Ljudi lupate k'o Maksim po diviziji. Ne plaćate vi pretplatu RTRS-u, već plaćate taksu za posjedovanje tv i(li) radio aparata u vašem stanu, autu ili na mobilnom aparatu. Tačno je da se RTRS kao javna tv najvećim dijelom finansira iz tih sredstava, ali to ne znači da plaćamo usluge RTRS-a. U ostalim zemljama, i privatne komercijalne TV imaju pravo na dio kolača od RTV pretplate ako ponude program od opšteg interesa (kulturne, obrazovne... emisije). Dakle,
onaj ko nema tv aparat ili radio prijemnik nije dužan da plati RTV taksu na ime posjedovanja istih. Osim toga, čak i da se prikupljanje RTV takse obavlja na drugi način, opet ćemo
MI, GRAĐANI REPUBLIKE SRPSKE finasirati našu javnu televiziju. Da li će to biti povećanjem stope PDV-a, ili nekim drugim načinom, to je manje bitno. Da sam ja u prilici da odlučujem, ja bih upravo podigao stopu PDV-a sa 17% na 18%, a kao ukinuo RTV taksu. Narod k'o narod, neobrazovan, pomislio dobra vlada ukinula RTV taksu, a povećanje cijene od 1% ne bi niko ni osjetio. U konačnom zbiru, mnogo veća stopa naplate i mnogo više sredstava bi se prikupilo na taj način, nego kao što se radi sada.
A ovi što kritikuju program RTRS-a, ili su polupismeni ili se prave ludi... Pa na koji način RTRS može da zakupi prava emitovanja nekih atraktivnih serija, sportskih događaja, itd.? Možda na revers ili džabaka? Znate li gospodo koliko iznosi pretplata u Hrvatskoj? Znate li koja je njihova stopa naplate? Znate li koliko u apsolutnom iznosi ima domaćinstava koji plaćaju "pristojbu"? Pristojba u Hrvatskoj iznosi 63 kn. To vam je gospodo 17 KM. Imaju 3 puta više domaćinstava nego RS, a postotak naplate je mnogo veći. Dugo su bili monopolisti, stvorili su jaku poziciju na tržištu i po definiciji, nešto je daleko lakše odbraniti, nego osvajati.
Evo vam izvoda iz Odluke o načinu ubiranja radijske i televizijske pristojbe u RH.
Citiraj:
Na temelju Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (NN br. 17/01) vlasnici, odnosno korisnici prijemnika na području Republike Hrvatske dužni su Hrvatskoj radioteleviziji (u daljnjem tekstu: HRT) plaćati pristojbu. Visina pristojbe utvrđena tim zakonom iznosi 1,5% prosječne netto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu.