Mamma:) je napisao:
Iskreni sam protivnik podjele u tom smislu. Odrasla sam sa Aleksandrom, Zoranom, Pedjom, Draganom, Lejlom, Jasminom, Loranom, Dubravkom i Vjekoslavom.. Bili su mi istinski prijatelji.. Nekih od njih nema.. Nema zbog te glupe price o podjeli, zbog primitivaca, zbog politike i politicara .. propagande i pohlepnosti .... par ljudi su citavu zemlju pretvorili u jedno veliko lutkarsko pozoriste ... oni povuku koncic, a mi podignemo nogu ... to jest .. u nasem slucaju ne nogu nego pusku ....a i po koji prst

Urbana djevojko, misli na svoju djecu. Misli na djecu mjesanih brakova.. Gdje cemo sa njima? Sta cemo sa njima? Ako ih nece Srbi ubiti, mozda ih ubiju Hrvati ili Bosnjaci.. i tako u nedogled.. Mislis da ce biti bolje ako se podjelimo? Po kom pitanju?
nauci postovati ljude kao individue, a ne po imenu.. Sjeti se da smo ZIVJELI 50 godina zajedno. Ne znam koje si godiste, ali sjeti se svojih prijatelja prije rata.. Ne vjerujem da si ikad bila izolovana samo zato sto im tvoje ime ne pase.. Prst na celo i.. dobro dosla u 21. vijek

Blah...Gomila ispraznih floskula i demagogije....
A najvise me fascinira pojava da se recimo raspad SFRJ nije karakterisao kao primitivizam (bas me interesuje da li je doticna Mamma dala svoj doprinos na referendumu za nezavisnu BiH), a sad kad bi doslo do takvog ishoda sa BiH - e to je onda "primitivizam, pohlepnost, pozoriste" i slicno...
Mijesani brakovi su draga Mamma postojali i prije 92, svi smo imali i tada zajednicku domovinu, pa eto na kraju od toga ne ostade nista. Tragikomicno je sad prosipati tu pricu u slucaju BiH, jer upravo desavanja sa SFRJ na najslikovitiji nacin nagovjestavaju buducnost BiH.
I moj odgovor je - DA, najbolje bi bilo da se podijelimo kad ocigledno ne mozemo zajedno, dokaza ima napretek.
Takodje bih zamolio ucesnike da ipak obrate paznju na temu, koja bi trebalo da se bavi srpskom politikom u buducnosti, a ne da iznose dnevno politicku propagandu.
Dakle, sto se tice teme, prvo bih htio da iznesem svoje misljenje da je ovdje vrlo tesko razglabati o politici u daljoj buducnosti, jer je situacija vrlo...hmmm....turbulentna, jednostavno - ne moze se sa sigurnoscu pretpostaviti sta ce se desiti sledece nedelje a kamoli tokom 21 vijeka.
Prema tome, zadrzacu se na srpskoj politici u blizoj buducnosti.
Smatram da su Srbi u BiH ostvarili dovoljno dobre pozicije za sprovodjenje nacionalnih interesa u buducnosti. Nazalost, do toga se doslo ratom ali poznato je ko je bio spreman da zrtvuje mir po svaku cijenu i ko je npr. odbio Kutiljerov plan itd itd. Povratka nazad nema i to mora da shvati prije svih - bosnjacka politicka elita.
Za srpsku politiku u buducnosti, kao sto neko rece, mozda najveci problem moze biti upravo skolovanje kadra koje ce biti dovoljno sposobno da te postignute pozicije u BiH sacuva i unaprijedi.
Sto se tice unapredjenja - mislim da je u nekom kracem vremenskom periodu drzava BiH neminovnost, i da to treba prihvatiti (ne treba se obazirati na imbecilne komentare tipa "ajde otcijepite se sad"), a kad je situacija vec takva onda takvu BiH treba maksimalno i iskoristiti. Sta to znaci?
Po meni ne smijemo vise dopustiti da prevlada ona autisticna politika, neposredno nakon Dejtona, kad su Srbi ignorisali institucije BiH. Potrebno je uzeti sto vise ucesca u njima jer imamo mehanizme koji nam to omogucavaju, i upravo kroz te institucije nadalje ostvarivati sopstvene interese. Naravno, ne moram napominjati da pri tom ne smijemo dozvoliti slabljenje institucija RS. One moraju da opstanu u sto vecoj mjeri.
Sve u svemu - mislim da se treba voditi primjerom bivsih YU republika - prihvatiti zajednicku drzavu sve dok okolnosti ne postanu povoljne za razlaz. Pri tom treba doprinijeti koliko se moze da te okolnosti sto prije nastupe.
Ono sto po mom misljenju predstavlja najvecu dilemu je odnos prema velikim silama - EU, SAD i Rusiji.
Kako se postaviti prema njima?
Jasno je da nam je Rusija najvise naklonjena ali pitanje je da li se smijemo u potpunosti prikloniti Rusiji, te na taj nacin okrenuti ledja EU i SAD.
Stvari se jesu bitno promijenile i tacno je da to vise nije ona grogirana Jeljcinova Rusija, ali mislim da oni nisu jos uvijek spremnni da aktivno i po svaku cijenu brane svoje saveznike onako kako to rade npr Ameri. Prosto - nije dovoljno da se samo ulaze veto na recimo prijem Kosova u UN. To jeste pomak u odnosu na koju godinu ranije, ali jos uvijek nije dovoljna garancija da ce saveznik Rusije (u ovom slucaju Srbija) postici svoj interes. Znaci, aktivno zalaganje i inicijativa jos uvijek nedostaju u spoljnoj politici Rusije.
To je vrlo bitno za nas, jer ustavne reforme ce vrlo brzo doci na dnevni red a to je vjerovatno i poslednja sansa nasih politickih protivnika da ucine nesto znacajno u svoju korist. Ako sad, pod uticajem desavanja u Srbiji, zahladimo odnose sa SAD, i prije svega EU, mislim da cemo najvise pomoci svojim protivnicima.