To sto je neko zemljiste tvoje vlasnistvo, ti ni u jednoj drzavi (normalnoj) ne daje za pravo da na toj zemlji radi sta god pozelis, a da za to ne trazis potrebne dozvole. To nema nigdje, i van je svake pameti. Ako tebi neko ne da dignesh sprat kuce, bazen, i nesto tome slicno, onda ok, tu se moze pricati o nekim mutnjim radnjama. Ali ako ti mislis da imas pravo da napravis aerodrom, crkvu, bioskop, stadion, samo zato sto je to tvoja zemlja? Svaki normalan grad ima urbanisticki i regulacioni plan, i ti se jednostavno moras uklopiti u te neke smjernice. To sto je kod nas recimo Urbanisticki zavod savrseno zlocinacka institucija u zadnjih 6-7 godina, je druga prica, ja govorim o principima.
Prije rata je bilo, ne znam kako je sad, ako imas poljoprivredno zemljiste, a ne obradjujes ga, jer ne zelis, placas dodatni porez jer ne koristis tu zemlju, i u krajnjoj liniji, ta zemlja se daje na koristenju nekom drugom seljaku koji hoce nesto da sije, sadi, na tom zemljistu, a ti od drzave dobijas neku cifru. Ako se predomislis, nije problem, dobijas zemlju nazad, i moras je na taj neki isti nacin koristiti.
Zamisli da neko ko ima 50 miliona, ima zemljiste ili kucu na potezu gdje treba da se pravi autoput. I drzava ili opstina, mu ponude, 100.000 kao nadoknadu, i da to stvarno vrijedi toliko. E sad, taj neko ima jako puno para, i tih 100.000 mu bas i ne znaci nesto..Shta onda? Treba drzava da mu ponudi 10 miliona, ili da on kaze "Ne zanimate me", i nista od autoputa? To nema nigdje..
_________________ Viva Elena, Viva Nicolae!
|