Malo sam ispratio ovo. čisto sa sportskog aspekta, mada je provlačenje političkih konotacija, praktično nemoguće, pa sam se usudio da zavirim i sa te strane. Sa sportskog aspekta, vidim da se po novinama provlače imena koja bi mogla da zaigraju za reprezentaciju RS, pa su navedeni reprezentativci BiH, Zvjezdan Misimović, Vule Trivunović, Ninoslav Milenković i Branimir Bajić, između ostalih i ono što mi je apsolutno upalo u oči je ime Marka Marina, prvotimca Borusije iz Menhengladbaha. Ne vjerujem da se baš može toliko ambiciozno pristupiti u ovaj projekat. Na stranu što je u pitanju selekcija koja može biti iskljuivo i samo revijalnog karaktera, što znači da će u početko moći da igra samo neku vrstu nezvaničnih, odnosno trening mečeva. Pođimo od te stavke i razmislimo: 1. da li će inostrani klubovi dopuštati igračima da odlaze i igraju utakmice za neke tamo regionalne selekcije 2. da li će se sadašnji reprezentativci BiH, izložiti riziku da budu na neki način obilježeni u okviru zvanične reprezentacije za koju nastupaju, odnosno da u nekim varijantama, zbog vječito prisutne nacionalne napetosti, budu čak i izbačeni iz te reprezentacije 3. Marko Marin je posebna stavka. Dečko je rođen u Gradiškoj, ali je budući seniorski reprezentativac Njemačke i treba se zapitati u kojem bi to naučno fantastičnom filmu, fudbalski savez Njemačke dopustio da im jedan od najvećih talenata, igra za reprezentaciju RS.
Konkretno, fudbalski klubovi su dužni da puste svoje igrače da igraju za reprezentaciju, samo ako su u pitanju zvanične utakmice međunarodnih selekcija, a u svim sotalim slučajevima, mogu da im zabrane dolazak. Najsvježiji je primjer Mesija i Barselone, koja se svim silama trudi da ga spriječi da zaigra za Argentinu na olmpijskim igrama. Dakle, vjerovatnije je očekivati da u reprezentaciji zaigraju igrači iz domaće lige, zatim veterani tipa Miloševića i Krstajića, koji nemaju pravih reprezentativnih obaveza, ali i ovo pod uslovom da ih sadašnji klubovi puste, zatim igrači tipa Koromana, koji inače nastupaju za druge reprezentacije, ali više nisu u prvom planu tih selektora, a igraju u klubovima po Srbiji, koji bi imali razumijevanja za te utakmice.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|