurno bolji od istog gore spomenutog Punta.Auto se upali i odveze u cugu nekoliko stotina kilometara od tacke A do tacke B,a ne da za sat i kusur predje 50km po gradu po sistemu stani-kreni.

Drugo,sta fali Euro 3 normi,pa ni to nije bozije slovo,to imaju sva auta proizvedena od 2000god pa na ovamo,kao da je to neka veliki pomak,ali opet zna da smanji troskove koji udaraju po dzepu.
A sto se tice guma,daj ljudi budite realni,pa ko ne obraca i ne zeli da ulaze u automobil,taj nece menjati gume vozio on na 13" ili na 16"-17".

TNS,ne zelim da razvodnjavamo temu,ali ne vidim sta hoces da pokazes,kao da je kvar nastao usled tehnicke neispravnosti vozila?Pa tu onda ima mnogo vise faktora koji uticu na to i o kojima se treba pricati (valjanost tehnickog pregleda,delovi koji se kupuju na nasem trzistu,majstori koji ugradjuju iste....),ali da ne idemo dalje,pitacu te samo kada si u novinama procitao da je kao uzrok saobracajne nesrece bila navedena neuslovnost i lose stanje puta (npr. to u Nemackoj i zapadnim zemljama postoji),dok kod nas cim cuju za saobracajku vec u zapisnik pisu da je uzrok saobracajne nesrece bila neprilagodjena brzina uslovima na putu.
A koliko je kontra nagiba i slicnih gluposti koja nije oznacena (ni hebenim znakom crne tacke) na BiH cestama,o tome necu ni da pricam.Znaci ta tvoja prica kako su "stara" auta potencijalne ubice na putu,ne pije vode.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 05:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Vala u BiH ima toliko groblja na putevima da je vise i vrijeme da se to rascisti a sa ovim gore zakonom ima da bude jos vise...Mislim jest tacno da su neke marke iz 2000 bolje nego neke iz 2004 ali boze moj valja ici naprijed.Pa necete valjda skupljati sav Njemacki otpad u BiH...Dosta sto je poslije rata 75% Svabskog otpada(da ne govorim Golfova II i ostali) doslo na BiH ceste pa sad treba opet otvoriti granice da se Svabija rijesi krseva a Bosanci ce da kupuju ponovo :evil: :cat:

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 08:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
ronny, reci jos da ta auta (BMW, Merc itd.) imaju svoju cijenu. I reci mi na sta ce izgledati samo poslije dvije godine na nasim putevima, da ne idemo dalje...

Pa u Banja Luci se ne moze dobiti odgovarajuci atest za plinski uredjaj jer nema ustanove koja to moze validno izdati, a vi pricate o kontroli EURO 3 norme?

Ako niste znali to je vec ugradjeno u ovaj novi Zakon o saobracaju, ali...

Naravno da imaju svoju cijenu....ja ne znam u kojem svijetu ti zivis....ja imam komsiju koji kocku vozi ja mislim od kako je izasla i ebo mene svak` ako je ikada ista promjenio sem ulja i redovnog servisa,taj isti BMW,MERC,AUDI, iz 2000 ce imati duzi staz na bilo kojoj cesti nego sve i jedan auto iz ove nove serije fiata,chevroleta,lade,zastave,seata itd. jer jednostavno budzet tih firmi je ogroman a imaju renome izgradjen vijekovima tako da se oni u samoj proizvodnji trude da taj renome zadrze tako da ces tesko kad cuti da neki od gore nabrojanih auta nije zadovoljio neke tehnicke uslove,za razliku pak od mase olupina koje bi raja masovno uvozila sa ovim zakonom!!!

V@nja je napisao:
Citiraj:
BMW,Merc,Audi,VV od 1999 pa na dalje su u klasi sa sve i jednim ovim tzv. autom novim iz danasnjice

To je ta politika .. bolje Passat iz '99 .. nego Seat (il' sta si vec popljuvao) iz '08 .. :roll:

Boze me sacuvaj da ja bilo koje auto popljujem...shvatam ja vrlo dobro ekonomsku situaciju kod nas i normalno je da ne mogu svi voziti sve,ali opet se mora znati neki red ebemu...a mislim da bi uvodjenjem ovog zakona sav taj red otisao u 3 lijepe pm.....a V@nja mozda ne znas Passat taj isti iz `99(inace Passate i sve aute iz doticne firme ne volim...nista mi nema gore kad mi neko naruci Passata,Golfa,Boru,Jettu iz Svabije...odma se pripremi na DUG I ZAMORAN PUT),jedan od najprodavanijih i najsigurnijih auta ikad..to se auto jako malo kvari...samo idi redovno na servis i mozes da ga `tares kako god hoces bez problema...!!!

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 09:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2007, 16:54
Pa vise krseva ima na nasim cestama , nego u npr. u Njemackoj ....
A kod nas se moze registrovati svako auto koje moze da upali , a ostalo nije vazno .....

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 09:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mrtvo Tjelo je napisao:
A kod nas se moze registrovati svako auto koje moze da upali , a ostalo nije vazno .....

Zato postoje zakoni o ispravnosti vozila....pa nek se malo vise poradi na tome!!!

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 03:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2008, 09:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2007, 16:54
ronny_legenda je napisao:
Mrtvo Tjelo je napisao:

Zato postoje zakoni o ispravnosti vozila....pa nek se malo vise poradi na tome!!!

Slazem se sa tobom zato treba puno poraditi na tome !!
A kada se to uradi , onda ce biti samo ispravna vozila nema veze da li su to ova koja su sada registrovana kod nas ili koja se uvezu iz EU.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]