banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zaplena/otkup?
PostPoslato: 23 Jul 2008, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Da li je moguće na licitaciji otkupiti vozila koja su zapljenjena kao ilegalna, i inače se ne mogu uvesti?

Čuo sam da je moguće, bar po hrvatskom zakonu, automobil koji je neko sebi dovezao iz inostranstva u nepoznate svrhe, dakle, regularno ga dovezao ovde na recimo nemačkim tablama, onda vratio tablice i saobraćajnu i tamo ga odjavio i držao kod sebe u dvorištu, pa ga je policija zaplenila otkupiti na licitaciji na kojoj prodaju zapljenjenu robu, i potom normalno registrovati i voziti. Rekoše mi da je to kod njih moguće, a pošto imamo slične zakone... Meni malo čudno, ali što da ne...

MOže li se ovo i kod nas?

Vrh

Tema posta: Re: Zaplena/otkup?
PostPoslato: 23 Jul 2008, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Maj 2007, 09:47
Može. Vozilo je najčešće predmet carinskog prekršaja i kao takvo se privremeno oduzima i stavlje u depozit UIO (nekad je bio RUC) do okončanja postupka pred nadležnim sudom za prekršaje. Kad se postupak okonča vlasnik plati kaznu, a vozilo mu se ko fol treba vratiti, a onda ga carinski organi zaskoče sa ležarinom koja uvijek bude izuzetno visoka i često prevazilazi troškove ležarine. Jadnom vlasniku jedino preostaje da se u korist države odrekne vozila i o tome potpiše izjavu. Tek kad se to dogodi onda se može ući u proces licitiranja tog vozila. Ovo je najčešći slučaj. Postoje i druge varijante ali iz ove se vidi princip.
Međutim, ako to vozilo išta vrijedi ne može te zapasti od lešinara iz UIO. Ako čitate malo između redova jasno vam je da se na ovaj način mogu legalizovati i vozila koja imaju kriminogenu prošlost, tako da na ovakve varijante nabavke vozila pošten svijet ne treba računati...... 8)

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, znači, jel može da ja sad dovezem jumba iz uk, odjavim ga tamo, zaskoče me oni, ja ga se odreknem, oni ga prodaju, ja ga skroz legalnog kupim, registrujem i vozim...

Mislim, kome još sem meni treba tamo neki stari mercedes.

Naravno, treba imati štelu...

I, govorim samo teoretski, naravno... ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
A zar ne bi ti mogao kupiti ovde nekog jumba u losem stanju samo zbog papira, onda uvezes tog iz UK odjavis ga tamo, prebacis sve dijelove sa tog na ovaj regularni i imas dobro i regularno auto. Nisam bas upucen u zakon al cini mi se da je bilo ovakvih slucajeva kod nas...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa, bih, ali taj iz uk je fantastičan, od prednjeg do zadnjeg branika, znači, sve je fantastično, plus što je 85. godište, jedan od par zadnjih, plus što ima svu opremu, tako da bi ga bilo glupo "razmesariti" zbog tamo nekog trulog krša... Zar ne?

Pomišljao sam ja na to, najjednostavnije bi tako bilo, ali se ne isplati to raditi, od konja praviti magarca...

Tako da ga moram legalizovati u jednom komadu.

A, imam ja papire od skoro istog, 85. isto, slupan, ustvari, imam čitav auto tako da mi to ne bi bilo problem, ne bih trebao ni kupovati, ali, kao što rekoh...

Dakle, ako neko nešto zna, bio bih zahvalan... Svi predlozi dolaze u obzir...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Moze koja fotkica tog jumbasa?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kog?

Razbijenog, ili UK?

Što?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik

Euroth je napisao:
Naravno, treba imati štelu...

Sve može. Apsolutno smo se razumjeli. Ovime je sve rečeno..... 8)

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jebiga, kad živimo u takvoj državi gde se sve može, samo ako platiš nekome "piće" ili ti je kum, brat i sl.... Mada se sad i kumu i bratu mora platiti...

U suprotnom, ni kod doktora ne možeš... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Euroth je napisao:
Kog?

Razbijenog, ili UK?

Što?

Tog i UK. Kazes da je ocuvan, a volim vidjet finog i ocuvanog jumbasa, i ja sam se prije bio nalozio da uzmem jednog pa odustao.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slupanog nemam nikakvih slika, ali bio je u svoje vreme definitivno najbolji u gradu. Plavi 200 benzinac.

A taj uk, auto je na e-bayu, ali imam prijatelja tamo koji bi ga uzeo i dovezao, tako da ga ako režim papire mogu već smatrati svojim...

Zaista, u ove dve godine, koliko tražim pristojnog jumba, boljeg nisam vidio. Bar kao osnovu, pošto ima nešto sitno za uraditi...

One kalifornijske perverzije ne računamo, jednostavno je prerizično i neisplativo dovoziti ga iz amerike, a i traje u pm...

UK: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... =p3907.m29

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 16:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
E imam ja jedno pitanje u vezi zapljene!

Kolega prije dva mjeseca na BL pijaci za 10 000 EUR kupio crnog Passata 2005. godiste, sredjen tip-top, ma boli glava... Dobio i dva kljuca od auta, servisnu knjigu, vozio na provjeru kod automehanicara, kontrolisao da li je broj sasije prekucavan, vozio ga par dana - i sve bilo u redu.

Nakon nekoliko dana otisao on da ga registruje, kadli je dozivio iznenadjenje. Zapljenili mu auto, jer je navodno ukraden u Zagrebu - rekli mu da donese sve papire od auta i da preda oba kljuca.

Osta covjek i bez auta i bez para...

Tip koji mu je prodao auto je uhapsen zbog toga i mnogih drugih prevara, ali je pusten uz kauciju od 5 000 KM.

Vec su dva mjeseca prosla, a jos nista nije odluceno - sad je pitanje sta on da radi...
Gdje da provjeri sta je sa autom, da li da pokrene tuzbu...?

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Auto je vjerovatno vec vraceno vlasniku, a kolega bi trebao znati da se tip top Passat star tri godine ne kupuje za 20.000 maraka...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
Digresija je napisao:
E imam ja jedno pitanje u vezi zapljene!

Kolega prije dva mjeseca na BL pijaci za 10 000 EUR kupio crnog Passata 2005. godiste, sredjen tip-top, ma boli glava... Dobio i dva kljuca od auta, servisnu knjigu, vozio na provjeru kod automehanicara, kontrolisao da li je broj sasije prekucavan, vozio ga par dana - i sve bilo u redu.

Nakon nekoliko dana otisao on da ga registruje, kadli je dozivio iznenadjenje. Zapljenili mu auto, jer je navodno ukraden u Zagrebu - rekli mu da donese sve papire od auta i da preda oba kljuca.

Osta covjek i bez auta i bez para...

Tip koji mu je prodao auto je uhapsen zbog toga i mnogih drugih prevara, ali je pusten uz kauciju od 5 000 KM.

Vec su dva mjeseca prosla, a jos nista nije odluceno - sad je pitanje sta on da radi...
Gdje da provjeri sta je sa autom, da li da pokrene tuzbu...?

Jel provjeravao u sup-u auto kad je kupio? Ipak dati tolike pare, a ne provjeriti je malo :roll: . A mogao je odmah posumnjati jer takav auto vrijedi sigurno vise od 10 000 EUR. Al' eto to je samo jos jedan dokaz da na nasim ulicama ima svega i svacega.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gde je proveravao brojeve šsasije, kad su ispali dobri, a onda zaplenjen?

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 21:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Ne moze se provjeriti u SUP-u da li je neko auto ukradeno. Sestra mi radi u SUP-u i kaze da oni to ne smiju raditi jer su neki panduri to radili ranije pa su bili sankcionisani iz nekog razloga. Nema logike nikakve. E sad, ovo je SUP u Gradisci a ovde je vecina stvari nakrivo nasadjena pa i ovo treba uzeti sa rezervom...

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2008, 11:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malizarko je napisao:
Ne moze se provjeriti u SUP-u da li je neko auto ukradeno. Sestra mi radi u SUP-u i kaze da oni to ne smiju raditi jer su neki panduri to radili ranije pa su bili sankcionisani iz nekog razloga. Nema logike nikakve. E sad, ovo je SUP u Gradisci a ovde je vecina stvari nakrivo nasadjena pa i ovo treba uzeti sa rezervom...

A budalaa... Tamni vilajet... Zato se isplati voziti divljake... ;

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2008, 13:06 
Pripravnik
Pripravnik

malizarko je napisao:

Ovo definitivno nije, ne može i na smije biti tačno. 8)

Sad će vama čiča dati praktičan savjet. Dakle, kad se čovjeku svidi auto i ima namjeru da izbroji novce za njega MOŽE ga provjeriti u bilo kojoj policijskoj stanici (dežurna služba PS). Jedini uslov koji se postavlja kod provjere je da vozilo mora biti parkirano kod policije i da u slučaju pozitivne provjere odmah može biti oduzeto. Ovi policajci o kojim ti pričaš su "nastradali" jer su vršili provjere za vozila koja im nisu bila dostupna što ih može dovesti u vezu kao saučesnike ili saizvršioce u krivičnom djelu krađe vozila. Za ovo postoje međunarodne procedure o kojima su pismeno obaviještene sve policijske strukture. Međutim, ovi likovi su se pravili pametni i bilo je po principu "mi smo pametni i sve ćemo ih zeznuti". Desilo se da su provjeravali neko auto koje se nalazi u bazi kradenih vozila i nisu svoj zahtjev za pretragu opravdali Potvrdom o privremenom oduzimanju. A onda nakon nekoliko dana dolazi nota od Interpola da je rađena pretraga, a nema oduzimanja. Slijedi otkaz uz težu povredu radne dužnosti i možda prijava tužiocu za prikrivanje izvršenja krivičnog djela....

Poenta priče je da prije nego date pare za auto rizik provjere preko Interpolove baze podataka kradenih vozila prebacite na onoga ko vam ga prodaje. Ako vam prodavac želi izbjeći ovu varijantu onda znate da treba da se odmaknete od tog auta i da to auto nema ni mame ni tate...

P.S. NEMOJTE prepustiti provjere dežurnom policajcu već tražite prisustvo dežurnog rukovodnog radnika. Znalo se desiti da policajac kaže da se vozilo ne potražuje, a u stvari nije ni provjeravao.... 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 07:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
E moze biti da je to u pitanju. Posto ova moja verzija nikako ne pije vode...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nesot je napisao:
Jedini uslov koji se postavlja kod provjere je da vozilo mora biti parkirano kod policije i da u slučaju pozitivne provjere odmah može biti oduzeto.

Ovo je u potpunosti tacno. Oni ti moraju provjeriti auto pod tim uslovom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]