banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Teatar fest 2008
PostPoslato: 09 Maj 2008, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Пази сад:

02. 06 Дивље месо, Народно позориште Републике Српске
Аутор: Горан Стефановски
Режија: Лари Запиа

03. 06. Бабина гуица, ХНК Сплит
Аутор: Тахир Мујичић
Режија: Ивица Бобан

04. 06. Одумирање, Црногорско народно позориште
Аутор: Душан Спасојевић
Режија: Нико Горшић

05. 06 Чудо по Јоакиму, Књажевско-српски театар
Аутор: Радослав Дорић
Режија: Славенко Салетовић

06. 06. Ћеиф, БДП - МЕСС
Аутор: Мирза Фехимовић
Режија: Егон Савин

07. 06. Поморанџина кора, Атеље 212
Аутор: Маја Пелевић
Режија: Горан Марковић

08. 06. За национални интерес, Словенско народно гледалишче, Марибор
Аутор: Тоне Партљич
Режија: Јаша Јамник

09. 06. Хадерсфилд, ЈДП
Аутор: Угљеша Шајтинац
Режија: Алекс Чизхолм

10. 06. Цигани лете у небо, Позориште на Теразијама
"Макар Чудра" Максима Горког
Режија: В. Лазић

Vrh

Tema posta: Re: Teatar fest 2008
PostPoslato: 04 Jun 2008, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Isao gledati "Divlje meso". Odusevljen sam. Odlicno su je odradili, od scene do glume, svjetla, muzike, pjevanja, super.

Idem jos gledati "Ceif" i "Hadersfild".

Anyone?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Pa valjda su sve karte već odavno rasprodane. :confused4: "Divlje meso" će igrati i 14. i 15. juna, bar tako čuh. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Gledao sve i gledam sve. Do sada najbolje DIVLJE MESO.
BABINA GUICA je svoju kritiku društva i odnosu umjetnika prema državi (i obrnutu) utopila u songovima i humoru koji nema veze sa osnovnom idejom predstave, ali i TEATAR FESTA.
ODUMIRANJE je propalo zbog rediteljevog eksperimentisanja sa scenom, a ČUDO PO JOAKIMU zato što se pisac tekst nije držao ni minimum minimuma istorijske tačnosti.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
le_papillon je napisao:
Pa valjda su sve karte već odavno rasprodane.

Pa jesu, al' ne kupuju se karte dan pred pocetak predstave :)

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 12:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2008, 00:39
Gledala 'Divlje meso' i 'Pomorandzinu koru'. 'Divlje meso' mi se mnogo vise svidjelo. U 'Pomorandzinoj kori' su gluma i glumci super, posebno 'ona' i 'on' u dijelovima u kojima brzo prelaze iz jednog stanja u drugo, ali je sama prica onako...

Idem da gledam jos 'Hadersfild'. :)

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
CEIF

Pogledao sam predstavu, pa dok se jos nisu slegli utisci :)

Sama tema, kada procitate uvod prije gledanja...nimalo zanimljiva, jer koliko *** smo gledali filmove, serije o povratnicima u rodni grad, koji vise nije ni rod ni brat, sukob licnosti koja ode u stranu zemlju, pa se vrati, jos malo rata i tragedije...hiljadu ***.

Medjutim , Ceif se je uspio da temu, koja je prikazana nekoliko ***, prikaze jos jednom, na svoj nacin, kroz svoju tragediju, prikazavsi strance, rodjene u istom gradu, koji su postali nepoznati jedni drugima sticajem okolnosti.

Kombinacija jednog mentaliteta, sa svim ljudskim manama plus situacija u kojoj covjek gubi dostojanstvo daju onu posljedicu rata, koja se kroz narod siri brze od bilo kog tumora, i ostavlja rane koje ko zna kada ce i hoce li zarasti. Tako da 2 sestre, sestre vise nisu, niti ce ikada biti, svaka tuzna zbog svoje sudbine a jedna drugu ne razumije. I jedna i druga su majke, ijedna i druga zene muzeva, invalida , ciji fizicki nedostatak u svemu tome se cini najblazi i to pisac ne krije praveci te likove prijateljima koji ceznu za "onim" prijateljstvom, jedan se vratio, drugi bi otisao tamo odakle je ovaj dosao. I zivot nekako tece, do noci, kada im ostaje, kako kazu samo proslost o kojoj razmisljaju, djetinjstvo koje ostaje neko utociste, jednom koji zivi u siromasnoj zemlji i ne vidi cilj, a drugom koji zivi u bogatoj zemlji, kao stranac, tudjin, vanzemljac, koji i ne zna sta mu je cilj. I kada sve to covjeka drzi sve te godine i kada vidi one za kojima pati, pocnu izlaziti sve one frustracije, neizgovorene rijeci, poslije kojih kajanje bas i pomaze.

Dusnka Stojanovic u ulozi Esme je dobra. Ako uzmemo u obzir da ima definitivno najbolje napisanu ulogu ( aplauz i bis su rezervisani), moglo je i bolje. Pocelo je lose. Nisam je dozivio kao jednu Sarajku, recimo onu koja zivi iznad Sebilja, sa Vratnika...ali kako predstava odmice sve je bolja i bolja, ali vise zbog odlicnih recenica nego zbog nje same. Em je premlada za ulogu, kao dijete je.

Njen muz je dobro odglumio..sjajni Salko (Ljubomir Bandovic) ciji lik daje onu nadu u nesto bolje, ako nista drugo zbog toga jer je svaki dan vrijedan zivljenja. Drugi par ima glumicu, Radmilu Tomovic (Muneveru), koja je solidna, ne mozes je ni pohvaliti a ni naci pravu zamjerku,ali zato njenom muzu mozes naci zamjreku (Nebojsja Ljubisic) jer je tu ulogu mogao bolje odigrati Slobodan Custic (Hamo), apsolutno neiskoristen u predstavi.

Sta mi je najvise zasmetalo? Ona igra na kraju "covjece ne ljuti se", cija je simbolika jasna ali ako je odluceno predstaviti jednu onakvu porodicu, mislim da se covjeku ako nije robot ne moze reci da se " ne ljuti". Bilo bi dobro i pozeljno ali dajte molim vas...ko jos povrijedjen, osakacen, razocaran moze zbog narastaja da "igra" pomeneutu igru,. Imaju zelju ali koliko je to moguce? Mogu oni koji nisu zahvaceni metastazom, koje je tragedija postedila. Oni koji su izgubili mnogo...cisto sumnjam.

Tekst je taj sto cini ovu predstavu posebnom, sjani komicni dijelovi, svadje koje su najbolje napisane, mirenja, uloga Esme cine ovu predstavu vrijednu gledanja.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:08 
Veteran
Veteran

POMORANDZINA KORA
Cijelina djeluje dobro, pojedini dijelovi slabo, posebno srednji dio predstave.

Savrmeni tekst Maje Pelevic zeli skrenuti paznju na sve one uticaje na covjeka, u ovom slucaju zenu. Maja kaze da ju je inspirisala neka reklama za kremu i svi ti zenski casopsisi. To se i vidi, jer je toliko *** ponovljenja rijec krema, liposkucija, botox..dobro , shavtili smo poentu i sa manje ponavljanja tako da dobri dijelovi predstave su scene svakodnevice udane zene, koja bi trebala biti srecna. Prikazivanje dana jedne trudnioce, nabranjem sata po sat je sjana scena, kao i scena poroda, kada se redaju likovi glumice, direktorice, domacice. Savjeta je glumica primila dosta, i potrebnih i nepotrebnih u predstavi ( opet pretjerivanje), ali scena kada traze razlog za muzevu impoteniciju ( jesi li radila ovo, jesi li radila ono )...i na kraju :ti si kriva je scena koja je sjajna, kao i SZO scena :)

Glumci su glumili ...e sad, kako ko : Jelena Ilic ( Pomorandza ), sasvim dobra, Katarina Zutic (Problematicna) , standardno dobra- kad ona nije dobra kad treba "problematicnu" da glumi?!, Zrela- nista posebno i Srdjan Timarov ( 0n), los, osim u zadnjoj pjesmi kad bebe pjevaju. Mene nije kao ostale ( ovacije) odusevila njegova gluma fudbalera ( Savicevic vjerovatno ), ni estetskog hirurga ni bilo sta. Zapravo nista, a uloga je dobra.

Glumci su i pjevali, osim zadnje ( kad djeca pjevaju o botoxu i liposukciji , koja je odlicna ) , ostale nisu vrijedne pomena.

Dakle, Pomorandzina kora je predstava sa minimalnom scenografijom , dobrom rezijom , dobrim tekstom sa nekoliko odlicnih scena, koje sam gore naveo i solidnom glumom.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:09 
Veteran
Veteran

HADERSFILD

Konacno i tu predstavu da vidim.

Film sam pogledao i interesantno...obicno "omiljene " predstave kao "Bure baruta" budi i veliki filmski hitovi. "Hadersild" to nije. Skoro je imao 100. izvodjenje u JDP, okitio se mnogim nagradama ali film je podbacio. Meni je film solidan s tim da je Susljik bio taj koji je bio najbolji u filmu.

Ako gledate predstavu poslije filma, slicno je kada gledate film poslije procitane knjige, pa vec znate sta ce biti i ona obratite paznju na nesto drugo.

Tema...klasika. Koliko god mi budemo obradjivali rat, toliko ce Srbijanci bombardovanje, Milosevica, izgubljene generacije ....Tako da su glumci oni na koje treba obratiti paznju.

E taj ogorceni, razocarani, Susljik, koji svojim nezadovoljstvo sve rusi oko sebe, nista ne radi , ustvari radi, destruise one koji su mu blizu, bolji je u filmu. Mozda jer je kamera uhvatila one njegove izraze lica dok glumi,ali veceras nista posebno, kao i njegova bijesna srednjoskolka, najslabija karika predstave.

Vojin Cetkovic, solidan, cak i vise nego solidan.

Onaj glumac, smireni, koji zivi u Hadersfildu, bezlican, stalozen, valjda kao i sam grad u kome zivi.

Josif Tatic je super lik...nije ni trebao da glumi ali i ono sto radi, dobro radi.

I naravno Glogovac. U filmu i vise nego dobar, a u predstavi maestralan. Onaj njegov monolog, o larvama, sam zapamtio i iz filma a veceras niko nije disao dok je govorio, dok je glumio, znojo se, grcio...e sve to, nijedna kamera ovog svijeta, ni najbolji reziseri i specijalni efekti ne mogu da prikazu vec odlican glumac. Dlanovi me jos bole od aplaudiranja.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:12 
Veteran
Veteran

DIVLJE MESO

Svidja mi se !!!

Super scena, penjanje glavnog glumca iz "viseg" u "nizi" svijet, rukama i noga,a kao majmum, bez intelektualnog napora me je odusevilo. Sladjana Zrnic, kao vostana figura na pocetku predstave, ugladjena sa "hrabrom scenom" i lijepim tekstom, kada prica o tome sta je bitno...dobra uloga, iako ne za nagradu David Strbac ali hajde dobro.

Slobodan Perisic , onako, los u scenama plakanja.

Onaj sto glumi kamiondziju...moze proci, cak me i nasmijao.

Otac, sasvim dobar, pogotovo kad ima onaj monolog, o Evropi, sinovima, uspjehu i ...prevtranje stola.

Ljubisa je bio najbolji, dobra gluma a i uloga je najbolje napisana. Kao sto otac ima najbolji dio u sceni :dole", ona je imao dobar dio u sceni "gore", kada prica o Balkanu. I naravno ,opet "sok" scena golotinja, ali dobro je bilo kako se rasplakao glumac i sisao dole:) Zato je Vladimir dobio unapredjenje, i tak oto ide u Evropi, i svugdje. Vladimir treba dobijati vece uloge, zbog dikcije, glume, pojave, kao i ona sto je glumila snahu Veru.

Aleksandar Stojkovic je kao i svugdje, ma svi su kao svugdje. I to je problem. Vera, snaha , za razliku od ucenih zena nije.

Scena sa popom je dobra. Bilo je nekoliko dobrih scena. Pitao sam se sto ce Savija, kao pozer, zar nisu mogli nekog statistu ili sta vec ,ali super je bio kada je Klaus ga slikao...ona faca:)

Radenka Seva...ma ista, i ovdje i svugdje.

Eto, onako prvi utisci, razbacani...sve u svemu, sezona je imala dobru produkciju, sve bolju glumu i solidne tekstove. Od 5 premijera 2 mi se veoma svidjaju: Divlje meso i Ucene zene, 2 mi se ne svidjaju:Omeprasa Latas i 3 sestre i jedna je izmedju, vise u grupu dobrih " Staza divljaci"a posto je predstavila Anju Stanic, vrijedna je !!!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 20:31 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 31 Maj 2008, 16:15
e taksi ti stalno o istom. u pravu si za vladimira i veru, ali da zubovic je samo dobar, ne bih se slozio, da ne izdvojis glumca sto igra stevu, isto tako. a opet ne znam kako stalno tu stazu divljaci, nista bolja od porodicnih prica i kuci. samo je uloga hani dominantnije napisana.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 22:47 
Veteran
Veteran

"Porodicne price" su meni najdraza predstava...sada mogu reci, bila najdraza predstava jer su sinoc imali svoje poslijednje izvodjenje :(
"Staza divljaci"...rekao sam solidno, ali ta predstava je pokazal jedan mladi talenta koji je vrijedan pomena za buducnost naseg pozorista , zato i pominjem tu predstavu.

Steva, ok...moja greska. Dobar je bio. Ipak se trebalo penjati i silaziti onoliko puta:)

Salim se, solidna uloga !!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]