DELLBOY je napisao:
Banjalucki_Behar je napisao:
Pobjeda radikala bi vratila Srbiju mnogo god unazad,i to bi stvorilo mnogo dodatnih problema u regionu.
Na osnovu čega ovo tvrdiš???
Daj neki konkretan razlog zbog čega iznosiš tvrdnju!!!
@MuškoBre zašto????
Šta su to Tadić i kompanija ponudili, osim navodnog ulaska u EU.
Reče Tadić i na prošlim izborima: ''izaberite Nikolića pa ćemo izgubiti Kosovo''. Narod izabra Tadića i opet izgubišmo Kosovo.
Pretnje kako će Srbija propasti izborom radikala su u najmanju ruku kretenske.
Ako je Evropi stalo da Srbija uđe u EU, onda će oni raugovarati sa bilo kojom demokratski izabranom Vladom.
Dellboy, uf..Odakle da krenem
Za pocetak, bi ti preporucio da pogledas skoro 3-satni intervju sa Bebom Popovicem, iz serijala "Insajder" B92.. Mozemo mi i diskutovati o tome sta je ustvari B92, ko stoji iza njih,ko ih finansira, koga proteziraju, i slicno. Medjutim, cinjenica je da u ovom intervjuu, Popovic iznosi strasno mnogo cinjenica koje su nepoznate shiroj javnosti, o dogadjajima prije 5.oktobra, za vrijeme vladavine DOS-a, kao i o tome sta se desavalo za vrijeme akcije "Sablja". Radi se o intervju koji nije uredjivacki obojen, nego Popovic jednostavno odgovara na pitanja koja bi postavio svako koga zanima ova tema. Zanimljivo je da je ovaj intervju Popovic odbijao neke 2 godine, i kada ja pristao, imao je samo jedan uslov -"Morate me pitati ama bash sve!"
Cijeli ovaj iskaz, mozda ne bi imao toliko vrijednost, da Popovic nije prilicno direktno opisao radnje koje su prethodile ubistvu Djindjica, i operaciju Sablja, ukljucujuci imena i prezimena, i gle cuda niko od prozvanih (sto ukljucuje i sadasnjeg predsjednika Vlade, i tadasnjeg ministra unustrasnjih poslova Mihajlovica) nije podigao tuzbu, a oni koji su to uradili iz ovog ili onog razloga prije ovog intervjua, izgubili su spor. Mihajlovic je bio na sudu, i izgubio je. Zamisli da te neko optuzuje da si direktno ili indirektno umijesan ubistvo premijera, pronevjeru stotina miliona evra (drzavnih), a ti cutis? Maximalno dash neki demanti u medijima. Sta bi ti moglo da znaci? Po meni, to moze da znaci samo jedno, a ti razmisli shta.
Da se razumijemo, ovaj intervju nije dao neki psihicki bolesnik, nego bivsi sef kabineta Vlade, i covjek koji je bio na samom izvoru svih informacija. I da se razumijemo jos nesto, mnogo kritika je uputio i Borisu Tadicu, i u jednom drugom intervjuu je Vuka Jeremica optuzio za odavanje drzavnih tajni, za shta ima dokaze. I isti taj Vuk Jeremic cuti po tom pitanju. Tako da ne ispadne da je taj iskaz propagandni materijal sadasnje, uslovno receno, demokratske struje u Srbiji. U krajnjoj liniji, Popovic ne ucestvuje na izborima, i nema politickih aspiracija u Srbiji.
Iako gore navedeno mozda odstupa od teme, vise nego dovoljno govori o tome ko je ko, i sta je sta, i daje jako vrijedan pogled na politicku "elitu" danasnje Srbije.
Idemo dalje.. Koju je to tranzicionu drzavu u EU uvela radikalna struja? To se nije desilo nikad, niti ce se desiti. HDZ u Hrvatskoj se ne moze porediti sa SRS u Srbiji, barem kad je rijec o tome kako EU percipira stranke na vlasti u tranzicionim drzavama. Prije nekih 4-5 godina, jedna Austrija, je imalo jaaaako jako velikih problema, kad je ultradesnicar Jörg Haider bio na pragu da formira Vladu. Ne sjecam se kako se to zavrsilo, ali znam da nije postao premijer, niti je nesto pretjerano odlucivao. U Austriji je danas na vlasti stranka desnog centra, ali Häider danas ne moze ni da udje u parlament , a "sinovac" mu Strache vodi besmislene kampanje da Austrija istupi iz EU.
DSS u Srbiji moze samo da sanja da igra nekakvu bitnu ulogu, bez koalicija ili podrske radikala, i eventualno povampirenih komunjara i one sramote, od inace postene i chasne Shumadije. Zbog jasno definisanog polariteta glasackog tijela u Srbiji, na radikale i tu neku proevropsku varijantu, buduca Vlada bice ili radikalska, ili ova druga. Lako je moguce da Kostunica opet bude premijer, ali u ocima EU, u tom slucaju, ta Vlada bice radikalska, tu nema dvojbe. Glasacko tijelo samog DSS-a je minorno u poredjenju sa radikalima, ili ovim drugim. Isto tako, svima u DS-u je jasno da sami ne mogu dobiti izbore, pa tako sinoc cuh Tadica kako se umiljava Vojvodjanima, govoreci kako Vojvodina u nekoj buducnosti zasluzuje neki stepen autonomije.
Dalje, pitas sta su Tadic i kompanija ponudili, osim kako ti kazes, navodnog, ulaska u EU? Ne treba imati natprirodne moci, pa se prisjetiti da je EU ponudila SSP, ali je to prepametni Voja stopirao. Iako je EU govorila, veoma jasno, da ce se pitanje Kosova rjesavati nevezano za taj sporazum, Voja je to odbijao, misleci da ce tako zadiviti vlastiti narod i tu istu EU. Vec sam pisao, da je meni ta ponuda EU licila na :"Mi vama rushimo kucu, jer tu treba da prodje autoput. Mozete za svoju kucu da dobijete nadoknadu od toiliko i toliko para. Ako ne prihvatite tu ponudu, mi vama svejedno rusimo kucu." I eto, sad ni kuce, ni para. I treba narod da se divi Ljigavcu? Jako je ostrouman i mudar, nema shta.
Van je svake pameti pripisivati Tadicu, njegovoj stranci, ili koalicionim partnerima, gubljenje Kosova. O tome svjedoci istorija, ali i Vuk Draskovic ( o Slobinim i Seseljovim odlukama u Rambujeu), Momcilo Trajkovic ( o Slobinim postupcima izmedju 1987.-1992. na Kosovu), itd...
Daleko su Tadic&Co od bezgresnih, ali su manje lose rjesenje. Nasem narodu vec dugo vremena je u ponudi samo biranje izmedju 2 zla. U takvoj situaciji, uspjeh je izabrati manje zlo. Ne moze gore, samo dublje.