Kad je u pitanju softver, naravno da se moze i te kako dobro zaraditi na njegovoj prodaji. Ali i to sve vise i vise postaje neka vrsta vrlo specificnog softvera za vrlo specificne upotrebljavace. Dani velikog softvera kao sto je SAP su tako reci prosli. OK, nije bukvalno da su prosli vec sto su se u industriji klasicnih softverskih aplikacija desile ogromne konsolidacije. Inace to je industrija koja zahtjeva veliki kapital za samo probijanje na trziste.
Sta jos i dalje preostaje je pravljenje softvera za sopstvene upotrebe. U mjesto da pravimo "search" softver pa da ga prodajemo, sto da ne pokrenemo nas "google". Naravno ni to ne mislim bukvalno zato sto bas to vec postoji. Isto tako nije naj korisnije uzimati strane ideje i po njima krojiti domace varijante onog sto vec postoji. Naj korisnije bi bilo izmisliti nesto sto jos ne postoji, pokrenuti i usavrsiti ga na lokalnom nivou a onda sa pomoci dubljih dzepova i njihovog kapitala, pokrenuti ga na svetskom nivou.
Eto, ja sam vam vec ranije dao dobar primjer neceg sto ne postoji na svetskom nivou a sta bi mi mogli da pokrenemo lokalno i na cemu bi mogli dobro da zaradimo globalno. Prvo nego sto se vratim na to o cemu slutim, samo da vam kazem da je skoro sve vec postala sto inovatori zovu "topla voda". Vecina danasnjih inovacija i startup preduzeca se ne pokrecu na nekim ogromnim novim izumima vec najvise na novom kombinovanju i pakovanju onog sto vec postoji. Upravo, i taj moj primjer spada u takvu kategoriju nepostojece "tople vode"

Siguran sam da svi dobro znate o razlicitim "community" i "social" sajtovima kao sto sy MySpace, Facebook, itd., itd., itd.
Kad ih pogledate iz neke manje daljine, skoro svi da izgledaju ko da su jedni te isti. Naj veci broj ih se krece oko mladje raje (jer bas oni naj vise vise na internetu) a ni jedan od tih sajtova nista zivo ne zaradjiva bas zato sto kupovna moc te mladje raje nije uporediva sa ogromnom kolicinim vremena koje trose na tim sajtovima. U sred tog jezera tople vode, niko se jos ne sjeti da pokrene takve sajtove po etnickim linijama ili razlicitim dijasporama dje su reklame o lokalnim radnjama, uslugama ili desavanjama prihvacene vise kao novosti nego kao SPAM.
Makar za sada a narocito ne ovdje, necu da ulazim u dalje detalje, vec samo da vas upitam jedno retoricno ali vrlo kljucno pitanje. Ko u svjetu ima uporedivo naj vecu i naj skolovaniju dijasporu?
Ta dijaspora nam je naj veci resurs koji imamo. Na zalost, nasa dijaspora je uporedivo jedna od naj siromasnijih kad je samo financijsko bogatsvo u pitanju - ali da sad u to ne ulazimo. Ali sto se tice svega ostalog, ta nasa dijaspora je jedna od naj bogatiji sto se svega ostalog tice i to bogatsvo bi se i te kako moglo iskoristiti. Ta nasa dijaspora bi nam mogla i te kako biti jedan izvanredno dobar laboratorijski mis za pokretanje internetskih startup-a na svetskom nivou.
Posto ovo vec ide u nekom drugom pravcu, evo postavicu ga na posebnu temu. I ako ove vrste diskusija nemaju blage veze o samom programiranju, one i te kako su korisne jer je govor o sto boljem ekonomskog iskoristavanju tog programerskog truda. Pored toga, niko drugi na nikim drugim diskusijam ne bi imo pojma o cemu pricamo.