banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Apr 2008, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
manitu uci da svira je napisao:
Japanese_rose je napisao:
Nema sanse da promijenim prezime.

bitan je stav :D

Stav je presudan.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
The_new_Statesman je napisao:
V@nja je napisao:
Uzet' zenino .. i Bog da me vidi :lol:

Cuj, uz to dobijes nova kola, trospratnicu i redovnu mjesecnu dotaciju ''ojra''. Ali se moras preseliti ili u Devetinu (sto je blize) ili Pozarevac (sto je dalje ali te postedjuje svakodnevne zajebancije starih drugara).

Zamisli samo price tvoje buduce punice: On DOKTOR uzeo moju kcerku i uzeo prezime. Ma da me Beč vidi.

Ne poznajes Vanju ocito. :lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 18:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim, da na promjeni prezimena ne treba insistirati. To nije toliko bitno, bitniji su odnosi koji se grade u braku, a djeca mogu uzeti prezime koje zele.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sto Ruzo? Nije valjda da je sklon tome?!? :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
a djeca mogu uzeti prezime koje zele.

Objasni mi ovo malo....
Kada će oni odlučiti koje prezime će uzeti? (mislim u kojoj dobi)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 23:32 
Veteran
Veteran

Kad postanu punoljetni, ako o tome budu razmisljali.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 02:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ne bih mijenjao svoje prezime, a zena moze uzeti moje, moze ga dodati na svoje ili da ne mijenja uopste. Ne igra mi to toliko bitnu ulogu.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Desilo se u Prijedoru:na pitanje cije prezime uzima(ostavlja), zena je odgovorila da uzima muzevo, a muz je rekao da uzima zenino. :lol: Tako da ima svega.
Ne mogu reci da mi je svejedno,bilo bi mi drago da zena uzme moje prezime( pogotovo sto je simpaticno i kratko), ali se sigurno ne bi rastao od nje kad bi zadrzala svoje ili samo svoje ostavila.Mislim da bi djeca trebalo da imaju ocevo prezime,jer je ovo ipak patrijarhat,a i prakticnije je kod pretrage. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Pa da, ima slucajeva da muskarci uzimaju zenino prezime, sto je meni nekako ....funny :D
Ne znam, ja kazem da ce se meni biti malo tesko odreci prezimena, ali opet... 8) I meni je nekako logicnije da zena nosi muzevo prezime..Moze i ostaviti svoje, i to je ok...Ali da muz uzima zenino..E, to mi je... :lol:
Opet, na promjeni prezimena ne treba insistirati..Treba se dogovoriti i to je to... :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
I meni je bzvz da muz uzima zenino. Ipak zena ulazi u muzevu familiju a ne obrnuto. Nemojte me pogresno shvatiti. Hocu da kazem, kad se za sto-dvjesta godina bude provjeravalo porodicno stablo, lakse ce biti ako je zena uzela muzevo prezime jer se tako inace radi i to je obicaj. A obrnuto... Ko bi se tu snasao? :confused2:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 20:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Jooooj... žena ulazi u muževo pleme.... :lol: uzmi me Bože.... Ma po volji brate, ali me živcira kad se ganjaju ta neka u$rana pravila, mrzim pravila.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
ostavljam svoje 1000% a vjerovatno dodatak njegovog. Samo iz razloga sto zelim da danas sutra nosim isto prezime kao i moja tj. nasha djeca. Generalno mislim d a je sve to cista administracija i da su mnogo vaznije stvari koje su pozadina sve te price..dakle odnosi, postovanje, uvazavanje i naravno love love :P

Jer, evo prostog primjera, kad se curetak od 16,18 godina udaje, njoj je apsolutno svejedno kad uzme muzevo prezime jer nije ni imala vremena d a stice veci broj poznantsava i svojih licnih rezultata , dakle jednu prepoznatljivost uu drustvu. A kad se udajes u 30 toj, bato moj, kad promijenis prezime , pobrkas ljudima sve ono sto su dosada o tebi naucili :D :D

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 00:23 
Veteran
Veteran

Ako se samo malo vratimo u proslost, nije tesko zakljuciti kako je djevojka udajom gubila gotovo sve. Cesto je bio slucaj da se ne udaje za onoga koga je sama izabrala, nego za onoga koga su joj roditelji izabrali.Najcesce je odlazila u drugo mjesto, za nju novo i nepoznato, postajala clan novog domacinstva koje je isto tako za nju bilo novo i nepoznato. U novom domacinstvu, u novoj kuci, trebala se navici na novi red i nova pravila, a to nije bilo lako bas u svim prilikama. I na kraju jos je morala da se odrekne porodicnog prezimena, da prihvati novo muzevljevo prezime. Stvarno, puno nepotrebnih neprilika.

Iz tog razloga sam pristalica dogovora. Ako djevojka insistira na svom prezimenu, neka onda bude tako, ako zeli da djeca nose ocevo prezime, nek bude tako, ako zeli da jedno dijete nosi ocevo a drugo njeno prezime, opet nek bude tako.Dakle, nikakve prisile.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
zah je napisao:
Ako se samo malo vratimo u proslost, nije tesko zakljuciti kako je djevojka udajom gubila gotovo sve. Cesto je bio slucaj da se ne udaje za onoga koga je sama izabrala, nego za onoga koga su joj roditelji izabrali.Najcesce je odlazila u drugo mjesto, za nju novo i nepoznato, postajala clan novog domacinstva koje je isto tako za nju bilo novo i nepoznato. U novom domacinstvu, u novoj kuci, trebala se navici na novi red i nova pravila, a to nije bilo lako bas u svim prilikama. I na kraju jos je morala da se odrekne porodicnog prezimena, da prihvati novo muzevljevo prezime. Stvarno, puno nepotrebnih neprilika.

Udaja se smatrala i promjenom identiteta, početkom nekog novog života, pa se i zato uzimalo to drugo, muzevo prezime kao simbol tog novog identiteta. Ponekad, u davnoj prošlosti, djevojka više i nije imala kontakt sa svojom porodicom ako se udala u drugo selo itd, a ovamo je mogla da preživljava sve i svašta i nije imala od koga da traži zaštitu.. :(

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Da, al su sad ta vremena prošla... Zato mi je ovo neshvatljivo:
MonaLisa je napisao:
I meni je bzvz da muz uzima zenino. Ipak zena ulazi u muzevu familiju a ne obrnuto. Nemojte me pogresno shvatiti. Hocu da kazem, kad se za sto-dvjesta godina bude provjeravalo porodicno stablo, lakse ce biti ako je zena uzela muzevo prezime jer se tako inace radi i to je obicaj. A obrnuto... Ko bi se tu snasao? :confused2:

le_papillon je napisao:
Jooooj... žena ulazi u muževo pleme.... :lol: uzmi me Bože.... Ma po volji brate, ali me živcira kad se ganjaju ta neka u$rana pravila, mrzim pravila.

Da.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka

Ne znam, sta da vam kazem... Ja sam tradicionalno dijete! :lol: To je tako od pamtivijeka, pa zasto bi se mijenjalo. Razumijem ja to sve, i nemam nista protiv kad muz uzme zenino prezime ili kako god, ali ja bih uzela muzevo.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
MonaLisa je napisao:
Ne znam, sta da vam kazem... Ja sam tradicionalno dijete! :lol: To je tako od pamtivijeka, pa zasto bi se mijenjalo. Razumijem ja to sve, i nemam nista protiv kad muz uzme zenino prezime ili kako god, ali ja bih uzela muzevo.

lisa..........veeeeliki plus :cat:

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
MonaLisa je napisao:

Liso ti si nas ponos ko zastava.................... :cat:

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka

Hvala, hvala... :D

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Hrna je napisao:
MonaLisa je napisao:

Liso ti si nas ponos ko zastava.................... :cat:

Holy crap, zar to sad nije Fiat?! :shock:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]