banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2008, 05:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
koja sam ja budala...
sta me briga

Poslednji put menjao NiZ dana 09 Sep 2008, 06:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 06:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
Citiraj:
Neko je spomenuo da se ne isplati pokrenuti parnicu zbog sudskih troškova i slično. Možda ne individualnu ali kolektivnu sigurno da. Kad bi se 30% ljudi koji imaju ovaj problem priključilo tužbi, proširivši je i poslovnim gubicima dijela korisnika zbog nestabilnosti mreže (ljudi koji posluju na berzi, rade kao programeri/dizajneri na projektima za strane kompanije, primaju narudžbine preko interneta za svoje proizvode ...), pitanje je da li bi nastavili sa radom. Ako da, bar ne bi ovako neprofesionalno.

Sve je to ok ali ne mozes profesionalno da radis na net-u (berza, programiranje i sl) i uzeti paket za kucne korisnike. Ako ti net treba u profesionalne svrhe onda uzimas profi link. Ljudima treba net za posla i onda uzmu paket od 40 km da jeftinije prodju. Plati druze 550KM megabit garantovan, pa se onda imas pravo zaliti kad nemas vezu i mozes ih tuziti. Ovako ta tuzba ne stoji zbog samog best effort dijela u ugovoru, a na koju je svaki korisnik pristao kada je ostavio svoj potpis.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 07:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
caesar je napisao:
Citiraj:
Neko je spomenuo da se ne isplati pokrenuti parnicu zbog sudskih troškova i slično. Možda ne individualnu ali kolektivnu sigurno da. Kad bi se 30% ljudi koji imaju ovaj problem priključilo tužbi, proširivši je i poslovnim gubicima dijela korisnika zbog nestabilnosti mreže (ljudi koji posluju na berzi, rade kao programeri/dizajneri na projektima za strane kompanije, primaju narudžbine preko interneta za svoje proizvode ...), pitanje je da li bi nastavili sa radom. Ako da, bar ne bi ovako neprofesionalno.

Sve je to ok ali ne mozes profesionalno da radis na net-u (berza, programiranje i sl) i uzeti paket za kucne korisnike. Ako ti net treba u profesionalne svrhe onda uzimas profi link. Ljudima treba net za posla i onda uzmu paket od 40 km da jeftinije prodju. Plati druze 550KM megabit garantovan, pa se onda imas pravo zaliti kad nemas vezu i mozes ih tuziti. Ovako ta tuzba ne stoji zbog samog best effort dijela u ugovoru, a na koju je svaki korisnik pristao kada je ostavio svoj potpis.

Jedan poznanik: web developer, radi za neke amerikance portale i odrzavanje istih, zbog pucanja sj*** bazu jednom
Drugi poznanik: prima narudzbe mailom u jednoj firmi ... propustio 5 hitnih zbog pucanja.
Citiraj:
zbog nestabilnosti mreže

itd...
Kad se male sume saberu dobijes veliku. A ovi likovi ne uzimaju pakete, nego njihove firme. Best effort stavka se odnosi na MAKSIMALNU brzinu i ne moze se aplicirati na nestabilnost.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja kad god sam otvarao Internet nalog nisam nasao klauzulu da bilo ko preuzima odgovornost za eventualnu stetu nastalu usljed nedostupnosti veze.

Na Blicu ste dobili x dial up sati da se snadjete dok ne radi WADSL.

Osim toga, recite mi koja od aplikacija koju koristite (bilo legalno ili ilegalno) daje garanciju da nece crknuti i pojesti sve sto se nakuckali u zadnjih 40 godina.

Kad crkne HDD dobijete novi ako je u garanciji ali uz njega ne dodju podaci koje ste izgubili ...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
U Ugovoru stoji, clan 2, da je blic.net duzan korisniku pruziti 24/7 internet PRISTUP, a ne brzinu.(tako mi se cini, nemam ugovor da provjerim)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka

Imao sam priliku da citam ugovore sa medjunarodnim provajderima koji su vezani za linkove od 50 i vise Mbita. SLA uglavnom kaze nesto slicno ovome:
"bla bla, Mjesecno se moze desiti do x sati (x je reda 2-4 sata) nedostupnosti. Za svaki sat preko toga se odobrava 1 dan besplatno.

Dakle ako krepa na 12 sati, dobijes snizenje cijene za (Y/30)*10 dana gdje je Y mjesecna pretplata reda nekoliko hiljada KM.

Za one sa klimavom dvojkom iz matematike, ako crkne na 32 sata dobijes dzaba mjesec dana...

E sad to je jedan primjer ugovora.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 10:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
mangia je napisao:
SLA uglavnom kaze nesto slicno ovome:
"bla bla, Mjesecno se moze desiti do x sati (x je reda 2-4 sata) nedostupnosti. Za svaki sat preko toga se odobrava 1 dan besplatno.

Ovo je ekstra. Po tome bi mi na Blicu sad imali doživotno besplatan internet :)

Ovakva stavka u ugovoru ukazuje na ozbiljnost firme tj. da će firma u najkraćem roku otkloniti kvarove, jer im je to u interesu.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 11:25 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
mangia je napisao:
SLA uglavnom kaze nesto slicno ovome:

Ovo je ekstra. Po tome bi mi na Blicu sad imali doživotno besplatan internet :)

Ovakva stavka u ugovoru ukazuje na ozbiljnost firme tj. da će firma u najkraćem roku otkloniti kvarove, jer im je to u interesu.

to ukazuje i na ozbiljnost servisa, odnosno usluge. To su usluge IP tranzita, peeringa i sl, a ne usluge broadband pristupa internetu. Takođe, kao prenosni medij se koristi optika ili RR veze na licenciranim frekvencijama, gdje su smetnje vrlo rijetko moguće, što je i preduslov za takav SLA (Service Level Agreement)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka

To je razlika 1Mbita od XXXKM i 1Mbita od 29.90KM - studentski popust + PDV

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik

I na kraju se opet vracamo na moj izjavu da za profesionalno obavljanje djelatnosti putem interneta se uzimaju profi linkovi i to na minimalno dva razlicita providera. Tada nema downtime-a i nema finansijskih gubitaka. Medjutim svi nasi profi bizMismeni programeri zele da prodju sa 20 KM linkom za kucne korisnike.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 15:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ako ne tužite Blic i dozvolite da vas ovako pljačkaju onda ste svi budale. A za Blic je stvarno teško naći riječi da se opiše ovakav bezobrazluk, mislim da bi fašisti bilo najprikladnije.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2008, 22:22
SMRT FASIZMU,SLOBODA NARODU !
hehe,
nego rijec kojom bi se blic opisao je BUDALIZAM,ONI SU BUDALE!
I TO MISLIS NA TEHNICKU PODRSKU!RADNICI NISU NISTA KRIVI!

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 17:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
lolwtf2 je napisao:
SMRT FASIZMU,SLOBODA NARODU !
hehe,
nego rijec kojom bi se blic opisao je BUDALIZAM,ONI SU BUDALE!
I TO MISLIS NA TEHNICKU PODRSKU!RADNICI NISU NISTA KRIVI!

Ti si imao kod njih paket dugo vremena koji si uredno plaćao, a kako znamo ping ti je bio vrlo loš a ponekad i protok. Ko je onda tu budala?
Drugačije se to zove, npr. pokvarenjaštvo, lihvarstvo, fašizam...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 21:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Ne serite više po forumu. Ko ima problem, nek raskine ugovor. Koja je svrha otvaranja 500 hiljada tema sa istim postovima?
Boli me qratz što vam je pukla veza u 11:45:12 pa se vratila u 11:48:26 i sve tako...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 22:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Jul 2008, 07:35
" SMRT FAŠIZMU, SLOBODA - RAD 1:0 "

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 23:24 
Pripravnik
Pripravnik

Smrt fasizmu! Dole ping! :)