Zdravo
(molim te bez tog "gospodin" jer ipak ovo je forum i ovdje smo svi jednaki

)
Sto se tice tvog pitanja moj odgovor glasi ovako: Nema kvalifikovanog ucitelja-senseia za Kenjutsu i Iaido u Banja Luci. Postoj jedna osoba koja se smatra poznavaocem Kenjutsua. Medutim posjetio sam ga na jednom treningu i trazio da mi pokaze neke od tehnika za kenjutsu i kada sam vidjeo da radi sa Bokken-om kao nekakvim stapom bilo mi je jasno koliko je poznavalac. Ime necu spominjati!
Ninjutsu je Sogo Budo-totalna borilacka vjestina i nije sport. Takmicenja ne dolaze u obzir. I trening je kao borba, to je ono sto mi nazivamo Shinken Gata. Oprema koju jedan prakticar treba na pocetku svog treninga u Ninjutsu je crni Gi, bjeli pojas. Ukoliko se prakticar odluci na stalno treniranje onda mu treba za pocetak Bokken za Katanu i wakizashi, Hanbo, Bo, Tanto kao osnovno orudje za trening. Naravno kako vrjeme odmice u treningu prakticar treba da ima jos neka oruzja za trening kao sto su Yari (Bokken), Naginata (Bokken). Napominjem da je jedino majstorima dozvoljeno da koriste pravo oruzje u treningu ali uz prisustvo glavnog instruktora.
Ninjutsu inace u svom treningu uvrstava mnoge vjestine koje su obuhvacene kroz Bugei Juhhapan ili 18 ratnickih vjestina koje su skoro iste kroz sve Koryu pa cak i veoma slicno sa stilovima kao sto su Yagyu Ryu, Katori Shinto Ryu i mnoge druge. Ako zelis dodji na nas trening pa ti mogu pokazati daleko vise.
Za kraj samo da ti kazem da Kenjutsu nije vjestine gdje se koristi samo Katana, u njoj se koristi i Tachi, Chokuto, Ninja To (ne ravni vec zakrivljeni), Ken. Niti je zasnovana samo na vadjenu,sjecenju i blokiranju vec obuhvata i primjenjivanje poluga, gusenja, bacanja sa macem. Svaki stil ima svoje karakteristike i strategiju koristenja maca. Eto toliko nadam se da ce ti ovo bar malo pojasniti o Kenjutsu i Ninjutsu uopsteno.
Uzivaj i nadam se da cemo se vidimo