banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 12:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 132 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Maj 2008, 07:10 
ja ne mislim da je tu stvar u tome ko je na vlasti. da me ne shvatite pogresno, ne preferiram ni jednu opciju, uvijek ce biti onih koji ce naci interes da prave ovakav ili onakav regulacioni plan, i uvijek ce im za realizaciju svojih planova trebati necije dvoriste.
i slazem se, ja samo zelim da zastitimo svoje vlasnistvo. neotudjivo pravo, ali mozda negdje u razvijenim pravnim sistemima.
i da, kako sam cula, sinoc je usvojen taj famozni regulacioni plan za novu varos odnosno rosulje.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da su svuda u svijetu svi tako zaostalo razmisljali, mislite da bi uopste nastali gradovi onda?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:16 
da, ukoliko smatrate da je moje misljenje zaostalo, daj da cujem vase! govorim o pravu na svojinu, na licnu imovinu, nesto sto vam se nigdje ni pod kojim uslovima ne smije samovoljno oduzimati!!!!
mislim da nije tesko razumjeti, a to pravo je jednako u svim svjetskim NE ZAOSTALIM pravnim poretcima.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

kao i svuda u svijetu naseljena mjesta se sire
ko ima privatnu svojinu, a nadje se na putu razvoja, bude kompenziran ili izmjestanjem u prigradsku/vangradsku zonu na zemljiste iste vrijednosti ili stanom/novcem na toj lokaciji
tako je svugdje, pa ne znam zasto vam je to tako neobicno

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Можеш ти да гласаш за кога хоћеш, тиме само мијењаш фигуре у Административној служби, налогодавци увијек остају исти.

Ја разумијем ваш проблем, али генерално гледано не можете очекивати да живите неколико стотина метара од центра града, а да имате мир и тишину, чист ваздух, природно зеленило у окружењу и све оно што би имали да живите >5km од центра града у неком забаченом подручју. Сасвим је нормално да око вас облећу сумњиви људи са капиталом, јер што је град већи то су локације ближе центру атрактивније. Када би приватна својина била изнад свега тада "на западу" не би имали ниједан аутопут и градове са центрима какве данас имају. Мислите да они не раде експропријације?! Када се већ стално поредимо са западом, ето вам запада, паре (ушминкано: капитал) изнад свега! То је цијена коју људи морају да плате што живе у центру града и у његовој близини.

Poslednji put menjao меди dana 30 Maj 2008, 08:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2007, 17:57
Na kraju krajeva,ova urbanizacija ce da poveca cijenu nekretnina pa ces i da zaradis neku kintu.A Drakulic,Sargovac su divna mjesta za kucu sa cvjecem.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

bas tako
uostalom budimo realni ne moze se ocekivati da BL postane grad, a da je prepuna privatnih kucica sa dvoristima i to u samoj blizini centra
to je izgled predgradja i samim tim je logicno da se to treba ukloniti

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 09:23 
ma nije problem ljudi, samo bih vas voljela cuti sta biste pricali da vama oduzimaju dvoriste u kojem je vas deda odrastao, pa roditelji, pa vi, i daju novac koji to ne moze zamijeniti. nije stvar ,i dalje ponavljam, u tome hocu li ja mir, imam ja i stan u gradu i imam mir i tu i u dvoristu, vec u tome da je to moje i da ja cu sa svojom zemljom raditi sta mi volja, iskopati bazen, napraviti park ili napraviti zgradu, a ne da ces mi ti odredjivati sta cu ja u svom dvoristu! Naravno postujuci neka pravila zivota u gradu, nisam nikako za drzanje kokosi, svinja, :) , ili plantaze tikve, bundeva i kupusa u gradu.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 09:41 
majlili je napisao:
ma nije problem ljudi, samo bih vas voljela cuti sta biste pricali da vama oduzimaju dvoriste u kojem je vas deda odrastao, pa roditelji, pa vi, i daju novac koji to ne moze zamijeniti. nije stvar ,i dalje ponavljam, u tome hocu li ja mir, imam ja i stan u gradu i imam mir i tu i u dvoristu, vec u tome da je to moje i da ja cu sa svojom zemljom raditi sta mi volja, iskopati bazen, napraviti park ili napraviti zgradu, a ne da ces mi ti odredjivati sta cu ja u svom dvoristu! Naravno postujuci neka pravila zivota u gradu, nisam nikako za drzanje kokosi, svinja, :) , ili plantaze tikve, bundeva i kupusa u gradu.

Upravo...
Stvar je da nije sve u parama.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 09:59 
e bas to!

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
To sto je neko zemljiste tvoje vlasnistvo, ti ni u jednoj drzavi (normalnoj) ne daje za pravo da na toj zemlji radi sta god pozelis, a da za to ne trazis potrebne dozvole. To nema nigdje, i van je svake pameti. Ako tebi neko ne da dignesh sprat kuce, bazen, i nesto tome slicno, onda ok, tu se moze pricati o nekim mutnjim radnjama. Ali ako ti mislis da imas pravo da napravis aerodrom, crkvu, bioskop, stadion, samo zato sto je to tvoja zemlja? Svaki normalan grad ima urbanisticki i regulacioni plan, i ti se jednostavno moras uklopiti u te neke smjernice. To sto je kod nas recimo Urbanisticki zavod savrseno zlocinacka institucija u zadnjih 6-7 godina, je druga prica, ja govorim o principima.

Prije rata je bilo, ne znam kako je sad, ako imas poljoprivredno zemljiste, a ne obradjujes ga, jer ne zelis, placas dodatni porez jer ne koristis tu zemlju, i u krajnjoj liniji, ta zemlja se daje na koristenju nekom drugom seljaku koji hoce nesto da sije, sadi, na tom zemljistu, a ti od drzave dobijas neku cifru. Ako se predomislis, nije problem, dobijas zemlju nazad, i moras je na taj neki isti nacin koristiti.

Zamisli da neko ko ima 50 miliona, ima zemljiste ili kucu na potezu gdje treba da se pravi autoput. I drzava ili opstina, mu ponude, 100.000 kao nadoknadu, i da to stvarno vrijedi toliko. E sad, taj neko ima jako puno para, i tih 100.000 mu bas i ne znaci nesto..Shta onda? Treba drzava da mu ponudi 10 miliona, ili da on kaze "Ne zanimate me", i nista od autoputa? To nema nigdje..

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:11 
nije to isto. auto-put ili neki objekti od strateskog znacaja. ali zgrade, pod izgovororm da moja kuca zauzima prostor a malo ljudi tu zivi, a kad bi se napravila zgrada... eeee.. koliko je to ljudi... pa dodjite svi u grad, nemoj da bi neko presao dalje od 2 kilometra od centra.... imate brda i polja u blizoj okolino banja luke, gdje su same livadetine pa se sirite po paprikovcu, lausu itd. pravite zgrade do mile volje a mene pustite da zivim u svojoj kuci. nego bi svi odjednom u centar. pogotovo ovi sto do juce nisu ni za semafor znali ali to je druga tema.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:18 
kako glupa konstatacija. pa to je bar logicno da necu nista praviti bez dozvola ili bilo kakve usaglasenosti sa nekim normalnim principima koji vaze za taj dio grada. ali podici toliko divnih kuca, i okucnica radi zgradurina i prije svega licnih hirova. eee, to nema nigdje. a ne znam koliko ste hodali po svijetu, evropi, jos kako ima kuca i nizih zgradica u centrima velikih gradova, a da ne govorim o malim gradovima evrope koji su velicine banja luke.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ako oni zele tebi da oduzmu kucu i dvoriste, da bi se gradski indijanci dodatno bogatili, to je vec dobrim dijelom kriminal i otimanje. Ja sam govorio generalno, da ti vlasnistvo nad nekim posjedom ne daje za pravu da tim posjedom upravljas iskljucivo kako ti to zelis, i da mozes da pravis sta god ti zelis. Ova tvoja situacija je nesto drugo, i slazem se da je to obicna otimacina.

Ne bih imao nista protiv da ti bogatasi kruze po gradu, i otkupljuju kuce i posjede, pa ko hoce hoce. Ali ako oni to rade u sprezi za Opstinom i Urbanistickim, to je kriminal.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:23 
i jos sto je najgore, zamisli, ladno nam obilaze placeve bez ikakvog ustrucavanja, gledaju, mjerkaju. i gledaju te s visine, a ti ko budala. e pa da se ubijes...

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 10:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

majlili je napisao:

Ja sam govorio o ovom boldovanom dijelu.Ne mozes raditi sta ti je volja, ako nije u skladu sa regulacionim planom. To je jednostavno tako. I govorio sam o tome kad ti nesto imas, pa zelis to da mjenjas. A ne o tvojoj situaciji, u kojoj lokalni kriminalci zajedno sa Opstinom hoce tebi nesto da oduzmu.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 12:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
majlili je napisao:
i jos sto je najgore, zamisli, ladno nam obilaze placeve bez ikakvog ustrucavanja, gledaju, mjerkaju. i gledaju te s visine, a ti ko budala. e pa da se ubijes...

To je još dobro dok ne dobijaš otvorene prijetnje i dok ti nisu počeli obijati kuću, vjerovatno već znaš kako to ide. U renesansnoj tvorevini policija neće ni htjeti napisati zapisnik jer dobro znaju ko stoji iza takvih stvari, bogataši i ponosi svojih krajeva, ugledni bussinesmani koji su svoje bogatsvo stekli gazeći preko leševa, kupujući državnu imovinu bezvrijednim papirima i ostalim uspješnim privrednim djelatnostima.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 12:39 
ma to ja i govorim svo vrijeme. nije bitno, necu ja tjerati samovolju, bespravno graditi nesto sto se ne uklapa u plan, ne trebaju mi ni baste, kupus ni mrkva, da me ne shvate pogresno. ja govorim o njihovoj bahatosti, bezskrupuloznom ponasanju i takvoj sili jacega da se pitas gdje mi to zivimo.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 12:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
A ovim što "progresivno" razmišljaju najbolje je poželiti da im se to isto desi što je vrlo moguće. Pa neka onda postupe tako kao što ovdje pričaju. I ne bih se složio da je svejedno ko je na vlasti. Mi kao građani jedino tako možemo pokušati nešto promijeniti. Koliko sam upoznat građani tih par ulica su pisali peticije protiv regulacionog plana pa je opet usvojen. Stranaka ima mnogo, mnogo i onih koje nisu nikada bile na vlasti u gradu i državi, pa sigurno se može nešto promijeniti a to je jedini način da se pokuša.
I ako dođe do većih problema, obratite se Mihajlici, on ima fond za žrtve režima :lol: : Ne volim ga i ne mislim ništa dobro o njemu, ali ako dođe do frke nećete ništa izgubiti na taj način, može samo pomoći.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Eh... Kao prvo, ovo se isto dešavalo i kad su Jevrejima oduzimali vlasništvo bez pardona... I to nema smisla... Al ako će te isplatit, ne znam koji je konkretno tvoj problem. Dobro, imate tu kuću 100 godina, imala sam i ja svoju, pa su mi na istoj izgradili zgradu. Sad sam se malo pokajala jer sam je mogla prodat za velike pare, a sad će da je sruše... I ovi projektanti su ispali glupi, al dobro, sad se niko nije okoristio...
Sentimentalna vrijednost... Šta ja znam, meni bi bilo ok da se odselim negdje daleko i napravim super kuću sa divnim dvorištem. Više nego u centru imat takvu kuću - izduvni gasovi, buka. Ovdje gdje ja sad živim samo su stambene zgrade u centru. I stare građevine (iz 14. vijeka)... Vjerovatno su isto tako otkupljivali zemljišta prije pedesetak godina...
Al mene zanima nešto drugo. Šta će biti sa svim onim kućama po Karanovcu koje nemaju dozvolu? I tamo na Mejdanu kod pumpe onaj seljakluk, malo nisko, malo visoko, malo kokoške po dvorištu, malo ogledala umjesto prozora... Ne mo'š.... Užas...
A i šta su više navalili s tim zgradama po centru?! Zašto svi žele da žive u BL?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 132 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]