ma ja, to oni rade iz nepostenja prema starijima, da provociraju "normalan" narod.. jebote, kad procitam par komentara ovdje, opet se zapitam.. gdje sam ja odrasla.. gdje vi odrastate? cime vas hrane? nemam rijeci.. citam negdje kako je poslanica u parlamentu FBiH i sefica neke klinike, cini mi se da se zvase Amila i jos nesto, rekla da je homoseksualnost bolest.. to se samo kod nas moze tolerisati i podrzavati..
U d r u z e n j e Q
Sarajevo, 02.09.2008. godine
Saopštenje za javnost
S obzirom na tekstove objavljene u Dnevnom Avazu (28.08. i 02.09.) i SAFF-u (22.08.), koji su prenijeli netacne i uvredljive informacije o prvom Queer Sarajevo Festivalu (QSF) i pripadnicama/ima LGBTIQ populacije u BiH, Udruzenje Q izdaje sljedece saopštenje za javnost.
QSF je festival kulture i umjetnosti koji ukljucuje izlozbe, performanse, predstave, tribine kao i filmove (vecinski dokumentarnog karaktera). Pripreme za Festival pocele su još krajem avgusta prošle godine i taj datum (24-28.09.) je izabran jer nismo zeljeli/e da se QSF poklopi sa drugim festivalima koji se odrzavaju u Sarajevu i festivalima slicnog karaktera u regiji.
Queer Sarajevo Festival i Udruzenje Q nemaju namjeru provocirati vec raditi u skladu sa svojim aktivnostima i zakonima BiH. Poštujemo identitete i ubjedjenja drugih, i zao nam je što se organizovanje Queer Sarajevo Festivala dozivljava kao provokacija muslimanskih vjernika/ca. No, takodjer naglašavamo da svaka individua ima pravo na javno djelovanje, okupljanje i organiziranje.
Istovremeno, apelujemo na poštovanje identiteta i orijentacija LGBTIQ populacije, i podsjecamo da je Bosna i Hercegovina sekularna drzava, u kojoj se razni dogadjaji i aktivnosti ne uskladjuju sa razlicitim vjerskim kalendarima.
Apelujemo na medije da se suzdrze od provokacija i dizanja tenzija, jer nasilje nikome u ovoj drzavi nije potrebno. Takodjer Vas molimo da informacije koje dobijete od Udruzenja Q prenosite tacno i u cjelosti. Mi smo uvijek bili spremni/e na komunikaciju i dijalog, jer vjerujemo da jedino na taj nacin mozemo uticati da se strah i predrasude spram ovih i drugih tema razbiju, te samim tim da se smanji opasnost od bilo kakvog vida nasilja.
Takodjer, politicare/ke i ostale predstavnike/ce institucija, kao i medicinsko osoblje, podsjecamo da je u BiH vec cetiri godine na snazi Zakon o ravnopravnosti spolova, ciji clan 2. zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije. clan 14. Evropske Konvencije o ljudskim pravima i Protokol 12 ove konvencije takodjer zabranjuje diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.
Takodjer podsjecamo da je homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih poremecaja Dijagnostickog i statistickog prirucnika za duševne poremecaje (DSM) 1973. godine. Stoga Vas molimo da se pridrzavate zakona ove drzave i profesionalnih standarda, te da se suzdrzite od upotrebe govora mrznje u javnosti koji podstice diskriminaciju i nasilje spram pripadnika/ca LGBTIQ populacije.
Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese
qsf@queer.baili
info@queer.ba kao i putem telefona +387.61.340.638.
Više informacija o Udruzenju Q, našim aktivnostima, misiji, viziji, vrijednostima i donatorima mozete procitati na našoj web stranici
http://www.queer.ba/udruzenje.htm, te o Queer Sarajevo Festivalu na
http://www.queer.ba/qsf.htm.
cova je jadan ostavio i broj mobilnog.. treba stvarno imat' petlju pa stati pred krdo majmuna kao sto je Amila i nemala saka ostalih ludjaka..