13. sajam knjiga
Niko ne ocekuje da se banjalucki sajam knjige poredi sa beogradskim, zagrebackim ali se ocekuje da bar za nijansu bude kvalitetniji od prethodnog, da iz godine u godinu bude vise promocija, da ne izgleda kao veliki buvljak knjiga. Nazalost, nista od toga. Ovo je ubjedljivo naj, naj, naj , najgori sajam knjige.
Zasto?
1. SAJAM? Je li nekom lici na sajam standovi banjaluckih knjizara ( od kojih jedna na standu knjiga prodaje plazma keks i to joj najprodavanija roba!!), stand ikona ( ovo je sajam knjiga. nemam nista protiv knjiga vjerskog sadrzaja ali svijecnjaci, ikone, narukvice??), pod od pocijepanih tepiha, pola standova zjapi prazno.
2.PONUDA-Gdje su izdavaci? Gdje je Narodna knjiga? Nijedan jedini primjerak!!! Gdje je Via print, Stubovi kulture, Samizdat, Pbz.... Gdje je strucna literatura? Ovo je najslabiji segment. Ne samo da nema strucnih casopisa, novijih izdanja knjiga, nego nema ni literature koju nabavite u Glasovoj knjizari!!! Ako volite knjige "pacenice" ( ostavljena, osakacena, muslimanka pobjegla od tiranina i bori se za mir u svijetu, pljujem po Muhamedu pa sam vau, saosjecam se siromasnima sa Istoka, zato citam te knjige, prva, druga, pedeseta iz harema, Carica, kraljica, Gejse)..., ako volite svoju drzavu ( intervju sa Radovanoim, Raso silazi, Raso ne silazi, junace, cuvajte se, cuvajmo se Srbi), ako Boze moj niste naucili zivjeti pa vam treba savjet psihijata iz Cikaga ili Anabele Basalo, ako volite kuhati, ako ste bik, jarac i ostali horskopski znaci, ako volite 123. izdanje djela Ive Andrica, ako ste jedina osoba koja nema "Blago cara Radovana", ako ste ljubitelji "Sex i grada" i ovakvih "originalnih" naslova, mozda nesto i nadjete.
3. CIJENE- ono je sramota. Jos napisu sajamski popust! Da li oni misle da smo mi debili, corvavi ili da knjigu samo kupujemo za vrijeme sajma?
4.ATMOSFERA- Jedan pojacao crkvenu muziku, onaj preko puta se nervira pa jos jace pusta , cini mi se Moby-ja, a iz "drugog dijela" uz razne mirise cuju se narodnjaci. Sidjes dole a cure za standom BH telekoma napravile zurku, prisli momci preko puta. Opa, veselo vece.
Zao mi je sto su ovo uradili Banja Luci i Banjalucanima, svima koji vole sajam i ponovo nas podsjetili da je ovo sto smo vidjeli nas vrh i da nam ne treba nista bolje. Hvala im. Dobro dosli na 13. vasar!13-ti...simbolika:)
P.S. Kembridz ima popust, Laguna ima dosta izdanja ali ne jeftinih i sve imate po gradu i Dereta je tu sa knjigama, od kojih neke ne mozete naci po gradu.
|