pexiedot je napisao:
Pozdrav svima,
ja sam iz samog "vrha" organizacije festivala i prije svega želim da zahvalim svima na zaista neočekivanoj podršci.
Čitajući sve ovom, želio bih da dam jedan mali komentar vezano za glasanje žirija i bendove koji prolaze dalje. Naime, žiri je vrlo namjerno sastavljen od adekvatnih profesionalaca koji imaju relativno različite uglove posmatranja bendova koji nastupaju. Dakle, to nisu ljudi koji su manje-više istomišljenici, već baš suprotno: ljudi koji ocjenjuju kvalitet iz različitih profesionalnih uglova, kako bi konačan rezultat bio objektivno korektan i tržišno uspješan. Jedan plastičan primjer: kada bi svi članovi žirija bili pristalice jednog muzičkog pravca, rezultati glasanja bi bili predvidivi i ukupno nekorektni. Suprotno tome, rezultati glasanja postojećeg žirija selektuju bendove koji u opštem smislu imaju najveći potencijal. Pored toga, a što je naročito bitno, u finalnoj večeri žiri ne glasa metodom individualnog ocjenjivanja, nego metodom međusobnih konsultacija (svađanja, u prevodu). Ukratko, učinili smo sve da rezultati budu maksimalno korektni i dugoročno smisleni.
Ali, na stranu sve to. Kao što je Rambo večeras rekao, žiri i glasanje su nevažni. Najvažniji ste svi vi kojima zahvaljujem na fantastičnoj podršci Demofesta, čiji je krajnji cilj da pobijedi kulturu šunda koja je sve preuzela. To nam daje snagu. Koliko god to koštalo, i koji god pobjednik bio.
Glavu gore,
Demofest.
Ne sumnjam da su ljudi profesionalci u muzici, izvodjaci i kompozitori, ali sinoc su definitivno pokazali da za kritiku i ziri nisu. Nikako! I ne treba da se ljute ni oni ni vi, jer ako nesto ne znas raditi onda ne znas!
I ako je nejbolji bend na festu ili svijetu ultra core metal bend Beware iz Travnika, onda ne treba da se bojis da ga proglasis najboljim jer zbog toga je fest i tu? Nema veze ako tamo neki PGP ili sta ti ja znam koja kuca nije nikada izdala takav album, onda nadjes kucu koja jeste, jer TO JE JEBENI NAJBOLJI BEND NA FESTIVALU i ne moze da se promjeni zato sto trenutno nema producenta za tu vrstu muzike u miljeu koji se vec dogovorio da odradi posao do kraja.
Jel tako?
Ili nije?
Necu imenovati, ali sto se tice ovog da imaju neka dva sistema glasanja ... ja sam sinoc svojim usima cuo kako
se dva clana zirija metodom medjusobnih konsultacija na najneprofesionalniji moguci nacin podmijevaju i izrugavaju Bewaru i Revan bendu cak i prije nego sto su ljudi odsvirali prve note.
Njih dvojica Beware nisu ni slusali uopste, nisu bili zainteresovani.
Sada je i meni jasnije oko toga kako se neki bendovi nisu pojavili medju 36, a trebali su.
@pexiedot,
organizacija je jedno i ona je super, perfektna,
ali ljudi koji upravljaju tokom i ishodom takmicarskog dijela festivala ne rade koko bi trebalo ... rezultati takmicenja bendova nisu realni ....
Kada se na nekom sportskom takmicenju dese neki nerealni rezultati, onda se uradi doping kontrola i odstranjuje se onak koji je varao!!!!
I vise nikada nemojte mijesati extremne bendove u pamparampampam bendove jer ocigledno nema smisla.
Beware kao da nije sa planete Zemlje sinoc bio u poredjenu sa ostalima. Trosite vrijeme i zivce ljudi bez potrebe.