banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 16:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Maj 2008, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Poz

Da li je moguce osnovati svoj penzioni fond. Ideja je da umjesto u rupu bez dna zvanu penz. fond uplacuju pare na svoj bankovni racun i da se te pare oroce na 30-40 godina dok se ne steknu uslovi za penziju.

Zasto ?
Zato placati penz. fondu u zemlji sa daleko najvise ilegalno stecenih penzija. Ne zelim da bacam pare za dzinovske nebodere a da za 40 godina dobijem mjesecno nesto u protivvrijednosti danasnjih 250 KM ...

Naravno, podrazumjeva se da bi potpisao dokument kojim se odricem bilo kakve penzije koja bi mi bila isplacivana od strane drzave...

Ili nesto sa varijantom da se te pare obrcu na neki nacin dok si ti u radnom odnosu a kasnije da imas pravo da ih podignes ili da ulazes u nesto...

Ako se ne varam penz. fondovi su poprilicno jaki u zapadnim zemljama i velikim dijelom nose njihovu privredu...

Molio bih nekoga upucenijeg od mene da malo pojasni ove stvari i iznese svoje razmisljanje.. Hvala...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Koliko znam sve ovo josh nije krenulo kod nas.
Mislim da je to super stvar, kao i zdravstveno osiguranje ciju visinu sam biras i shodno tome imas onoliko popusta i besplatnih usluga koliko uplacujes u fond. Mislim d aje to odlican nacin da se ulozeno-isplaceno pravilno ostavri. Ovako uvijek je neko na veelikom gubitku, a najcesce kad trebas d a ostavris nesto, onda ne mzoes ni min da izvuces.
Postoje sva ova silna osiguranja preko ovih stranih osiguranja, ali stavr je u tome da se to sve ne pika .
Ja takodje ne vjerujem da cu imati koristi od PIO-a za nekih 35 god, kad napunim 40 god staza. Mislimd a idu suluda vremena a uzdati se u sitstem koji je jedinmo funkcionisao za vrijeme socijalizma, je tesko. Nacin kako funkcionise sistem pio i zdrav,. osig. je dakle po sistemu jednakosti i cinjenici da neko placa min a trosi max , a neko placa max a nista ne trosi i on placa z aonog koji ulaze min .. :))
Ja vjerujem ipak u kapitalisticki odnos "plati , pa se klati" tj. koliko ulozis toliko imas", jer nemoguce je d a takav sistem imamo u svemu, tj. tezimo d aga dosegnemo na svim poljima a da ne ne prebacimo i u ovom smislu na njega.
Uzdati se u fondove (bar nase generacije, gdje vecina koja radi na minimalcima...)dakle, nema svrhe. Ako se mzoe sta ustedjeti jedini izbor su orocena stednja u bankama ili strana osiguranja ili slamarica... :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 22:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
tek se ocekuje reforma penzionog sistema.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
koliko se sjećam prof.mirjanić nam je pričao o reformi, trebalo bi da ima nekoliko nivoa za uplatu pa ćeš ti sam se odlučivati koji nivo ćeš sebi uplaćivati, shodno tom ćeš ostvarivati i liječenje i nadoknadu...

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka

Moje misljenje je da ova drzava ima prevelik drzavni aparat i ne zelim da ga hranim svojim novcem ako ne moram...

Znam za sisteme "peceno janje kardiologu i eto penzije" i zato sam odlucio da kopam svim snagama protiv :)

Sto se mene tice ne treba izmisljati toplu vodu... Neka prepisu sisteme za zapada i eto ga... Tu ce biti dosta negodovanja sadasnjih penzionera ali mora se i to zavrsiti kad tad...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 15:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Сад креће темељна реформа пензионог система. Биће нека три нивоа осигурања. Колико се сјећам први ниво подразумијева обавезну минималну уплату која би онима који не желе да уплаћују доприносе у најгорем случају обезбиједила минималну пензију.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka

Jedva cekam...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2008, 09:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2008, 13:54
Први стуб је обавезно осигурање којим се задовољава минимум социјалне правде.

Други стуб је обавезно приватно осигурање.

Трећи стуб је оно што уплаћујеш изнад тога - то је онај вишак пара којим управљају пензиони фондови тј. инвестирају га на тржишту капитала.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Simplicity, taj zdravstveni sistem o kome ti govoris je zlo svih zala, pa tu osiguravajuce kuce gledaju kako da zavrnu pacijenta i kako da mu umanje beneficije. Vecina zemalja ima neki vid socijalnog zdravstva, a jedna od najkapitalistickijih zemalja GB prednjaci po tome.
poz.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]