banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 13:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ko je kriv?
PostPoslato: 08 Jul 2008, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ne postoji pravilo tri sekunde, jedino sto se vozilo na STOP mora zaustaviti. A sudi se po Zakonu, a praksa je ono sto se vec desilo...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 18:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
Ne postoji pisano pravilo za 3 sekunde, ali dok ti zaustavis auto i opet krenes to ti je u prosjeku 2-3 sekunde. Tako da ipak postoji nepisano pravilo :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E to je vec drugi par opanaka :D

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Za te tri sekunde i ja prvi put cujem. Sto rece TNS, drugi par opanaka je to sto ti toliko treba da se zaustavis i krenes opet.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 21:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Tako su mene ucili tj. receno mi da obratim paznju na polaganju u principu to je zaustavljanje i kretanje...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 21:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa recimo da se zaustavis u drugoj brzini pa dok prebacis u prvu i ponovo krenes to ti je to vrijeme otprilike...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 08:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
A sad ova situacija... Ja se vozim iza auta koje ide 15 ispod ogranicenja i ukaze mi se prilika da doticnog prestignem. Ubacim u nizu, izbacim zmigavac i pocnem preticati i tad se na nekih 100 m ispred mene ukljucuje auto u smjer kretanja suprotan mome, tj. ide direkt prema meni. Ko je tu kriv ako dodje do nesrece?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
The_new_Statesman je napisao:
Ne postoji pravilo tri sekunde, jedino sto se vozilo na STOP mora zaustaviti. A sudi se po Zakonu, a praksa je ono sto se vec desilo...

Koliko si siguran da zakonski ne postoji to pravilo? Mene su kaznili u Okucanima ( davne 2001). Iza naplatnih kucica, skrecem lijevo i hop lizalica. Nikakvo ubjedjivanje nije pomagalo :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 09:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

malizarko je napisao:
A sad ova situacija... Ja se vozim iza auta koje ide 15 ispod ogranicenja i ukaze mi se prilika da doticnog prestignem. Ubacim u nizu, izbacim zmigavac i pocnem preticati i tad se na nekih 100 m ispred mene ukljucuje auto u smjer kretanja suprotan mome, tj. ide direkt prema meni. Ko je tu kriv ako dodje do nesrece?

I mene je zanimalo uvijek ko je tu kriv? Mozda je podijeljena odgovornost?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Imao sam par takvih situacija. I gdje se to auto ukljucuje i sa jedne i sa druge strane, znaci i u svoju blizu traku i u onu dalju (znaci presijeca jednu pa ulazi u drugu). Kod ove moje konkreto situacije od jutros bio je ovaj drugi slucaj. Ne znam uoopste ima li razlike...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 09:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
malizarko je napisao:

Ti se voziš cestom sa pravom prvenstva, pretičeš po propisima (ako je tu već isprekidana linija), započeo si preticanje kad si bio siguran da ćeš ga moći sigurno izvršiti (kad nije bilo ovog drugog auta iz suprotnog smijera).
Kriv je onaj što se uključivao. On je trebao da provjeri da li je sigurno za uključenje u saobraćaj.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

elixir je napisao:
malizarko je napisao:

Ti se voziš cestom sa pravom prvenstva, pretičeš po propisima (ako je tu već isprekidana linija), započeo si preticanje kad si bio siguran da ćeš ga moći sigurno izvršiti (kad nije bilo ovog drugog auta iz suprotnog smijera).
Kriv je onaj što se uključivao. On je trebao da provjeri da li je sigurno za uključenje u saobraćaj.

Npr. taj sto se ukljucuje u saobracaj skrece desno, u njegovoj traci nema auta i on se ukljkucuje po propisu, i taman kad je ovaj izasao na cestu ovaj drugi pocne preticanje... Onda ispade da je kriv ovaj sto pretice jer je zapoceo preticanje kad mu je auto dolazilo u susret... Jbg sve zavisi iz koje perspektive gledas.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ja sam poceo preticanje, sve po propisu, i taj skrece lijevo a ukljucuje se sa moje desne strane, znaci presijeca moju traku da bi usao u svoju...
Postoji mogucnost da on mene i nije vidio, nego samo auto ispred mene koje ide dosta sporije od mene tako da on njega i ne ugrozava.
Znaci on je pogledao lijevo-desno, zakljucio da desno nema vozila a da mu se s lijeve strane priblizava vozilo koje ide relativno sporo i da moze bez problema proci ispred njega. On je uradio sve po propisu.
Ja sam pogledao, vidio da nema vozila koja idu meni u susret, izbacio zmigavac i krenuo preticati. I ja sam uradio sve po propisu.
I na kraju se mi sudarimo (umalo). Sve po propisu...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

automotive je napisao:
Npr. taj sto se ukljucuje u saobracaj skrece desno, u njegovoj traci nema auta i on se ukljkucuje po propisu, i taman kad je ovaj izasao na cestu ovaj drugi pocne preticanje... Onda ispade da je kriv ovaj sto pretice jer je zapoceo preticanje kad mu je auto dolazilo u susret... Jbg sve zavisi iz koje perspektive gledas.

Kad krećeš preticati valjda gledaš ima li ikog ispred. Ne ideš naslijepo...
S druge strane‚ ovi koji se uključuju na cestu vrlo često rade to naslijepo (ne gledajući na desnu stranu), tako da mislim da je ovaj slučaj koji si opisao više hipotetički (ali se ponekad vjerovatno i desi, nažalost).

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa u tom automotive-ovom slucaju jasno je da je kriv ovaj sto je poceo preticati s obzirom da je ovaj vec izasao na cestu... Valjda...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

malizarko je napisao:
Znaci on je pogledao lijevo-desno, zakljucio da desno nema vozila a da mu se s lijeve strane priblizava vozilo koje ide relativno sporo i da moze bez problema proci ispred njega. On je uradio sve po propisu.

On nije uradio sve po propisu. On je taj koji je morao da propusti sva vozila koja su već na cesti sa pravom prvenstva, bez obzira koliko su u datom trenutku zaklonjena ili nevidljiva. Morao je uzeti u obzir situaciju da možda neko u tom trenutku pretiče to vozilo i da brže vozilo nije vidljivo iz njegove perspektive.
Argument "nisam ga vidio" ne može biti jači od optužbe "nisi propustio vozilo koje se već kretalo na putu sa pravom prvenstva".

Poslednji put menjao elixir dana 09 Jul 2008, 10:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

U takvim slucajevima sekunde su presudne. Zato nije dovoljno samo da ti pazis u saobracaju nego moras predvidjeti sta ce onaj ispred tebe uraditi...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 10:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa i ja mislim da bi taj sto je izasao na cestu trebao biti kriv... Srecom sve se dobro zavrsilo. Ovaj put...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
http://www.mup.vladars.net/zakoni/bih/Zakon%20o%20osnovama%20bezbjednosti%20saobracaja%20na%20putevima%20BiH.pdf
Evo nije s goreg da se pozabavite malo zobs-om... Ja ga imam odstampanog i moram priznati da otkad sam procitala neke stvari lakse mi se raspraviti sa glupim policajcima... Ima dosta bizarnosti... Ali ovaj dole deo o kaznama, jako interesantan...

Bar te ne mogu praviti budalom, ako poznajes zakon...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
elixir je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Hoćeš da kažeš da je kriv vozač , jer nije gledao gore dok sam ja skako sa pasarele?

Čovjek vjerovatno pokušava reći da je tvojim ulaskom ova diskusija obesčašćena i dovedena do svog intelektualnog dna, i da nema povratka nazad... Vrijeme je da se zatvara.

E sada ga ti pretjera gdje si vidio da razgovori vozača i šofera vode se pod intlektualnim razgovorima.

Danas svaka šuša može sebi priuštiti krntiju i voziiii. Nema tu nikakve mudorsti.

Al je zato ovo umjetnost!

http://www.glassrpske.com/vijest/6/crnahronika/8958/cir/U-godinu-dana-u-Banjoj-Luci-stradalo-17-pjesaka.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]