nadrealac je napisao:
Sinny je napisao:
Gradjanin RS je ujedno i gradjanin BiH
Gradjanin MZ Mahala Donja (iako je seljak) gradjanin je i svoje opstine i regije ili kantona i republike i dalje.
A stanovnik je nesto sasvim drugo i kod nas ne koristi u politicke svrhe taj termin. Nemoj da mjesas citizen Nadrealac sa nasim stanovnik - nikakve veze.
Hmmm... Sinny... opet dajes komentare na "prvu ruku"... vrati se malo unazad u postovima pa uprati diskusiju...
Republika kao politicko uredjenje je jedna politicka kategorija. Drzava BiH ima to uredjenje... u definiciju Republike ulazi naziv "gradjanin" koji nije isti kao i jezicki naziv "gradjanin" = stanovnik grada (to sam sve ranije napisao)...
ja se oponiram na to da se stanovniku RS daje naziv "gradjanin RS-a" (posebno jer smo razgovarali vezano za izbore) jer ja koliko znam - RS nije republika!
a naravno da je svaki stanovnik RS-a ujedno i gradjanin BiH...
E, vi koji mislite da je RS stvarno republika, dokazite to... molim... pa cu prihvatiti da postoje "gradjani RS-a"...
Ovo nemojte shvatiti kao vrijedjanje vec jednostavno diskusiju o politickom poredku...
Kojom metodom si izveo da je BiH republika, barem u mom dijelu BiH mi učimo da je BiH
triumvirat što hoće reći da državom upravlja tročalno predsjedništvo, a republika ima
samo jednog predsjednika.
U republici predsjednik smije prnuti, a da ne traži odobrenje u našem slučaju Hare ne smije prnuti bez odobrenja Radmanovića, koji ima pravo staviti veto , moratorijum i ostale vidove zabrane.
Kada svi razjasnimo neke pojmove u našim glavam biće sve u redu i sijaće nam svima sunce!
Mi se ne možemo zvati građani, ali se može zvati republikanci, a vi u Fedraciji ste federalci i to je to.
Da li je stanovnik Španije građanin ili kraljević, pošto je Španije kraljevina?