banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 00:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Mar 2008, 12:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Da li neko zna o tome jel istina da se mogu slike vremenom izgubiti sa diska na koji ste narezali? Naime vi narezete slike na neki disk i za jedno 5 godina slike nestanu. Da li se neko susretao sa tim? To sam cuo od jednog prijatelja neki dan pa nisam moga vjerovati u to. :-?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Moze se desiti da nakon odredjenog vremena disk postane necitljiv (kvalitet medija + x drugih razloga) .. ali to da ima veze sa vrstom podataka koji su na njega narezani .. pih ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Naravno da može. To zavisi od kvaliteta diska na kojem je narezano i od toga kako je čuvano. Ako kupiš neke šit diskove može se to desiti i za par mjeseci. Naravno ništa ne "nestaje" sa diska, nego se njegova jezgra zbog loše izrade oštećuje pa se oštećuje i materijal koji je snimljen.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pa koji vi disk preporucujete? Meni su govorili da je dobar VERBATIM. Da li je on kvalitetan?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Jeste

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:41 
Pripravnik
Pripravnik

Uzput da pitam. Posto su sada jeftini memorijski stikovi, sta mislite o cuvanju podataka na njima? Da li su oni sigurni za tu opciju?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Većina proizvođača garantuje rok trananja 10 godina. U svakom slučaju, tehnika napreduje. Za 5-10 godina će sigurno postojati bolja rješenja, a do tad gledaj da sačuvaš to što imaš. Dakle, kopiraj u bar dva primjerka, jedan za upotrebu a jedan za arhivu (backup).
Niko ti ne može garantovati da će nešto da traje vječno. Ali, možeš pokušati da uradiš sve što je u tvojoj moći. Nije skupo. Ne treba ni puno vremena. Samo postupanje sa normalnom pažnjom.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 16:53 
Pripravnik
Pripravnik

Hvala na odgovoru i na pomoci.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
V@nja je napisao:
Jeste

opet sve zavisi... I od rezaca... Evo prije nego sto sam uzeo svoj dvd rezac bio sam V@njin posudio jednom ili dvaput... I sjecam se da u jednom narezivanju od 10 verbatim dvd-ova, podatke sa 3 dvd-a, kasnije nisam mogao procitati... Sledecu turu odradim sa najjeftinijim princo dvd-ovima, bez greske... Takodje sad na svom pioniru koristim najjeftinije princo, jer sam imao problema sa onim malo skupljim.... Sad koliko ce kao medij dugo ostati ispravan, ja ih prilicno dobro cuvam, ne posudjujem... drzim backup filmova, muzike, programa... imam nekih 100 komada tih najjeftinih princo... verbatim jest ime i kvaliteta, al mi se neisplati uzimati zbog cijene, kad uzimam naveliko...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
Njegovan je napisao:
Uzput da pitam. Posto su sada jeftini memorijski stikovi, sta mislite o cuvanju podataka na njima? Da li su oni sigurni za tu opciju?

kako mislis cuvanje podataka na stikovima? pa njihova svrha je prenos podataka, nevidim smisla u cuvanju podataka na njima... isplatljivije ti je uzeti externi hd, ili ga napraviti od internog...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 19:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Gimli je napisao:
Njegovan je napisao:

kako mislis cuvanje podataka na stikovima? pa njihova svrha je prenos podataka, nevidim smisla u cuvanju podataka na njima... isplatljivije ti je uzeti externi hd, ili ga napraviti od internog...

Pa sad...Recimo da naguras 4GB slika, treba ti jako puuunoo slika..A uzeti externi samo zbog par gigabajta, malo je besmisleno. A i po pitanju prenosivosti... 2'5 diskovi su ipak malo skuplji..Stick od 4GB je nekih 15-20 evra..

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 21:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
Pa sad...Recimo da naguras 4GB slika, treba ti jako puuunoo slika..

to nikakav problem nije. pogotovo ako se ubaci i pokoji video. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 23:34 
Pripravnik
Pripravnik

Gimli je napisao:
Njegovan je napisao:

pa kontao sam da nije to losa ideja. jer stik nije skup, a mislim da nece tako lako nestati podaci kao na disku.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Nije taj Verbatim kao što je nekad bio. Kad ga pogledaš vidiš da ga je radio pijani kinez u 3. smjeni.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 14:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Baš sam neki dan gledao na TV-u da je neko istraživanje pokazalo da CD nije vječnog roka trajanja što je izazvalo pravu pometnju u američkim arhivama. Krenuo je pregled svih starih podataka i prebacivanje na nove diskove ili šta već. Ako ti je baš stalo do slika, izradi ih, jedna je 0.30KM :wink: Tako i moja sestra pita šta ako bi nešto crklo na računaru, ima milion slika, a nije izradila ni jednu bar 3 godine! Meni nije šmek gledati slike na kompu, stari albumi su zakon!!!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 14:18 
dzabaleban je napisao:
Nije taj Verbatim kao što je nekad bio. Kad ga pogledaš vidiš da ga je radio pijani kinez u 3. smjeni.

Bjez, men u po pustanja na desavanju jednom nije htjelo je*enog verbatima ucitati.

Ajd sto nije htjelo jednog, ali i drugi CD mi nece da ucita i jedva nekako treci uspije.
Btw rijech je o izuzetno kvalitetnim CD-playerima, tako da sigurno nije do lasera ili nesto slichno!!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Sondri je napisao:
Baš sam neki dan gledao na TV-u da je neko istraživanje pokazalo da CD nije vječnog roka trajanja

Zar je neko mislio da jeste? Na fakultetu se pominje da je rok trajanja ispod 100 godina.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 16:15 
Pripravnik
Pripravnik

Vader je napisao:
Sondri je napisao:
Baš sam neki dan gledao na TV-u da je neko istraživanje pokazalo da CD nije vječnog roka trajanja

Zar je neko mislio da jeste? Na fakultetu se pominje da je rok trajanja ispod 100 godina.

Ako je tako onda nema problema, ali ako je vijek trajanja 10 godina onda je to problematicno.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
molim sve da omega diskove izbjegavaju koliko je to god moguce. Ako i uspijete nesto da snimite, podaci nestaju kao rukom odneseni nakon par mjeseci, disk jednostavno kao da oksidira u dodiru sa vazduhom :)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2008, 23:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Kao da su izrađene fotografije vječne. Dosta zavisi od čuvanja, ako su dobro čuvani i ako su dobrog kvaliteta, cdovi mogu jako dugo da traju. Ko nije zadovoljan jeftinim Verbatimom od 0.5 KM po komadu, neka kupi neku skuplju klasu sa dodatnom zaštitom. I diskovi se rangiraju po klasama.
Omega je poljsko smeće koje je preplavilo prodavnice. Kad su ljudi provalili da je Princo smeće, distributer se potrudio da pronađe novo smeće da ga zamijeni. Da postoji država kod nas bi trebalo zabraniti pola robe što se prodaje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]