Danas me je veoma prijatno iznenadila vijest da se u Banjaluci planira izložba gljiva, i to za par dana
. Izgleda da je ponovo aktivirana Asocijacija Gljivara RS (AGRES). Moj stari je član Asocijacije pa su njemu javili (i ja sam htio da se učlanim ali su sve aktivnosti misteriozno zamrle prije nekoliko godina)...
U petak očekujemo detaljnija uputstva, uglavnom, u subotu će se ići na teren po gljive, naveče je determinacija i postaljanje a sutradan otvaranje. Izložba će se održati u novom studentskom gradu (bivši centar vojnih škola). U svakom slučaju, planiram da učestvujem u svemu (i, nadam se, da postanem "drug član"
).
Poslije pet godina pauze, na radost velikog broja gljivara, Asocijacija gljivara Republike Srpske ponovo je aktivna! Danas je Organizacioni odbor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci dogovorio detalje oko velike izložbe u kompleksu studentskog kampusa. Pored izložbe gljiva, biće organizovan i veliki broj predavanja na temu gljiva! Vremenske prilike se stabilizuju, gljive niču, gljivari se okupljaju... Sigurni smo da će izložba biti odlična! Za više informacija pročitajte saopštenje Organizacionog odbora u nastavku vijesti.
Poštovani,
Pod pokroviteljstvom Univerziteta u Banjoj Luci, Poljoprivredni fakultet Banja Luka i Asocijacija gljivara Republike Srpske, te funkcionalno zainteresovanih ministarstava Vlade RS, a u saradnji sa medijskim pokroviteljima i ostalim sponzorima organizuju zajedničku manifestaciju:
«GIjive i gljivarstvo Republike Srpske»
Ciljevi manifestacije su:
- Utvrđivanje biodiverziteta gljiva u vremenu najintenzivnijeg plodonošenja
- Organizovanje izložbe gljiva nađenih u prirodi u datim ekološkim, klimatskim i vremenskim uslovima.
- Prikaz trenutnog stanja proizvodnje gajenih gljiva po asortimanu i kvalitetu, te mogućnosti korištenja raspoloživih resursa za proizvodnju gljiva.
- Edukacija stanovništva, prvenstveno mlađih populacija (đaci i studenti) sa značajem gljiva u prirodi i ishrani, te opasnostima po zdravlje i život stanovništva radi nepoznavanja ili površnog poznavanja ove materije.
Aktivnosti povodom ove manifestacije su započele već krajem septembra, dok se najvažniji dio planira za sledeće dane:
11.10.2008. - izlazak na teren, prikupljanje eksponata za izložbu, postavljanje izložbe, eksponata i gajenih gljiva i prerađevina, te gljivarska večera za pokrovitelja, organizatore, sponzore i goste.
12.10.2008. - svečano otvaranje izložbe u 10 časova u kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, a zatim u 12 časova tribina sa odabranim temama.
13.10.2008. - organizovane posjete za studente, školsku i predškolsku djecu.
Takođe vas obavještavamo da smo voljni učestvovati u otvorenim emisijama na radiju i televiziji, te vam se stavljamo na raspolaganje. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili želite da potvrdite svoje učešće na ovoj manifestaciji, molimo vas da to učinite na kontakt telefon sekretara Asocijacije gljivara RS +387 65 497-318 (Sanja Stupar) ili na e-mail
sanjabl@blic.netOva adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
S poštovanjem,
Organizacioni odbor