banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Avg 2008, 08:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
V@nja je napisao:
Citiraj:
kohlenhydrate

Ugljeni hidrati :D

:lol: :lol: bleso :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 08:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hrna je napisao:
A ja mislio da ti je Tatta skinuo stomak :D :D :lol: :lol: posto si ti mamma :cat: :lol: :lol:

pa i jest nesto :D :wink:
imalo se sta i skidati vala..

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 09:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
V@nja je napisao:
Citiraj:
kohlenhydrate

Ugljikohidrati. :P ;)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 10:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

e bas vam hvala, zaista vam hvala :P
et' sta su dobri moderatori, euer freund und helfer :D

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 15:01 
Digresija je napisao:
V@nja je napisao:
Citiraj:
kohlenhydrate

Ugljikohidrati. :P ;)

Ugljeni hidrati ili šećeri su najrasprostranjenija jedinjenja u živom svetu. Prema stepenu složenosti dele se na:

* monosaharide,
* oligosaharide i
* polisaharide.

Monosaharidi

Monosaharidi (prosti šećeri) se hidrolizom ne mogu razložiti na prostija jedinjenja. Prema broju ugljenikovih atoma dele se na:

* trioze,
* tetroze,
* pentoze,
* heksoze i
* heptoze.

Pentozama (sa 5 atoma ugljenika) pripadaju:

* riboza, koja ulazi u sastav RNK) i
* dezoksiriboza, koja izgrađuje DNK).

U heksoze spadaju:

* glukoza (glikoza) i
* fruktoza.

Glukoza je glavni izvor energije i osnovni transportni oblik šećera u organizmu kičmenjaka.

Oligosaharidi
Храна богата угљеним хидратима
Hrana bogata ugljenim hidratima

Oligosaharidi (grč. oligos = malo po broju, siromašno) su izgrađeni od 2-10 monosaharida. Najznačajniji su:

* disaharidi (od 2 monosaharida) kojima pripadaju:
o maltoza,
o laktoza i
o saharoza.

Disaharidi, kao npr. saharoza služe kao transportni šećeri kod biljaka.

Polisaharidi su makromolekuli nastali povezivanjem velikog broja monosaharida u dugačke lance (mogu da sadrže na stotine i hiljade monosaharida).

Prema biološkoj funkciji se dele na:

* rezervne i
* strukturne polisaharide.

Rezervni polisaharidi predstavljaju molekule u kojima se čuva (skladišti) hemijska energija. Najrasprostranjeniji rezervni polisaharidi su:

* skrob, kod biljaka i
* glikogen, kod životinja.

Skrob i glikogen se sastoje od većeg broja molekula glukoze.

Strukturni polisaharidi učestvuju u izgradnji ćelijskih delova. Među njima su najrasprostranjeniji:

* celuloza, koja je glavni sastojak ćelijskog zida biljaka, *hitin, koji zgrađuje skelet zglavkara) i
* agar , koga sadrže alge).

Energetska uloga ugljenih hidrata i insulin

Glikogen se kod kičmenjaka (time i kod čoveka) skladišti u jetri i mišićima. Kada se u krvotoku pojavi višak glukoze, jetra od glukoze sintetiše glikogen (to je pod kontrolom insulina). Kada nivo glukoze u krvi padne, u jetri dolazi do razgradnje glikogena u glukozu, koja zatim prelazi u krvotok. Iz krvotoka glukoza prelazi u ćelije, što je pod kontrolom hormona insulina (luči ga pankreas). U ćelijama se razlaganjem glukoze oslobađa energija neophodna za njihov normalan rad. Kada oboli pankreas pa se insulin nedovoljno izlučuje, dolazi do nagomilavanja šećera u krvi, dok istovremeno ćelije gladuju, tj. nemaju dovoljno glukoze. Oboljenje nastalo usled toga je dijabetes (šećerna bolest) – smrtonosna bolest, ako se ne leči. Dijabetičari insulin ne uzimaju oralno (preko usta), pošto bi, kao protein, bio razložen u crevima.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 09:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Uh, probao sam HIIT sinoc...
Bio sam bolestan desetak dana, pa sam pukao na cetvrtom od sest intervala...
Ono je odlicna stvar, nakon minute sprinta, toliko se izmoris da ti one 4 minute normalnog trcanja budu tako lagane, kao da hodas :D
Bogme, ono bi moralo sagorijevati barem duplo vise kalorija za pola sata...

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Manje jesti a vise se kretati citaj handriti :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Hrna je napisao:

rece Hrna i ode na janjet'nu i pivu :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
azdajica-ny je napisao:
Hrna je napisao:

rece Hrn i ode na janjet'nu i pivu :lol:

Ja se ne zalim azdajice,meni moj bojler je super i puno ga volim napuniti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 13:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2008, 13:15
...podržavam...
...ponekada vrše pritisak na mene,aj,vidi se,...
...ali kada donesu pred mene,...tada sam najsretniji,sve zaboravim,i sve nestane,ostane samo pogled i želja da se nikada ne završi,...a pločice,imam u kupatilu...

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Trčanje je najbolje, nema šta. Posle toga bicikl. Ove, aerobne treninge, najbolje je raditi ujutru, na prazan stomak. Tako se UH brzo potroše i kreše u topljnje masti, što je u stvari cilj.
Hiit sam počeo raditi na biciklu i radim intervale od minute, a sad sam počeo produžavati, pa radim duže...Inače nikako da se nateram da odem do Gimnazije da prođem koji krug... :)

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2008, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bicikl moze biti sjajan, ali ako se ide uzbrdo... Nazalost, Sehitluci nisu dobra solucija, jer se uz lagan tempo stize na vrh za 25 min, sto bi ukrsteno sa HIIT i malo jacim tempom dalo ispod 20 min treninga... HIIT po ravnom zahtijeva razvijanje brzine od preko 35 km/h (meni licno je maksimum kada bih isao izmedju 45 i 50), a za to treba dosta dobar asfalt, slab saobracaj, duga relacija (jer za pola sata prelazis minimalno 14-15 km...).
Nije puno bolja situacija za HIIT trcanjem, jer trebas naci ravne dionice od kojih 300 metara ili vise (zavisi da li interval traje 1 min ili duze), nije zgodno trcati sprint, a moras skretati u drugu ulicu, ili preskakati rupe i trotoare...
Kakogod, od sada trcim samo HIIT, je je daleko laksi psihicki, kada truckam isti tempo 40-50 min poludim, a ovoliko naprezanje ti ne daje vremena za dosadu, jer se one 3-4 minute molis bogu da prezivis minut koji slijedi :D

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2008, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Rakun_Slavko je napisao:
Bicikl moze biti sjajan, ali ako se ide uzbrdo... Nazalost, Sehitluci nisu dobra solucija, jer se uz lagan tempo stize na vrh za 25 min, sto bi ukrsteno sa HIIT i malo jacim tempom dalo ispod 20 min treninga... HIIT po ravnom zahtijeva razvijanje brzine od preko 35 km/h (meni licno je maksimum kada bih isao izmedju 45 i 50), a za to treba dosta dobar asfalt, slab saobracaj, duga relacija (jer za pola sata prelazis minimalno 14-15 km...).

Nisi malo pretjerao?! :confused2:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2008, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
ne ako vozi brzinom od 30 km/h

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2008, 02:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Rakun_Slavko je napisao:

Nisi malo pretjerao?! :confused2:

Vidis ajkulice, bez uvrede, ali vecina zena ovde ne zna sta znaci voznja bicikla. To ne znaci izaci i voziti se 12 km/h, time ces potrositi manje kalorija nego da si pjesacio isti period... Meni licno ako ne idem barem 20-22 km/h to i nije voznja vec zaebavanje, no i tada mi je srcani tempo potpuno ravan, kao kada hodam. Tek na 30 km/h dobijem malo rada, i to mogu smatrati blagim treningom... Uz HIIT, imao bi 6 minuta brzine oko 45 km/h, sto bi podiglo prosjecnu brzinu u tih 30 minuta treninga, pa bi presao minimalno 15-17 km... A hajde nadji kod nas iz komada pristojnu cestu, da nije zagusena saobracajem i divljim vozacima... Zato moj glas ide trcanju, ipak mi se zivi, ne zelim misliti kada ce me manijak koji vozi 70 iznad ogranicenja pokupiti... :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Sto da ga skidam :-? ? Pa treba mi!!! Gde cu sa crevima??? :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
lollll pa nije valjda nicole da imas stomačinu :oops:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Uh i to kakvu... Kad idem na rafting, ne moram prsluk oblaciti, nema sanse da potonem... Ja njega gajim godinama.... Bas je fini :D

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
uuuuuu, sad mi pade napamet kako stomak može biti sexy kod djevojaka... onako ljeti se razgolite, majica bez stomaka,a sarmica preko hlača elegantno visi... mmmm

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 11:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
emeritus je napisao:
uuuuuu, sad mi pade napamet kako stomak može biti sexy kod djevojaka... onako ljeti se razgolite, majica bez stomaka,a sarmica preko hlača elegantno visi... mmmm

vidi se da jos nisi dozivio prosvjetljenje :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]