banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 15:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Mar 2008, 00:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Anakin je napisao:
Ma dobro nije to toliki bauk ako ima nj ili đ u imenu, a živi u inostranstvu... :roll:
Ako će ime prilagođavati drugima, bolje onda da mu ni ne daje ime...
Ime je obilježje čovjeka, porodice, prezimena a ne njegove okoline...
Važno je paziti da je neko "normalno" ime tako da djete nema problema tokom života, pogotovo u najranim godinama, kad su djeca (ako tako mogu reći) "najsurovija"...veoma lako dođe do stvaranja kompleksa, osjećaja niže vrednosti i sl....

A što se tiče tih "dugačkih" imena, ona se uglavnom skraćuju tako da dječak koji se zove Aleksandar ustvari će se zvati Saša (Sale), djevojčica Aleksandra = Aca, Anastazija = Ana i sl. tako da i na to treba obratiti pažnju...na neki način ta velika imena se "izgube"...

PS: mrzim imena Danijela i Dragana (nastalo od Dragena), bez da se uvrede oni koji posjeduju jedno od navedenih, ali seljasta su mi nekako... :-?

Jel bi ti volio da živiš u zemlji u kojoj niko ne može 100% pravilno izgovoriti sve glasove tvog imena? I koliko god objašnjavaš, to opet nije onaj prirodni izgovor i ton? Prvo kažeš da nije važno, onda kažeš da treba paziti da dijete nema problema tokom života. Malo kontradiktornosti nije na odmet?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 09:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
breskvica je napisao:

ja sam isto protiv novokompovanih trenutno modernih imena tipa Gabriel, Dominik, Patrik, meni je cak i Viktor nekako prestrano

meni ta imena zvuce gay
a sto se tice imena sa nasim slovima...kakve veze ima sto stranci nece moci da ih pravilno izgovaraju ? koliko ljudi (sto nasih, sto iz ostalih zemalja koje imaju netipicna imena za zap. evropljane) zivi u inostranstvu i stranci se muce sa njihovim imenima, ali to ne umanjuje njihovu licnost
mislim necemo poceti djeci davati imena gertruda, helga, simon, ... da bi ih mogli stranci izgovarati
evo recimo jos prijedloga - Uros i Dajana
ps. kako stranci citaju Janko? nije valjda Dzanko ili Dzenko? :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 09:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
ronny_legenda znam da je sala, nema problema.
Breskvice i tebi zelim sve najbolje za bebicu, neka je (sta god bude) zdravo, ostalo ce se sve srediti. Ja sam tek u septembru na redu, imam jos ispred sebe dana koliko hoces.
Puno hvala svima za dobre zelje. Ja sam sto se tice muskog imena za Alexandra, bas zato sto ne samo da ga ima jako puno kod nas nego i ovdje, ali moj muz tu sada nesto nije odusevljen. Moracu ga jos obradivati (hi,hi). Inace kod curice smo saglasni da bude Marina. Mojoj mami je nadimak Marina, inace se zove Gospova. I posto je u mojim ocima jedna jako dobra mama i zena, htjela sam to ime ne samo zato sto mi se i svida, nego i njoj u cast da dadnem curici.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 09:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Pa da Gospava ili skraceno Gospa...pravo ime!!!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
breskvica je napisao:

ja sam isto protiv novokompovanih trenutno modernih imena tipa Gabriel, Dominik, Patrik, meni je cak i Viktor nekako prestrano

meni ta imena zvuce gay
a sto se tice imena sa nasim slovima...kakve veze ima sto stranci nece moci da ih pravilno izgovaraju ? koliko ljudi (sto nasih, sto iz ostalih zemalja koje imaju netipicna imena za zap. evropljane) zivi u inostranstvu i stranci se muce sa njihovim imenima, ali to ne umanjuje njihovu licnost
mislim necemo poceti djeci davati imena gertruda, helga, simon, ... da bi ih mogli stranci izgovarati
evo recimo jos prijedloga - Uros i Dajana
ps. kako stranci citaju Janko? nije valjda Dzanko ili Dzenko? :)

Pa Francuz bi ga vrlo lako pročitao Žanko, a Englez Džanko. :lol: :lol: Nisam rekla da umanjuje ličnost, već da iskrivljuje ime. Jednostavno oni neke naše glasove i vokale ne mogu nikad bojiti ko mi, i time se iskrivi ime. Vrlo prosto. Kome to ne smeta, ok. Meni bi recimo smetalo. Pogotovo da moram čitav život nekom objašnjavati i "adaptirati" svoje ime.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 10:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nemas ti tu sta objasnjavati - oni jednostavno ne mogu da izgovore i to je to
vecinu imena koje smo spomenuli oni ne mogu izgovoriti
eto moja rodjaka se zove Slobodanka, ali je Svabe zovu Silva jer ne mogu lomiti jezik i njoj to ne smeta jer je svjesna situacije

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Prvo kažeš da nije važno, onda kažeš da treba paziti da dijete nema problema tokom života.

To je najmanji problem, što ti ljudi u nekoj zemlji ne znaju izgovoriti ime (po meni), tako da na taj problem nisam ni mislio...
Kad danas daš djetetu ime Grozda, Vukosava, Melanija i sl. e onda i ti i djete imate problem....

Citiraj:
Jednostavno oni neke naše glasove i vokale ne mogu nikad bojiti ko mi, i time se iskrivi ime. Vrlo prosto.

Pa šta što ne mogu...njihov problem...ti treba da mjenjaš ime i prilagođavaš kako bi njima bilo lakše....znači niđe veze...
Razumijem ja tebe, šta hoćeš da kažeš (u vezi iskrivljivanja), ali mi imamo svoja imena oni svoja, mi svoju kulturu oni svoju, mi svoj jezik oni svoj....

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Natasa75 je napisao:
ronny_legenda znam da je sala, nema problema.
Breskvice i tebi zelim sve najbolje za bebicu, neka je (sta god bude) zdravo, ostalo ce se sve srediti. Ja sam tek u septembru na redu, imam jos ispred sebe dana koliko hoces.
Puno hvala svima za dobre zelje. Ja sam sto se tice muskog imena za Alexandra, bas zato sto ne samo da ga ima jako puno kod nas nego i ovdje, ali moj muz tu sada nesto nije odusevljen. Moracu ga jos obradivati (hi,hi). Inace kod curice smo saglasni da bude Marina. Mojoj mami je nadimak Marina, inace se zove Gospova. I posto je u mojim ocima jedna jako dobra mama i zena, htjela sam to ime ne samo zato sto mi se i svida, nego i njoj u cast da dadnem curici.

Daj ti njemu ime Aleksandar pa ce biti ovako lijep, pametan i zgodan kao ja .. :)))

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Sjetih se priče o jednoj Ukrajinki koja živi u Italiji. Žena se zove Galina, što je normalno i uobičajeno ukrajinsko žensko ime: problem je što na italijanskom riječ galina znači kokoška, a upotrebljava se veoma često u sličnom kontekstu kao što i mi kažemo kokoška ili ćurka za glupo žensko :confused3: :lol: Možete zamisliti njenu patnju kad se upoznaje s nekim... mislim da je na kraju smislila neko drugo ime koje kaže kad se predstavlja :confused2:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Sjetih se priče o jednoj Ukrajinki koja živi u Italiji. Žena se zove Galina, što je normalno i uobičajeno ukrajinsko žensko ime: problem je što na italijanskom riječ galina znači kokoška, a upotrebljava se veoma često u sličnom kontekstu kao što i mi kažemo kokoška ili ćurka za glupo žensko :confused3: :lol: Možete zamisliti njenu patnju kad se upoznaje s nekim... mislim da je na kraju smislila neko drugo ime koje kaže kad se predstavlja :confused2:

Isto naše žensko ime Buba. Cura otišla u Englesku, a Buba ( u ovom našem izgovoru Booba) bi u slobodnom prevodu bilo Sisojka? :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2008, 22:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
hvala Natasa ! i tebi sve najbolje i bebici , mazi stomacic i uzivaj. Brzo ce proci, vjeruj mi :)
Aleksandar je lijepo ime, moj dragi se zove tako :)

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 11:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
hvala, i ja sam kod muskog imena za Alexandra, ali mi se muz nesto protivi :angry3:
Moracu ga jos malo "obradivati" da pristane za to ime :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Samo pazi na nadimke..tako lijepa imena skrate u Sandra i Sasa...

Moji favoriti Sara, Ivan, Katarina...

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2008, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
ufff ... Katarina ...
Predivno ... :D
Elegantno, lijepo, ...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
petar, andrija, vuk, ilija i sergej - neka od imena za mog buduceg sina(ove)
anastasia, marija - ime za djevojcicu ...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Warrior of the Light je napisao:

Gallina hahahahhaha

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Meni se u zadnje vrijeme svidja ime Elena . Ne onako rastegnuto Eleeena , nego bas onako kratko - Elena , kao ona od Marinka "Ela Ela Elena ... ti sto me ostavi..." :D :)
Leonora, Lea, Tea, Leandra, Leoni(e), Lili, Gorana, Dajana... svidja mi se kako stranci izgovaraju nase "Ljiljana" - Liliana :)

I Vanja je lijepo ime, tako se zove moj curetak. :)

Meni se muska imena vise svidjaju, Damjan mi je lijepo, David , Josua, Pavle, Sasa , ... Goran, Boris :D ... Srdjan :D .... Drazeeen(ko) :D :P itd... ma sva su lijepa na svoj nacin.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 01:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Leona je napisao:
Meni se muska imena vise svidjaju, Damjan mi je lijepo, David , Josua, Pavle, Sasa , ... Goran, Boris :D ... Srdjan :D .... Drazeeen(ko) :D :P itd... ma sva su lijepa na svoj nacin.

...pogotovo ta tri posljednja. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 18:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Elena je moje kumce :)
Bas Elena, a ne Eleeeeeeeena.
Znaci Elana, sa makedonskim naglaskom :)

A musko- Novak Djokovic :) :lol: 8) :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Skoro sam cula za ime Ilijana. Lijepo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]