banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 15:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2008, 02:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Rerinkarnacija-zivot poslije zivota?

Gotovo da i nema covjeka koji sam sebi nije postavio ovo slozeno pitanje.Što nas čeka nakon smrti? To je vjerojatno najčešće postavljano pitanje otkad smo razvili sposobnost vlastitog promišljanja i zaključivanja.Price u vidu pretpostavki naći cete u dva osnovna stajališta religijskom i ateističkom, ali odgovora nigdje.Postoje mnogi odrasli ljudi koji tvrde da su vidjeli mrtve, čak i razgovarali s njima i opipali ih. Dakle, postoji li život poslije života ili nas stvarno čeka samo mrak duboko ispod zemlje i jedno veliko ništavilo?

Činjenica je da smo skloniji vjerovati prvom dijelu pitanja jer se život čini nekako besmislen ako smrću sve završava i ako tako naprosto prestajemo postojati. Najviše što nam nuka može ponuditi iskustva su ljudi koji su doživjeli 'blizak susret sa smrću', tj. kliničku smrt. Knjiga koja nosi isti naslov uglavnom prenosi svjedočanstva takvih doživljaja i zanimljivo je da većina govori o svjetlosti na kraju svojevrsnog tunela prema kojoj su u tom stanju koračali, ali niko nije vidio što je na kraju tunela. O svjetlosti su govorili obrazovani i primitivni ljudi, stariji, isto kao i šestogodišnjaci.

Klinička smrt podrazumijeva prestanak vanjskih znakova života, na primjer pulsa, disanja i svijesti. Sličnosti iskustva kao što je izdizanje iznad tijela i promatranje 'odozgo', ulazak u mračni tunel, svjetlost u daljini, osjećaj savršenog mira i, na kraju, ponovni povratak u tijelo, činjenica je koja najviše intrigira naucnike jednako kao i svestenike. Nauka-znanost njihove doživljaje objašnjava kao svojevrsne halucinacije uzrokovane lijekovima, kemijske reakcije u mozgu tijekom krize ili kao prijašnja davno zaboravljena iskustva.

No jesu li to stvarno halucinacije??Mnogi koji su doživili kliničku smrt doktorima su u detalje opisali svoju vlastitu operaciju(naravno po zanimanju nisu doktori),znali su reći o ćemu su pričali doktori,što de događalo u susjednoj sali i sl..U svakom slučaju zanimljivo. Ako neko želi u detalje sve pročitati neka potrazi knjigu pod nazivom "Život poslije života" pisca Reymonda Moodyja.Knjiga je odlična!

Nakon citanja ove klnjige jako sam se linepo osjecao, i zbog toga je od srca prporucujem za citanje, u zelji da se svi poslije citanja osjecamo lijepo i zadovoljno, i da u tom lijepom osjecanju i zadovoljstvu nastavimo sa razmiejnom misljenja.
Pozdrav Zah

Reinkarnacija,vjerovati,ili ne?

Osamdesetih godina ankete u SAD otkrile su da svaki cetvrti od deset ispitanih Amerikanaca vjeruje u ovozemaljsku reinkarnaciju.U Velikoj Britaniji svaki sesti od anketiranih tvrdi da "ima iskustva koje ga je uvjerilo kako covjek mora da je prethodno jednom ili vise puta zivio na Zemlji".

Mnogi se u trazenju dokaza o bivsim zivotima podvrgavaju metodi "regresivne hipnoze".Prvi takvi pokusi obavljeni su u V.Britaniji nakon II.svj.rata sa sokantnim rezultatima.Ljudi sasvim obicnih zivota pretvarali su se u cudne likove ,govorili i ponasali se iracionalno u odnosu na ono sto su stvarno bili u normalnom zivotu.

Medutim postoje i razlicita misljenja.Dr. Reima Kampman finski lijecnik zalagao se za tezu da ti rezultati nisu nista drugo nego posljedica kriptomnezije,sposobnosti mozga da dozove stvari i dogadaje koje nije SVJESNO uopamtio.

Neki parapsiholozi zalazu se za teoriju o prenosenju sjecanja na "prosle zivote" putem gena ( s roditelja na dijete ), na isti nacin kao sto DNA nosi sve informacije potrebne za tjelesni razvoj.Jedan od istaknutih istrazivaca reinkarnacije dr. Ian Stevenson odbacuje i gensku teoriju kao i metodu regresivne hipnoze.On se najvise oslanja na sjecanja i to na sjecanja male djece zbog toga sto su njihova sjecanja neopterecena mnostvom "stecenih" informacija.U toku godina on je prikupio fascinantnu zbirku reinkarnacijskih slucajeva vecinom sa Istoka.
Citajuci sve te price o reinkarnaciji covjek zaista zastane na trenutak i zapita se:
"Da li sam zivio prije ,nekad davno prije ovog zivota?"

Svima se vec vjerojatno vec dogodilo da su se nasli na nekom sasvim nepoznatom novom mjestu i instiktivno osjetili da je nesto drugacije u vama, kao da ste vec jednom bili tu i da su vam sve te stvari tako misteriozno bliske,kao da je to jednom bilo dio vas i vaseg zivota.Ali mi uvijek odmahnemo rukom i idemo dalje,umjesto da se potrudimo razotkriti tu Bozju poruku s Namjerom.

On nam na svoj nacin porucuje da preispitamo svoj zivot i razloge naseg postojanja i duhovne ciljeve naseg zivotnog puta.Mnogi ljudi kazu, ja osobno vjerujem u reinkarnaciju i vjerujem da se na ovu Zemlju svi vracamo da odradimo ono nesto sto nismo odradili u proslim zivotima, a sve u cilju duhovne izgradnje nase duse na njenom putu ka uzvisenom,cistom stanju duha.

Jedan od mozda najstarijih i napoznatijih proucivaca reinkarnacije bio je Origon.Origon je vodio cuvenu katehetensku skolu u Aleksandriji, gde se nalazila i najveca biblioteka starog doba sa najbogatijom kolekcijom starih spisa iz citavog sveta. Ovu biblioteku je 389. godine zapalio hriscanski fanatik, patrijarh Teofil. Time je unistio neprocenjivo kulturno-istorijsko blago, gotovo svih poznatih duhovnoh tradicija.

O ucenju reinkarnacije poducavale su mnoge hriscanske zajednice. Origen koji je rodjen u Aleksandriji u 2. veku n.e. pise: "Dusa nema ni pocetka ni kraja. Svaka dusa dolazi u ovaj svet ojacana pobedama i oslabljena porazima svog proslog zivota. Njeno mesto u ovom zivotu odredjeno je njenim proslim zaslugama ili gresima. Delovanje duse u ovom zivotu odredice joj mesto u svetu koji sledi nakon sadasnjeg".

Vizantijski car Justinijan je na svoju ruku odlucio da su Origenova ucenja o reinkarnaciji jereticka. Na Peti Ekumenski sabor poziva 159 biskupa iz istocnog hriscanskog sveta, a samo sest iz zapadnog gde su Origenova ucenja bila prihvacena. Papa Vergilije je insistirao da budu podjednako predstavljeni Istok i Zapad. Zbog toga je odbio da prisustvuje mada se nalazio u Konstantinopolju kada se sabor odrzavao. Tada je sabor prvi put dao proglas protiv reinkarnacije recima:

" Ako neko prihvata neverovatno postojanje duse pre ovog zivota, kao i cudnu reinkarnaciju koja sledi posle toga, neka je proklet". Ovim prokletstvom je najznacajniji teolog rane crkve, Origen, svrstan u jereticke nadriucenjake, a njegovo ucenje je anatemisano. Nakon tog dogadjaja iz crkvenih dokumenata je odstranjeno ili promenjeno sve što je bilo u suprotnosti sa ovom dogmom. Umesto ponovnog radjanja i izmirenja palih dusa sa Bogom kroz proces reinkarnacije, nastala je dogma o vecnom prokletstvu.

Na petom Ekumenskom koncilu u Carigradu (553.godine), ponovo je osudjeno Origenovo ucenje o reinkarnaciji, gde je izrcčena anatema vrlo slicna onoj prethodnoj. Na jednom mestu stoji i ovo: "Ko ne prokune Origena, zajedno sa njegovim spisima i svim ostalim jereticarima koje je sveta katolicka crkva proklela, ... proklet da je".

Vremenom je ucenje o reinkarnaciji ponovo osudjeno na Lijonskom koncilu 1274. godine, i na Florentinskom 1439. godine.
Mnogi naucnici smatraju da je iz hriscanstva izbrisano sve ono sto govori o reinkarnaciji. Ipak i danas se to moze videti na puno mesta u Bibliji.
Zacudjujuca je cinjenica da se u Bibliji reinkarnacija ne pobija ni jednom recju, a da svi kontra argumenti ne poticu iz Biblije, vec iz stecenih shvatanja.

Ovde cu navesti samo jedan deo, iako je Biblija puna slicnih.

"Evo poslacu vam Iliju, proroka, pre nego sto dan Gospodnji dodje, taj dan veliki i strahovit. I on ce obratiti srca otaca k sinovima, i srce sinova k ocima njihovim, da ne dodjem i prokletstvom svojim zemlju ne zatrem". (Mal. 3:23-24)

"Prolazeci sa ucenicima, vide Isus coveka slepa od rodjenja. Tada ga zapitase ucenici njegovi: Rabi, ko sagresi, on ili roditelji njegovi, te se rodi slep? Isus odgovori: Niti on sagresi, niti roditelji njegovi, nego je to da se pokazu dela Bozija na njemu".

Ovaj dogadjaj nedvosmisleno potvrdjuje da su Hristovi ucenici sigurno znali za zakon karme, jer je jasno da covek koji je slep od rodjenja nije mogao zgresiti u ovom zivotu. Isus je ovde imao priliku da jednom za svagda pobije ideju o seljenju duse, sto ipak nije ucinio.

Muhamed je o reinkarnaciji ucio od gnostickih monaha Basre.
Kuran, muslimanska sveta knjiga kaze:

" Bog stvara bica i vraca ih ponovo i ponovo, sve dok mu se ne vrate...I bio si mrtav i On te vratio u zivot. Ucinice da umres i ponovo ce te vratiti u zivot, i na kraju ce te dovesti sebi. Kazem ti zaista da ce duse koje su sada srodne biti srodne opet, iako se srecu u novim osobama i imenima". Kod arapa ova se nauka tajno cuvala a prenosila je persijska sekta mistika koji su se zvali Sufiji.

U doba renesanse ovo ucenje se provlacilo kroz sva tajna drupstva Evrope. Pisci tig vremena su morali prikrivati ovo ucenjene kroz alegoriju. Danteova "Bozanstvena komedija" napisana je pod uticajem Sufi mistika. Morao je izuzetno paziti na koji nacin pise o svemu ovome. Ipak njegova dela su najavila novi procvat interesovanja za reinkarnaciju.

Italijanski pesnik i filozof 16.veka Djordano Bruno bio je osudjen na lomacu zbog ucenja o reinkarnaciji. Inkvizicija mu je postavila pitanje: "Verujes li da je dusa besmrtna i da prelazi iz tela u telo? "On je odgovorio: "Tvrdim da dusa postoji bez tela i moze prelaziti iz jednog tela u drugo nakon smrti."

Tokom 18. veka evropski intelektualci su se poceli oslobadjati stega crkve koja je cenzurisala sve ono sto njenoj dogmi nije odgovaralo. Veliki filozof tog vremena Volter je rekao: "Ucenje metafizike nije apsurdno ni beskorisno. Roditi se vise puta nije nista cudnije nego roditi se jednom, jer sve u prirodi dozivljava vaskrsenje". Predvodnik metafizickog preporoda bio je nemacki filozif Emanuel Kant koji je rekao da dusa nije nastala nasim rodjenjem i da ne prestaje a postoji sa smrcu tela. Sopenhauer je govorio da svaku nepravdu koju smo napravili moramo osetiti na svojoj sopstvenoj kozi. Gete je takodje potvrdjivao ovekve teoruje recima: "Siguran sam da sam ovde bio kao sto sam sada i nadam se da cu se vratiti hiljadu puta".

U 20.veku reinkarnacija kao osnovno duhovno ucenje prosirila se na kompletan zapad. U nju su verovali mnogi naucnici, psiholozi i filozofi.
Jung, jedan od najvecih umova novog vremena je rekao:
"Lako mogu zamisliti da sam ziveo u proslim vekovima i susretao se sa pitanjima na koja nisam znao odgovoriti, i ponovo sam se rodio jer nisam znao ispuniti zadatak koji mi je dat u proslom zivotu".

Reinkarnacija ponovo privlaci umove intelektualnih ljudi, koji ne razmisljaju pod uticajem dogme i koji su slobodni da ispitaju svaku teoriju. Ona je sastavni deo zivota svakog zivog bica, a ne poznavanje njenih zakona, ne opravdava onog ko ih prekrsi. To su zakoni po kojima ceo kosmos funkcionise, pa ih ni mi ne mozemo ignorisati. Zato je od izuzetnog znacaja da se svako upozna sa onim sto njegove delatnosti mogu proizvesti u buducnosti. Onaj ko o svojoj buducnosti ne misli, ne smatra se bas inteligentnim.
Na kraju, reinkarnacija nije stvar vere, nego stvar znanja.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobar tekst.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Dobar, posebno zadnja rečenica 8)

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2008, 00:08 
Veteran
Veteran

Poslije ovog komentara, ocekujem da i Vader kao izuzetno dobar poznavalca hriscanstva i islama da da svoj komentar.
Pozdrav Zah

Reinkarnacija i karma u Bibliji
Jeanine Miller

Općenito govoreći, ljudi ne znaju da u Novom zavjetu postoje određene reference koje jasno upućuju na reinkarnaciju. Zapravo, mnogi se pitaju zašto se, ako je s religioznog gledišta tema reinkarnacije tako važna, ona tako malo spominje u Bibliji.

Jedan logičan odgovor je da je činjenica reinkarnacije, barem u Novom zavjetu, jednostavno prihvaćena kao nešto samo po sebi razumljivo, baš kao što mi kao nešto samo po sebi razumljivo uzimamo da zdravo drvo ujesen gubi lišće, a na proljeće dobiva novo.

Razmotrimo dokaze koji nas upućuju na takav zaključak:
Prvi znak prihvaćanja reinkarnacije nečega što je samo po sebi razumljivo nalazimo u evanđelju po Mateju, 11:13-14, 16:13. Isus pita svoje učenike: ''Tko ljudi govore da sam ja, Sin Čovječji?" (Mat. 16:13), a oni odgovaraju: ''Jedni govore da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, a treći da si Jeremija ili koji od proroka.'' (Mat. 16:14). Kako je moguće da su smatrali da je Isus netko od njih ako ne u jednom od svojih prijašnjih života? Ilija i Jeremija živjeli su stoljećima prije Isusa. Što se tiče Ivana Krstitelja, ne može se govoriti o reinkarnaciji, budući je bio pogubljen za vrijeme Isusova života, ali čini se da su neki ljudi smatrali da je duh Ivana Krstitelja mogao nadahnjivati Isusa. Ako su ljudi govorili na taj način, to očito ukazuje na to da je princip reinkarnacije bio prihvaćen kao gotova činjenica. Isto tako, to što Isus postavlja takva pitanja pokazuje da je svjestan učenja (o reinkarnaciji, op. p.) i da se slaže s njime.

Sam Isus govori svojim učenicima tko je Ivan Krstitelj zapravo bio u prošlosti: "Jer svi su proroci i Zakon proricali do Ivana. On je, ako ćete pravo, Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje." (Matej, 11:13-14).

Dakle Ilija se, sudeći prema samom Isusu, vratio na Zemlju kao Ivan Krstitelj. To je ponovljeno i potvrđeno u evanđelju po Mateju 17:12: "Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne poznaše, nego postupiše s njim kako im se prohtije. Tako će i Sin Čovječji morati od njih mnogo trpjeti. 13. Tada razumješe učenici da im govori o Ivanu Krstitelju".

Nema dvojbe, nema spora: to su riječi samog Majstora. Što se tiče njegovog prošlog identiteta, Isus nije bio sklon govoriti o njemu. Mnogo više ga je zanimalo što su o tome mislili njegovi učenici: "A vi, reče im za koga me držite?" (Matej, 16:15). A Šimunov odgovor da je Isus zapravo Krist, sin Boga živoga i da ništa drugo nije važno, zadovolji Krista te odmah učini Šimuna Petra kamenom-temeljcem svoje crkve. Bit je u tome da nije važno što smo bili u prošlosti i pokušaj da obnavljamo svoje prošle identitete predstavlja neprimjerenu i nepotrebno poistovjećivanje s osobnošću.

Učenje o reinkarnaciji je na nivou osobnosti važno jedino utoliko koliko nas poučava da su nam na ovoj Zemlji dane mnoge mogućnosti da se usavršimo i postignemo svoje konačno spasenje. Preveliki naglasak na prošle živote ima ozbiljne nedostatke. Na primjer, može potaknuti lijenost: ''Potrudit ću se u idućem životu''. S druge strane, može prouzročiti vezanost na osobnost, kao na primjer, "ja sam bio sam Julije Cezar" ili "Kleopatra", već prema sklonostima.
To samo napuhuje naš ego i štetno je za duhovni život, koji zahtijeva potpunu eliminaciju egocentričnosti.

Treći navod dolazi kao pitanje u vezi slijepog čovjeka: "Tko je sagriješio, on ili njegovi roditelji, da se slijep rodio?" (Ivan, 9:2:3). Kako čovjek može zgriješiti prije rođenja? Osim ako grijeh nije počinjen u drugom životu. Apostoli ne pitaju koja VRSTA grijeha je rezultirala sljepoćom, nego TKO je zgriješio, uzimajući kao gotovu činjenicu da sam grijeh može prouzročiti teške posljedice.
Nadalje, grijeh je mogao biti počinjen ili od strane čovjeka, u njegovom prošlom životu, ili od njegovih roditelja. To podrazumijeva kako to da se grijesi roditelja očituju na djeci, što je biblijsko učenje, tako i to da postoji duša i stoga ispašta za prijestupe iz prijašnjih života.

Isus ne priječi apostolima da mu postavljaju takva pitanja. Da je to učenje njemu strano, upozorio bi ih da govore besmislice. On jednostavno zauzima drugačiji stav. Njegov odgovor "nije sagriješio ni on ni roditelji njegovi, nego je rođen slijep da bi se na njemu očitovala Božja djela" (Ivan 9:3) implicira da učenje o karmi (a stoga i učenje o reinkarnaciji koje iz njega proizlazi) nije uvijek pravilno shvaćeno i da ljudi nisu nužno uvijek odgovorni za nesreće koje ih zadese.

Riječi "da bi se očitovala Božja djela" mogli bismo površno protumačiti kao nešto što se odnosi na Isusove vlastite iscjeliteljske sposobnosti; kako bi se pokazalo da on, kao Božje utjelovljenje, može iscijeliti sve, pa čak i urođenu sljepoću. Međutim, sklona sam mišljenju da njegov odgovor ima više dubljih značenja, od kojih bi jedno moglo biti i to da čovjekova sljepoća (ako govorimo doslovno o fizičkoj sljepoći) nije bila prouzročena grijehom nego namjernim izborom duše, a kako bi došlo do određenog odlučujućeg iskustva neophodno za njegov razvoj. Iz tog iskustva duša bi se pobjednički uzdignula kroz savršenu vjeru i pouzdanje u "Krista" -- s čime možemo misliti na vanjskoga Isusa Krista ili pak na unutrašnje božanstv o na koje je Sv. Pavao mislio kada je rekao: "Dječice moja, koju ponovo s mukom rađam dok se Krist ne oblikuje u vama." (Galaćani, 4:19).

Preobrazba nutrašnjeg čovjeka

Da se učenje o karmi (i reinkarnaciji) prečesto upotrebljava kao grubo rješenje za rješavanje problema koji se čine nerješivi donekle se shvaćala u biblijskim vremenima, baš kao što je to slučaj i danas u nekim kulturama i zajednicama. To se može razabrati iz starozavjetnog Levitskog zakonika u kojem nalazimo sljedeće: "Tko ozlijedi svoga bližnjega, neka mu se učini kako je on učinio: lom za lom, oko za oko, zub za zub, rana koju je on zadao drugome neka se zada njemu" (Lev. 24:19-20; cf.Ex. 21:24. Deut. 19:21).

U židovskom izražaju zakona izgleda čini se da nema mjesta "transformaciji" čovjeka, promjeni u srcu i u umu koja bi automatski rezultirala drukčijom reakcijom (dovela do drugačijeg povratnog djelovanja u skladu sa zakonom uzroka i posljedice odnosno zakonom karme -- op.p.). Čini se da je Isus svojom ťnovom zapovijedi" "ljubi bližnjega svoga" pokušao neutralizirati ideju nemilosrdnog zakona koji ne ostavlja mjesta za čovjekovu promjenu u ponašanju. Ta je zapovijed istisnula sve druge i ona je zakon nad zakonima koji nam poručuje da gajimo suosjećanje, opraštanje i milosrđe, a implicira mogućnost preobrazbe.

Što se tiče karme, zanimljiv pasus nalazimo u Evanđelju po Luki: "Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava" (Luka, 13:1). U svom komentaru Isus kaže: "Mislite li da su ti Galilejci, jer tako nastradaše, bili najveći grješnici od svih Galilejaca? Ne, kažem vam! Štoviše, nego ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti." (Luka, 13:2-3). Citat implicira da se nesreće nekima ne događaju zato što griješili više od drugih, nego da svi imamo pogrešne stavove (op.p. - u izvorniku, attitudes), a pogrešni stavovi vode do nesreća ove ili one vrste.

Promjena stava, promjena sebe, glavni je smisao mnogih parabola kojima je Isus poučavao svoje učenike i vrlo važna tema u učenjima svih evanđelja -- preobrazba unutarnjeg čovjeka, psihološkog čovjeka.

U svom ezoteričkom smislu, Isusova primjedba Nikodemu, "moraš se ponovno roditi", ne može se dovesti u vezu sa reinkarnacijom, nego govori o unutrašnjoj preobrazbi čovjeka koja je jednaka novom rođenju. Samo to nas može pretvoriti u nova bića koja su sposobna ući u to duhovno stanje koje nazivamo kraljevstvom nebeskim. A to je glavna tema evanđelja i Isusovog učenja.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2008, 07:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Na podforumu Duhovnost i religija postoji tema "Reinkarnacija u Svetom Pismu", u kojoj su iznesena ova, ali i mnoga druga mjesta u kojima se govori o tom sasvim prirodnom tj. nama prirođenom procesu.
Što se Kur'ana tiče, ne sjećam se sada da li su igdje na ovom forumu iznošeni i objašnjavani ajeti koji takođe ukazuju na reinkarnaciju, ali nije to toliko bitno, svakom ko sebi dopusti takvu perspektivu, bez ikakve sumnje neće biti teško da ih i sam nađe pri prvom sljedećem čitanju. Isto je i sa Svetim Pismom i u vezi reinkarnacije i u vezi mnogo čega drugog. Kada se ostave na stranu predrasude i opšteprihvaćene dogme, i kada se čita ono što je zaista napisano, dolazi se do vrlo zanimljivih spoznaja koje znatno odudaraju od skučenih pogleda koji su nam nametnuti.
Kad je riječ o Kuranu i reinkarnaciji, jer vjerujem da Zah-a to interesuje, ovdje ću samo iz glave ne referencirajući se ni na koji ajet posebno reći kada se Gabriel odnosno Džibril Muhammedu obraća i objašnjava neke događaje iz prošlosti često govori "ti nisi bio među Izraelićanima kada su..." pa tamo već šta se dešavalo.
Ja zaista ne znam kakvog bi smisla imale takve opaske u svetoj objavi, osim da ljudima ukažu na mogućnost da je Muhammed tamo mogao biti (jer je u prethodnim životima bio Izraelac i tomožda baš u tom vremenu i na tom mjestu) ali ipak nije učestvovao u tim događanjima, pogotovo ne kao negativac, što se svakom moglo dogoditi, pa i njemu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 01:49 
Veteran
Veteran

Nisam znao da slican naslov postoji i na podforumu religija. Da sam to znao, ne bih isti naslov postavljao i na ovom podforumu.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
nepostoji reinkarancija, zivot kao uskrsenje postoji

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 00:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
ginekolog je napisao:
nepostoji reinkarancija, zivot kao uskrsenje postoji

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
zah je napisao:
Nisam znao da slican naslov postoji i na podforumu religija. Da sam to znao, ne bih isti naslov postavljao i na ovom podforumu.
Pozdrav Zah

Postoji taj naslov tamo odavno, samo se teško šta može napisati zbog onih "bogougodnih" članova 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
zah je napisao:
Pozdrav Zah

Ovo zvuči kao izvinjenje, ali za tim nema potrebe.
I ja sam je sada jedva našao u poplavi kojekakvih tema kojim je taj podforum sada zatrpan.

viewtopic.php?f=38&t=231

Ono što sam u svom prethodnom postu napisao je bio više poziv da pogledaš šta je tamo(konstruktivno) pisano, a ako te ta tema zaista interesuje, nemam ništa protiv da razgovor nastavimo i ovdje. Uostalom, na toj temi pod imenom aharon nikada nisam zavšio iznošenje svega onoga što sam započeo, tako da mislim da mnošto stavaka iz Novog Zavjeta koji ukazuju na reinkarnaciju nikada nisam tamo ni komentarisao iako sam namjeravao.
Možda je sada vrijeme.
A možda i ne :D .
Živi bili pa vidjeli.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vjerujem u reinkarnaciju.
Karma je jedini način da se objasni zašto je neko rođen slijep ili umro kao dijete.

Ako ćemo to tumačiti Istočnim grijehom, onda to nije pošteno.
Ja nisam birao oca i majku, kao što ni oni nisu birali baš mene.
Ne vjerujem da Bog proklinje i kažnjava još nerođene.

Ako ćemo to tumačiti kao preventivu da oštećena osoba ne počini neki budući grijeh, onda se to kosi sa pojmom slobodne volje.

Duša je vječna i sva živa bića je imaju, samo što nemaju jednako razvijen um, inteligenciju, znanje i svijest o Bogu, a to se stiče ponovnim rađanjem.

Proklinjanje ili anatemisanje je proizvod pomračenog ljudskog uma koji se grčevito drži svoga Ja. Tu više nisu u pitanju dogme ili učenja, tu su lične uvrede i sujeta - izuzetno nizak nivo svijesti i tolerancije.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slažem se sa svim, osim sa ovim

dzabaleban je napisao:
Ja nisam birao oca i majku

;)

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vader je napisao:
Slažem se sa svim, osim sa ovim

dzabaleban je napisao:
Ja nisam birao oca i majku

;)

ar ju šur? :lol:
premda, kažu neki da je zaborav nužan prije ponovnog rođenja, u protivnom šizofrenija je neizbježna.
ajde ispali nešto moderatorski 8)

našao sam nešto što si već postirao :)

"Oh, vi ste mnogo, mnogo vise od onoga odraza sto ga vidjeti mozete u ogledalu ispred sebe svakoga dana. Mocna ste duhovna bica koja, u stvari, u ovaj svijet dolaze steci ljudsko iskustvo. Prije utjelovljenja vase duse same biraju okolonosti sadasnjega vaseg utjelovljenja.

A znali ste da cete bez obzira na tezinu vasega Puta, ispuniti svoju preuzetu misiju koja je usmjerena na podizanje svijesti ljudi.

Svatko je od vas rodjen bas na onome mjestu, u onoj zemlji i medju onim vanjskim okolnostima koje bi trebao koristiti za svoja postignuca i postoje upravo oni ljudi i one okolnosti oko vas koje cekaju vasu pomoc."

Ovo boldirano stoji, ali sve je u skladu sa karmom.

Poslednji put menjao Unbeliever dana 18 Maj 2008, 08:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 21:00 
Veteran
Veteran

Da, Aragon, to i jest bilo moje izvinjenje. Istina, nisam pratio razmijenu misljenja na tu temu na podforumu religija, pa sam mislio, da je razmjena misljenja bila temeljna i sveobuhvata, i da nema potrebe za ponavljanjem vec recenog. Osim toga Tebe izuzetno cijenim kako zbog obrazovanosti, tako i zbog moralne izgradjenosti, jer je malo ljudi koji su takvi poznavaoci problematike religije kao sto si Ti, gopodin Vader i jose nekoliko ucesnika cija sam imena na moju sramotu zaboravio. Ono sto me posebno dojmilo citajuci vase komentare na podforumu religija, bila je Vasa nepristrasnost, i moralna izgradjenost, sto je danas gotovo nepojmivo. Poznavajuci Vas, mislim, da bi bilo jako dobro, kada bi Ti i Vader dali svoj osvrt na naslovljenu temu, sa aspakta religije, i svih drugih saznanja koja imate. To bi bio velik doprinos naslovljenoj temi.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 23:28 
Veteran
Veteran

Nije lose procitati.
http://64.233.169.104/search?q=cache:Qj ... cd=7&gl=us

Poslije ovog ozbiljnog teksta, evo malo i humora

Marija i Francek koji su muž i žena vjeruju u spiritizam i reinkarnaciju dogovore se da onaj koji prvi od njih umre, pokuša
drugoga kontaktirati trideseti dan poslije smrti. Nesreća je htjela da je Francek poginuo u teškoj saobračajki. Prema obećanju koje mu je dala još dok je bio živ, Marija tridesetog dana pokuša ostvariti kontakt s Francekom na drugom svijetu.

Tijekom seanse, Marija u transu zaziva: "Francek, Francek, Marija je tu, čuješ li me??", i pomalo ustrašenim glasom nastavlja: " o, Francek, kako mi nedostaješ! kako li izgleda tamo gdje si sad?"

Konačno se javi Francek: " prekrasno je, plavo nebo, kratko pokošena trava, zelene livade na kojima gotovo stalno sija sunce."

Marija plačući: "i što radiš večinu vremena?"

Francek: "znaš, Marija, ustajemo prije nego izađe sunce, i nakon obilnog doručka ne radimo ništa drugo nego se seksamo, nakon ručka, imamo dvosatni odmor i onda se nastavimo seksati do šest sati, zatim večeramo i ako još možemo nastavimo se seksati sve do noći. Uglavnom to ovisi o spremnosti partnerice. Oko deset sati zaspimo, i tako svaki dan."

Marija, još uvijek plačući, ali ipak šokirana: "pa to ne bi smjelo biti u raju?!? "

Francek: "u raju?. pa Marija, ja nisam u raju!"

Marija: "šmrc, šmrc? pa gdje si onda?"

Francek: "ja sam ti sad zec u Međimurju."

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 13:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

dzabaleban je napisao:
ar ju šur? :lol:

našao sam nešto što si već postirao :)

Drago mi je da si našao, vidiš ja sam i zaboravio da to i tu piše iako sam to nedavno čitao, nailazim na to tu i tamo pa mi više i nije fazon, zato i zaboravljam gdje sam sve na to naišao :)

Ono što sam ja čuo vezano za to a što je po meni i najzanimljivije u svemu tome (ali i tema za razmišljanje) je da kada duhovna duša bira okolnosti i roditelje gdje bi se mogla roditi pri tome gleda samo na to kakve su joj mogućnosti za duhovni rast u tom okruženju, ono što bi njoj najviše odgovaralo (sigurno uzevši u obzir i karmu), a uopšte ne gleda na materijalni status budućih potencijalnih roditelja.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 23:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
A koliki je period izmedju utjelovljenja duse u drugo tijelo, nakon sto prethodno tijelo premine ili je to instantno?
(sad i ja pitam pomalo apstraktne stvari :oops: )

Odnosno, da pojednostavim, sta se desava u medjuvremenu sa dusom?

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 23:26 
Veteran
Veteran

Nisam siguran, ali mi se cini, da imas odgovor u nekom od predhodnih tekstova.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 00:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koliko je meni poznato termin "čekanja" zavisi od nivoa stečene duhovnosti u prethodnom životu, ako je duhovnost bila veća tada se manje čeka, i obrnuto. Mislim da rijetko do novog utjelovljenja dolazi instantno. Kako sam čuo na astralnom planu se osobe koje čekaju podmlađuju, dakle proces je obrnut u odnosu na ovaj ovde, brzina "podmlađivanja" zavisi od duhovnosti, kada se dođe na nivo djeteta tada se valjda postaje kandidat za novi život.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 19:17 
Veteran
Veteran

Bilo bi dobro kada bi neko iz biblioteke podigao knjigu Zivot poslije zivota, a onda nam prezentirao nekoliko primjera koji se tamo navode. To bi nas podstaklo na vecu razmjenu misljenja,jer su primjeri jako interesantni, i objasnjavaju sustinu problema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]