banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 05:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Nadam se da cete mi pomoci, koja je najbolja konfiguracija za programe tipa ArchiCAD i slicnih. Nadam se da ima neko ko se jos bavi time ovde. Dakle radi se najvise o modelovanju objekata, pa se cesto radi rendering. Kakva konfiguracija bi bila dobra za dobru cenu. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Koliko planiras koristiti tu mashinu? Ako je to vishe od cca. 1.5 godine, preporucio bih Intel Quad procesor, mislim da ce krajem sledece godine vecina tih aplikacija biti optimizovana ta te procesore. Danas tesko da ces uociti razliku izmedju Core2 Duo i Quad procesore, a ovi drugi su skuplji, ipak njihovo vrijeme tek dolazi.

Nemoj da ides ispod 4GB-a DDR2. Za graficku ti savjetujem da pogledas po sajtovima proizvodjaca aplikacija, i po forumima, koje su preporuke. Npr, Artlantis je do skora imao problema sa nekim modelima, iako su bili high end.
Za takvu mashinu, bice ti potrebno barem 550W kvalitetno napajanje.

Ovo je bilo uopsteno. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
MuskoBre je napisao:
Danas tesko da ces uociti razliku izmedju Core2 Duo i Quad procesore

Osim u video obradi i renderingu.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja se ne bavim totalno profesionalo time. Bavim se dosta, ali ne da moram imati neke ekstra rezultate. Recimo da cu se baviti. (Posto sam jos uek u srednjoj)

A dosad sam radio u ArchiCADu i to sa, za danasnje standarde, vrlo slabom konfiguracijom.

Najvise me zanima procesor i graficka jer ovo ostalo vec relativno znam. :wink:

Hvala na pomoci.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Te aplikacije su prve bile optimizovane i za Core2 Duo procesore, tako da to ne chudi. Sto se samog renderinga tice, aplikacije koje se koriste u arhitekturi i nekom modelovanju u tehnickom smislu, i imaju rendering, mislim da ne mogu jos uvijek da iskoriste Quad procesore.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Koliko god se ozbiljno bavio, prvo sebi odredi budzet. Tako ces lakse doci do balansa komponenti, i izbjeci uska grla, da ne bude skuplja pita od tepsije.

Konfiguracija kakva ti treba, bice zahtjevna, i trazice jako dobro napajanje. A to ti je minimum 100km. Za pocetak.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 10:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2008, 23:54
MuskoBre je napisao:
Koliko planiras koristiti tu mashinu? Ako je to vishe od cca. 1.5 godine, preporucio bih Intel Quad procesor, mislim da ce krajem sledece godine vecina tih aplikacija biti optimizovana ta te procesore. Danas tesko da ces uociti razliku izmedju Core2 Duo i Quad procesore, a ovi drugi su skuplji, ipak njihovo vrijeme tek dolazi.

Nemoj da ides ispod 4GB-a DDR2. Za graficku ti savjetujem da pogledas po sajtovima proizvodjaca aplikacija, i po forumima, koje su preporuke. Npr, Artlantis je do skora imao problema sa nekim modelima, iako su bili high end.
Za takvu mashinu, bice ti potrebno barem 550W kvalitetno napajanje.

Ovo je bilo uopsteno. :)

Joj brate mili sto covjeku aj sto naprica svasta, ali sto mu uze 1000KM ladno iz dzepa... :)
Prvo covjek je trazio da mu damo neku OK konfiguraciju za CAD. Znaci ako to sam ne zna, sigurno ce da primjeti razliku izmedju C2D i Quad CPUs.
Drugo sto se tice rama ni graficari toliko ne kupuju
Trece gledaj da te sto jeftinije izadje jer je svagdje roba ista

Moj ti je savjet: kupi sebi laptop, sada imas dosta modela kod nas i to za male pare, obavezno zbavljaj u SLO ili HR(jer je u BL mahom refab), i sa sto boljim karakteristikama. Zasto ti savjetujem da kupis lap?
Prvo jer ces moci da ga nosis kuda god ti zelis(ovaj ne); prezentacije na njivi mozes da drzis; lagan je(ovaj je poprilicno tezak) a s druge strane je fancy :)

ako ti treba neka konfiguracija javi se na private

Poz,
Drale

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 11:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

SKoro sam uzeo Asus Eee PC. Sub-notebook.
Laptop je lagan, moze se lako nositi (tezak manje od 1 kg) i dobar za prezentacije.
Ja sam nekako razmisljao da mi je ta kombinacija najbolja tj. najisplativija - jak desktop komp, i neki ok laptop za neke manje zahtevne radove tipa prezentacija.

Najverovatnije cu uzeti Core2Duo, koliko sam shvatio, to bi bio nabolji izbor, a i cena je ok.
RAM mi nije problem, to mogu lako nadograditi.
Oko graficke razmisljam, mozda 8500 ili 8600. Idealno bi bilo 8800 gt, ali, jbg..ne daje mi se 400km na graficku samo.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
što se tiče ArchiCAD-a ili AutoCAD-a, trebaš imati dvije stvari kvalitetne, a to su dobar i jak procesor sa što više Cache memorije kao i što više RAM memorije.
Što se tiče grafike dovoljno ti je 128MB (što većina laptopa ili računara ima u ponudi) Sve preko toga ti je potrebno za video igrice,a li ne mora biti neophodno za ove dvije stvari.

Ako imaš mogućnosti da kupiš računar sa Core2Quad CPU-om i minimalni 2GB RAMA imaćeš sasvim solidnu (čak i pojaku) mašinu za ta dva programa.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 16:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A koliko je optimalan cache procesora.
Sad gledam, ima Core2Duo sa 6MB cache-a, 390km, ili sa 2MB, 215KM.

A ima taj Core2Quad 8MB cache-a, 445km.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A ima i Quad sa 12 MB :)

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 20:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
http://www.graphisoft.com/support/archi ... uirements/

Ne treba uzimati apsolutni minimum, ali ako ovde piše da je P4 na 2GHz minimum onda je Quad već pretjerivanje. Na donjem linku piše više o iskorištenosti procesora i komponentama koje koriste više jezgri:

http://archicadwiki.com/Multiprocessing

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 21:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala puno na linkovima, ima dosta korisnih informacija. Kazu da ce dual core biti sasvim dovoljan za cad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]