medi je napisao:
Oни изучавају теоријски аспект рачунарства: програмске језике, алгоритме, структуре података, дискретну математику, нумеричку математику, теорију база података (модела података),... са мало осврта на њихову примјену. Дакле, чисто теоријски аспект рачунарства. То је Computer Science, и он има своје мјесто у области рачунарства. Наведен је и на претходном дијаграму.
На ЕТФ-у се изучавају практичне, техничке ствари. Или боље речено, како те теоријске ствари на наједноставнији начин искористити у пракси и направити нешто корисно. То је инжењерство. Тако би могли рећи да са ПМФ-а излазе аналитичари, а са ЕТФ-а инжењери.
Нпр. на ПМФ-у изучавају теорију база података, у смислу који је модел података најбољи, и у којим случајевима, који су предности и недостаци појединих модела, и описују их на формалан (математички) начин. А ми радимо пројектовање база података користећи један од тих модела, упознајемо се са најпопуларнијим DBMS системима, вршимо њихову интеграцију са апликацијама, правимо готова рјешења за крајње кориснике.
Битна ствар, они не изучавају рачунаре! Јер изучавање рачунара као електричних машина и начина на који они функционишу подразумијева изучавање дигиталне електронике, а то је нешто сасвим друго.
Управо тако! од A до Ш!
Како што је рекао меди требали би се звати Computer Science али због проблема око отварања новог смјера (тако су нам барем рекли)интегрисали су нас у информатичаре из смјера Математика и информатика!