banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 20:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jun 2008, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dovoljno sam dugo u BL da vidim da ovde postoji velika grupa metalaca i to je logično s obzirom da je BL veliki grad. Dovoljno su brojni pa se može reći da se radi o jednoj sub kulturi.
Međutim stekao sam utisak da pojedinci se ne zadržavaju previše u tome, jedan moj komšija je furao taj trend , da bi ga sreo poslije nekog vremena i vidim da je postao onako običan kao ja.
A u isto vrijeme vidim da starosna granica u današnjih klinaca koji postaju metalci sve manja.
Pa me zanima vaše mišljenje, jel to prolazna faza ili su tako do kraja života, s obzirom da ih viđam samo u gradu u parku Petar Kočić i na ponekom koncertu s obzirom da volim metal, ali nisam metalac!

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ljudi se mijenjaju, tradicija (ili subkultura) ostaje. Metalci, darkeri, pankeri, hipici...ništa novo. Trebalo je da prodjes kroz parkić, bilo kojim danom, u bilo koje doba dana (osamdesetih godina)
pa da sve to vidiš već tad. Ovi novi klinci su možda djeca onih koji su se tada mogli vidjeti, mada nije neophodno da imaju isti stil, prije će biti da rade potpuno suprotno onom sto su im starci radili.
Vrijeme ide dalje, sve se mijenja, sem kamenja.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Hm, da, ljudi kao ljudi, moraju sve probati... To je ok... Valjda...

MAda me nerviraju ove, 95. godište, čak i mlađe, kad glume darkerke i slušaju tokoi hotel (metal) i Avril LAvigne (punk????) :roll: ali, dobro, to je valjda faza u odrastanju...

Mada i ja tako nekoko izgledam...

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 01:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Sve zavisi, ako to dozivljavas kao burnu strast i ljubav, te tonove i stihove koje cujes, onda je jasno da neces dogodine biti u Padrinu. 95% klinaca ne dozivi metal/punk, pa ih za godinu dve nema u toj prici, a nisu nikada ni trebali ulaziti, just another piece of shit in the storm...

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ma daj, pola tih likova se subotom ubije uz narodnjake u nekoj kafancugi kao sto je lovac a pljuju po njima ..
nidje veze

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 18:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
XentoniX je napisao:
ma daj, pola tih likova se subotom ubije uz narodnjake u nekoj kafancugi kao sto je lovac a pljuju po njima ..
nidje veze

To je ziva istina...
Nije pola likova u pitanju, nego vecina...
Ja nemam nista protiv takvih ljudi. Dok su ljudi prije svega, onda je ok...
Neki mozda vole metal ili punk muziku oduvijek... Sta ja znam. Ali, znam dosta djece, uglavnom su to klinke, koje su prije bile cisti fenseraj, a sada su odjednom opasne metalke. A takodje znam dosta metalaca koju su presli u fensere...Tako da... :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa, da... Počnu od fenseraja, onda skontaju da su oni sad velike face i treba da budu opasni, a onda im to dosadi, ili dobiju batina par puta jer im se sviđa text "Trannsilvanie", pa se onda vrate na fenseraj...

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ponekad dok je GETO radio punom parom išao sam na te svirke, jer sam se pronalazio u toj vrsti muzike.
Ali sam se oblačio onako kao za neki klub, pa sam imao tremu hoće li me oni čudno gledati kad se tako obučen pojavim, ali ispostavilo se suprotno. Tako da sam mnogo poslije toga čitao na netu o tom trendu, ali osim muzike ništa me drugo nije privlačilo. Npr. martinke, vijetnamka ili uopšte dark odjeća.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 23:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Uff malo se jezim od naseg babe-zabe, tipicnog za ovo podneblje, mijesanja termina.
Metalac, "darker" i punker su tri svijeta za sebe. Darkeri su iz perioda 80-ih, gotski fazoni, crno, sminka, depresiva kreon i gluposti... Metalac je siri pojam (deather, blacker, hejvic...) a punker je opet peto... Tako da se ne mijesa.
I fajerke/martinke/vijetnamke su punkerska odjeca/obuca, a ne darkerska, samo su ih preuzeli i metalci i uvrstili u svoj arsenal. Vijetnamka je jedna od najpametnijih invensticija, jer dobijas jaknu za citav zivot, neunistivu. Ovi sto setaju cas fensi cas metal, ili predju iz metala u sminku i kontra, njima je to faza u zivotu, to ne gledam kao metalca/pankera, vec pogubljenog klinca koji se nalazi, niti me dotice misljenje i postojanje istog unutar metal/punk scene.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 08:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
filozof sa vrbasa je napisao:
Dovoljno sam dugo u BL da vidim da ovde postoji velika grupa metalaca i to je logično s obzirom da je BL veliki grad....

hahahah al` ga pretjera :)
BL je provincija i samo se mozemo nadati da ce jednom postati grad
btw ima ljudi koji to furaju godinama, a ima dosta onih kojima je to prolazna faza, mozda samo pokusaj da se razlikuju od miliona ostalih koji kao da su sa pokretne trake sisli

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 09:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa, ti isti "metalci" i "punkeri" su u svom pokusaju razlikovanja od ostalih, potpuno isti, uniformisani, idu po identicnoj shemi, tako da budu veci klonovi nego sto su ovi iz mase koja nije u toj prici.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 10:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Hm...potpuno je normalno da se ljudi mijenjaju sa godinama....
Mada te ucestale promjene u periodu od 15 do 25 godina pokazuju samo da se ta djeca nisu bas sasvim pronasla i da samo pokusavaju da se istaknu, da budu primjecena pa zavisno od perioda i situacije prelaze iz stila u stil.....
Ja licno nisam fensi djecak(na srecu :) ), al nisam ni neki zadrti metalac....nasao sam neku sredinu koja meni odgovara i odjecu u kojoj se osjecam rije svega ugodno (neke obicne jednobojne majice, uglavnom crne i zelene , vijetnamka, dzeparice, martinke, starke ili neke malo lezernije patike poput konversica ili sl.) i mislim da za razliku od ljudi koji bas idu iz krajnosti u krajnost necu imati potrebu da se mijenjam u sledecih 15-20 godina ni zbog posla a ni zbog porodice ili bilo cega drugog...mada ko zna, sve je moguce, mozda postanem fenser :D
I da, kad ce ljudi shvatiti da se pojam metalac ne odnosi samo na ljude koji imaju dugu kosu i furaju se na neke siljke i vucaju se po parku...metal je stil zivota a ne stil oblacenja, svako moze pustiti kosu i obuci metal odjecu(ako uopste postoji takva odjeca) al malo ljudi moze shvatiti metal....
Dobro sad sam vec poceo filozovirati :) , Oprostite mi :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa to i ja mislim biti pripadnik neke od ovih subkultura znači poštovati takav pogled na svijet, i više je nekog tamo fazona.

Tako ja lično ne volim ljude koji se šetaju iz jednog fazona u drugi, ima i toga da se pokušaju pronaći u nečemu pa zato mijenjaju stilove, ali više mi se sviđaju ljudi koji se drže toga i imaju razloga da budu to što jesu.

Pa mi se čini da se i među vama neki ističu eto tek tako samo da se istaknu da se razlikuju od drugih i da su buntovnici bez razolga.

Ja inače tu filozofiju slušam samo iz muzike, na neku knjigu još nisam naišao!
A neke pjesme su stvarno samo takve.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zavisi kakva filozofija... MIslim, ne možeš očekivati neku preteranu poruku iz 'Aces High', 'fear of the dark', i ostalih jako popularnih pesama, koj su uglavnom i najbezveznija ostvarenja tih grupa... (konkretno sam uzeo primer Maidena, ali se može primeniti na skoro svaku grupu)

A, sad, to s odjećom...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na kraju i spotovi metal bendova su mnogo zanimljivji za oko od spotova iz pop , r n b itd.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa, zavisi, imaš dosta kraljevi, kraljice zmajevi trasha, ali pop je 99% takav, soooo...

A većina tih 'naših' je ipak umetnička, i kao i pesma, ima neku poruku, dok oviii... :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ruku na srce moram uši dobro načuliti da bih skontao neku metal pjesmu, za razliku od Eminemovog repa, gdje je svaki stih savršeno razumljiv.

Ali sve zavisi od osobe do osobe, nekome je bitniji sadržaj od forme, drugima je opet obrnuto.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 22:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Sadržaj od forme? Rekao bih da je forma ista. Misliš nekome je bitnija muzika od teksta.
I to zavisi od osobe do osobe. Lično ne slušam rep, i ne volim ga.

Nisam darker, ni metalac, iz prostog razloga jer ne volim etikete.
Slušam rok, hard rok i metal. Od zajedničkih karakteristika sa drugim 'metalcima' imam dugu kosu.(mada to nije isključivo vezano za muziku koju slušam)

Ne volim se zavlačiti u crno svaki dan, i pratiti neke stereotipe.

U BL ima baš puno metalaca, darkera i ostalih sranja. Čak više nego prosečno. Većini je to prolazna faza, mada većina će uvek slušati tu muziku, ali što se tiče vanjskog izgleda, to mora prestati.
Jer teško je biti metalac i biti u crnom stalno, duge kose, upravo zbog ljudskih predrasuda.
Imam druga koji je imao dredove, i kad je krenuo na fakultet ošišao ih je. Zašto? Pa zbog predrasuda.
Da meni neko kaže da sam drogeraš ili narkoman jer imam dugu kosu? To nema smisla.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E to je već druga stvar! Ovde nisam spomenuo uticaj okoline , a ona se nažalost ne može zanemraiti .
Žalosno je to, jer mi smo takvo društvo gdje lako može biti da fensi momak ubije ili siluje, ali samo zato što je fensi policiji ne padne on na pamet, već neki atipičan maladić koji se oblači drugačije od ostalih, ali i koje je doborovoljni davalac krvi i organa, ali to nije nikoga briga, jer se on oblačii atipično za jednu sredinu.

Tako da i to ima svoju ulogu. Nikad nisam imao predrasude takve vrste, ali sam se plašio ipsočetka da ćeme izbaciti sa neke svirke samo zato što nisam obučen kao što su oni!
Naravno to mi se nikad nije desilo!

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stormy, jel' ti misliš da ja izgledam kao narkoman, ili šta već?

Elem, filozofe, koliko sam ja upoznat s eminemovim radom, fiftyevim i sl. stvar je u: lova, kurve, puce, brza kola... Onda možeš slušati i folk. Ne kažem da nema kvalitetnih repera (pogotovo domaćih), ali... Mainstream sve jebe, kao i uvek. Ista stvar u metalu. Tokio Hotel, na primer, iako nema veze s metalom, deklariše se, a i drugi ga tako, a čista je nebuloza par likova kao "metalci, darkeri" o kojima je ova tema.
Doduše, ne slušam previše metal, jedino trash i tu i tamo nešto drugog, više se koncentrišem na punk, rock i hard rock, mnogo su kvalitetniji, u globalu.

Strašno me iritira što me zbog kose i još po nečega ljudi odmah etiketiraju kao narkomana, luđaka, ili šta već, noću prelaze na drugu stranu ulice i slično. Ali navikao sam već, ovo je jednostavno primitivna sredina. Ne kažem da je drugde bolje, doduše...

Što se te uniformisanosti tiče, mogu reći da me iritira što imam par prijatelja od kojih me neki drugi ne mogu razlikovati, ali šta da se radi... Ne nosim takvu odeću jer moram tako izgledati, jednostavno je, pored trenerki, najpraktičnija.

I, ko kaže da forma nije bitna, laže ili nema pojma, ali je činjenica da je sadržaj MNOGO bitniji. Forma je samo ambalaža, ali ambalaža prodaje.

Toliko ovaj put... Nadam se da nekome ovo ima smisla.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]