imali smo o tome seminar gde je gostovala uvazena Jasminka Ajanovic koja me napala kada sam pitao da nam navede negativne aspekte ulaska u EU jer je 2 sata pricala samo pozitivno o doticnoj, kaze da li vi kolega znate sta je EU?!..izgubio se... no Davidovic je bio kopetentniji po tom pitanju navodeci i sam da je "moguce" da neka preduzeca u ovih 3 odnosno 6 godina nazalost nece stici preurediti, t.j. pokleknuti pred jeftinijim i kvalitetnijim stvarima koje se budu uvozili a koji ce po cijeni i kvalitetu biti daleko bolji od domacih, znaci privrednici dobijaju konkurenciju iz jos 27 zemalja... E sad, ako to tako bude, znaci jos veci broj nezaposlenih, jedino sto moze produziti rok ulaska je uskladjivanje zakonske regulative BiH i EU za koju je malo 5 godina bar sto se tice nasih politicara...a trebalo biti 3...mada to opet nista ne znaci jer ce se stopa u potpunosti ukinuti na vecinu proizvoda u roku od 3 godine a na neke i u roku od godinu dana.
Medi, nisi bas u pravu da je SSP lose ispregovaran, ja sam se iznenadio koliko se tu duboko islo pa su se ljudi znali svadjati oko graska, ali recimo poljoprivreda je jako dobro zasticena, odnosno carine na
* vecinu poljoprivrednih proizvoda se uopste nece ukidati u ovom tranzicijskom prelazu od 6godina, a BiH ce odmah moci da izvozi poljoprivredne proizvode bez kolicinskog ogranicenja i carina, sto je navodno po prvi put u istoriji EU ispregovarano, glavni adut je bio povratak raseljenih lica koji se najvise i bave poljoprivredom itd... A sto se tice industrijskih, naime postoje 4 grupe na koje su rasporedjeni industrijski proizvodi:
U 1. grupu spadaju proizvodi za koje je carinska stopa od danas 0, odnosno ukinuta na dan stupanja privremenog sporazuma koji je ako se dobro sjecam 1. sledeceg mjeseca sto bi trebao biti 1. jul.(u ovu grupu spadaju auta oleee )
u 2. grupi carinska stopa na jedan dio proizvoda ce biti smanjene za 50% od polazne carine a 1. januara sledece godine potpuno ukinuta.
u 3. grupi na dan stupanja carina smanjena na 75% od polazne carine, 1. januara sledece godine na 50% zatim 1. januara druge godine na 25 da bi 1. januara 3. godine bila potpuno ukinuta.
I u 4. grupi ide 90%,80%,60%,40%,20% i ukidanje.
(siguran sam da su 4 grupe, mozda sam pogresio koji procenat ali u sustini je tako)
To je sto sam uspio upamtiti, bilo je navodjenja primjera specificnih proizvoda ali u biti nismo dobili citavu listu, ako nekoga bas zanima specifican proizvod u koju grupu spada, mogu se raspitati.
*U ovu vecinu se ne ubraja preradjeni poljoprivredni proizvodi
medi je napisao:
Зашто у случају производа које не производимо није направљен уступак ЕУ страни тиме да се царине укину одмах, како би имали јачи адут да се царине на производе које и сами производимо што дуже задрже?! У таквој ситуацији наша производња, бар ово што је има, ће већином пропасти, а гдје су нам онда извори прихода, чиме да купимо та увезена аута на која више нема царине?
Upravo je to i ucinjeno, na proizvode bijele tehnike, informatičku opremu, automobile, motore, bicikle a i traktore carina je od danas 50% manja a sledece godine ukinuta. I najvaznije, tu se ubrajaju i kondomi...