SÄFFLE je napisao:
U vezi naslova,najbolji nacin za smanjenje potrosnje je :"Meka" voznja,tj lakse po gasu ,mijenjaj brzine na vrijeme,gledaj da kocis ranije,a blaze,znaci harmonicna voznja na prvom mjestu.Ne znam hoce li ko vjerovati,ali sam tako smanjio potrosnju za 1l/100km,nije na odmet....Ostale stvari su takodje za ne zanemariti: Pritisak guma 2-2,5 bar,ne vuci bespotrebne stvari po gepeku...
Upravo tako ... i ja sam malo istrazivao i testirao.
Prva stvar koja utice na potrosnju je umijece vozaca za voznju. To umijece se zapravo sadrzi od vise stvari kao sto su poznavanje teh. karakteristika motora i vozila, temperament vozaca ali i jos mnogo drugih stvari koje nebih znao sada da opisem.
Necete vjerovati da savjestan vozac koji tokom voznje mislim na ekonomicnost moze da smani potrosnju 30-50% samo stilom voznje.
Veliku potrosnju najvise uzrokuju kratke bespotrebne voznje, temperamentna voznja kao bespotrebno zustro startanje tj. skripanje na startu. Ovo se isplati samo ako vas ucekuje nagrada koja ce pokriti sve troskove tog bespotrebnog habanja vozila i ekstra doze goriva ...
Cesto cete cuti kako ljudi pricaju o 3000/4000 pa i vise obrtaja u toku voznje ... a danasnjem saobracaju ove cifre su besmislene, osim ako ne vozite na auto putu ili ste na trkackoj stazi.
A sada neke konkretne stvari.
1. Zagrijavajte vozilo 30 sec na toplom vremenu., zimi max 1 min. Automobil ce se puno bolje zagrijati laganom voznjom.
2. Pokusajte da umjereno brzo od starta dodjete do brzine od 50 km/h, a onda jos njeznije do 65 km/s sto vam je sasvim dovoljno (uglavnom prebrzo na BL ulicama) za krstarenje po gradskim cestama i bulevarima.
3. Izbjegavajte bespotrebnu voznju u visokim stepenima prenosa ... zaboravite na KS dok vozite i mislite na ekonomicnost ... sve i litar/marku sto ustedite danas cekace vas sutra.
4. Kada negdje krenete isplanirajte rutu kojom cete ici. Ako bespotrebno zaglavite u saobracaju gubite i vrijeme i novac.
5. Ne turirajte motor pred samo gasenje, ovo nema nikakav efekat osim sto trosite ekstra gorivo i dopustate visku goriva koje se zbog ovoga nadje u motoru da ispolji svoje agresivno dejstvo.
Eh da, vodite biljeske o potrosnji goriva, samo tako mozete znati sta se desava i pravovremeno reagovati, jer ako se vasa prosjecna potrosnja bez jasnog razloga promjeni za 15-20% ili vise mozda je vrijeme da posjetite mehanicara da pregleda osnovne stvari, paljenje i stanje svjecica, omjer zrak/benzin itd ...
Ne mogu da se sjetim vise nicega trenutno ...