Ljudi dragi svaka vama cast! Uspjeli ste na preko 20 stranica presipati iz supljeg u prazno i jos se niste umorili.
Ja studiram na drzavnom fakultetu, nesto sto je prvenstveno meni za gust, a tesko da ce mi osigurati egzistenciju u buducnosti. Radim nesto sto nema nikakve veze sa fakultetom koji cu uskoro da zavrsim, a potreban mi je menadzment da bih ono sto sada radim radila kako treba. Sto znaci da cu ja morati ove godine upisati menadzment, bilo na PIM-u ili na Ekonomskom. Jedan od razloga sto cu upisati PIM, a ne drzavni jeste sto ne mogu naci nikoga ko bi mi objasnio stanje na Ekonomskom, sta se polaze za prijemni, kakva je struktura studiranja, da li su mozda mnogo zastupljeni predmeti koji mi bas i nisu nadrazi, zbog kojih bih mozda i obnovila godinu, sto ne mogu sebi da dopustim. Sve je u informacijama.
Elem, ja radim kao menadzer jedne firme, moj posao je privlacenje novih stranih kompanija i uopsteno sirenje pozitivnih vjesti o firmi. Ja sam zaduzena za prezentacije, za prevodjenje, za osiguravanje dobrih uslova saradnje, rok placanja, itd. I sto je najbitnije za objasnjavanje svakakvim svjetskim kretenima da je ovo Bosna i to sto njihovi uslovi odgovaraju Hrvatskoj, Njemackoj, Sloveniji, meni ne znaci nista, jer mi nemamo razvijenu industriju, skoro svi rudnici su nam zatvoreni, nemamo brodogradilista, rijecne puteve...a silna mladost koja trenutno zavrsava skolovanje nema pojma ni sta ni kako da radi, jer su 4-5 godina studirali i dopustali mami i tati da ih finansiraju, umjesto da su radili bilo kakav posao par sati na dan, pa da znaju sta znaci platu zaradjivati.
Ovo je Bosna, nije ovo ni Evropa ni Republika Srpska, trebace vam i 3 fakulteta da nadjete dobar posao, i litre znoja i krvi ce te potrositi dok ga naucite tako raditi da postanete nezamjenjljivi. Sve se danas kupuje, i fakultet i posao i sama egzistencija. Nema covek sta da se tome cudi, moze samo da radi radi radi i samo radi dok ne umre.
Naravno nije sve tako crno, treba samo malo srece i dobar kont da se nadje posao na kome Vam nece tako tesko pasti taj rad.
A sama razlika oko ljudi koji upisuju privatne i drzavne, tu stvarno lupate. Na mom odsjeku je oko 25 ljudi, od tih 25, barem 20 ce diplomirati u narednih godinu dana. Od tih 20, 15 ljudi ima sledecu pricu: "Zavrsicu faks bez i jedne procitane knjige", "Polozio/la sam sve ispite na treptanje, male uslugice, specijalne konsultacije, dekolte...", i svih 15 smatra da su toliko pametni da trebaju odmah nastaviti raditi na fakultetu, ali ce se zadovoljiti i radom u Gimnaziji, i da im ne pada na pamet da uce jadnu djecu icemu sto nije predvidjeno programom, i da ne dolazi u obzir da im posvete vise od 40 predvidjenih minuta.
Svi smo mi ljudi, nema razlike izmedju onih koji upisuju privatni i onih koji upisuju drzavni. Necete izaci pametniji ni iz jednog fakulteta, osim ako sami ne odlucite raditi na svojoj pameti. Nije vazno hocete li biti menadzer, ucitelj, doktor, hemicar...vazno je da morate da radite i da privatnici ne gledaju sta si zavrsio nego kakve preporuke imas i koliko godina radnog staza ti je upisano u onu divnu malu knjizicu, jer niko ne zeli biti institut za doskolovavanje.
_________________ Bene legere saecla vincere.
|