mirkobltz je napisao:
drug je napisao:
Ovaj podforum ide ka katancu velikom kao Kineski Zid
Nego, zna li ko kako ce na osnovu ovih rezultata izgledati Skupstina Grada Banjaluka?
1 515 SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA - SNSD - MILORAD DODIK 27.711 43,26 %
2 440 PARTIJA DEMOKRATSKOG PROGRESA 8.307 12,97 %
3 461 DEMOKRATSKI NARODNI SAVEZ 4.588 7,16 %
4 018 SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA 4.344 6,78 %
5 074 SOCIJALISTIČKA PARTIJA 3.643 5,69 %
6 561 NARODNA DEMOKRATSKA STRANKA 2.787 4,35 %
7 016 SRPSKA RADIKALNA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 1.984 3,10%
Plus jedno mjesto za predstavnika nacionalnih manjina - NACIONALNE MANJINE - to mi je jasno
1 RUŽELA ZDRAVKO
SRPSKA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 135 19,88 %
http://www.izbori.ba/MEC06101200/ShowMu ... tyCode=034Kako se vrsi raspodjela mandata, i kako se vrsi ona "kompenzacija"...ako ima neko ko to zna da mi objasni, bio bih mu zahvalan...
Prakticno sa ovim rezultatima to znaci:
SNSD - 15 odbornika
PDP - 5 odbornika
DNS - 3 odbornika
SDS, NDS i SP - po 2 odbornika
SRS RS - 1 odbornik
SS RS - 1 odbornik (nacionalne manjine)
Da ne bi bilo zabune, raspodjela mandata se vrsi metodom propisanom po Izbornom zakonu BiH, koju, cini mi se, ni mnoge stranke ne znaju bas najbolje. Broj glasova za stranku se dijeli neparnim brojevima (1, 3, 5 itd.) i to su kolicnici. Zatim se ti pronadje 30 (u slucaju Banje Luke - 30 odbornickih mjesta + 1 za nacionalne manjine) najvecih kolicnik i to je to.
Glasovi stranaka koje su dobile manje od 3% (izborni prag) se NE RACUNAJU, NE DODJELJUJU se nikome, jednostavno u racunici raspodjele mandata nisu uopste bitni.
Jos jedna cesta zabluda jeste da jedno odbornicko mjesto vrijedi recimo 1.900 glasova (npr. to je negdje oko 3% u Banjoj Luci) i da se onda mnozi sa brojem odbornickih mjesta. Po tome PDP-u bi bilo potrebno oko 9.500 glasova za 5 odbornika, a oni imaju 8.300 i 5 odbornika.
I na kraju, kod lokalnih izbora, ne postoje kompenzacijski mandati - oni postoje samo kod izbora za Narodnu skupstinu RS i Predstavnicki dom Parlamentarne skupstine BiH.
Da napomenem da su ovo rezultati na osnovu glasova sa redovnih birackih mjesta. Ostaje da vidimo rezultate glasanja postom i u odsustvu, mada ne vjerujem da ce mnogo toga promijeniti, osim mozda u slucaju nacionalnih manjina jer su tu razlike male.
Po mojoj racunici recimo SNSD-u bi za dodatno mjesto bilo potrebno jos 778 glasova, SDS-u 251 itd.