mangia je napisao:
Poz
Interesuje me koje su najbolje banke za firmu tj pravna lica.
Uslovi:
1. odvojen salter tako da se ne mora gurati sa fizickim licima pri podizanju izvoda, polaganju pazara, itd
2. dzabna upotreba ormarica unutar banke
3. dostavljanje izvoda putem email-a u txt formatu (pdf je ok ali su teski fajlovi za naknadnu obradu)
4. 0KM provizija za kupce koji placaju racune u filijalama banke gdje je i otvoren racun
5. relativno lako dobijanje kratkorocnih pozajmica od 2-5 000KM (u narodu poznato kao ulazak u minus)
6. upotrebljiv e-banking sa povoljnim tarifama
7. ljubazno i upuceno osoblje na salterima (a ne ono Dragica je malo nervozna pa dodjite sutra)
8. osoblje upuceno u pravne propise (recimo Hypo banka ne ispunjava ovu ostavku jer im pravni odjel kasni za zakonima jedno 18 mjeseci)
9. parking da se mogu parkirati kao covjek kad dodjem
Као корисник услуга Хипа, знам слиједеће (али ти ниси рекао која врста правног лица је у питању, претпостављам неко предузеће које спада под мала и средња предузећа, јер да је нека "већа" фирма већ би те нека од банака врбовала и понудила све услуге по најповољнијим условима:
1. немају одвојен шалтер на којем можеш узимати изводе и полагати пазар, али ти изводе шаљу у .тхт формату, а пазар можеш у било које доба дана полагати у дневно-ноћни трезор и уопште не долазити у контакт ни са ким из банке нити са другим клијентима...
2. ормарић јесте џаба, али ми ни не треба јер примам изводе мејлом
3. одговерно под 1.
4. ово је вјероватно ставка око које можеш преговарати ако имаш неко значајно пословање с банком, а ако тек отвараш рачун, сумњам
5. зависи ако у минус хоћеш да уђеш ко фирма или као физичко лице (у сваком случају, мораш имати неку историју пословања с банком да ти се минус одобри, ако си физ. лице, одобрава се аутоматски послије пар редовних мјесечних прилива)
6. ел. банк. је ОК, тарифе ОК (ниже него код класичног платног промета)
7. ово је ријетко гдје идеално
8. о правним прописима треба да брину твоје рачуновође или рачуноводствени биро који користиш, а не да те о правним происима савјетују радници на шалтеру. И то је ријетко гдје идеално
9. Хипо има паркинг у централи
Закључак: иделно не постоји, одлучи шта су ти приоритети, упореди цијене и сам физички истражи (па просвијетли и нас остале)... За Хипо важи да послује са већим правним лицима, значајним приватницима, Про кредит се опет труди профилисати као право мјесто за мале и средње предузетнике, Фолксбанк има добре елекронске канале продаје, за остале не знам пуно, још се траже, мислим...