banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2008, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
vim je napisao:
Harvester je napisao:
Oćeš da kažeš da ti jedeš isključivo varivo i vodu?

Varivo i voda u ovom prevodu su biljna hrana. Jer u nekim prevodima biblije ces naci da je carsko jelo meso i vino.

Varivo i voda su varivo i voda. Osim toga, ovde se, kao što si i napisao, kao carska hrana spominju meso i vino, pa da li to znači da Biblija preporučuje i uzdržavanje od vina?

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 22:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Harvester je napisao:
Osim toga, ovde se, kao što si i napisao, kao carska hrana spominju meso i vino, pa da li to znači da Biblija preporučuje i uzdržavanje od vina?

Da, biblija preporucuje uzdrzavanje od svakog alkohola pa i od vina.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hm, meni su izgleda podvalili neku falsifikovanu verziju Biblije u kojoj se na Tajnoj večeri pije vino i gdje apostol Pavle savjetuje Timoteju da zbog zdravlja pored vode uzima i pomalo vina.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tu se misli na male kolicine vina od kojih se ne moze napiti. Medjutim, u carskim gozbama se pilo puno vina i opijali ljudi. Dovoljno je da procitas Price Solomunove pa da vidis sta on pise o neumjerenom pijenju vina.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
A izbaciti meso striktno i apsolutno iz ishrane je "umjereno" ?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
.....pa hajd probaj pojest burek bez mesa....nemoze
.....hajd napravi sis ili cevape bez mesa .....nemoze

Pa ti uzmi i zuljaj paradajz i krastavac .............................

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
ebote ovi biljojedi mi zvuce kao neki sektasi..
uglavnom, nisam citala puno komentara, samo da kazem da mi bez mesa ne mozemo i obozavamo meso (ne sve vrste, ja licno ne bih mogla jesti npr konjetinu, zecetinu, srnetinu, iako su i to zivotinje ali eto)
I mislim da je apsolutno opravdano i prirodno i da je ljudskom organizmu meso potrebno i zdravo u umjerenim kolicnama. Ako nije prirodno, zasto onda neke zivotinje ubijaju druge zivotinje da bi prezivjele i bile site?
Da nema svinjetine pola Slavonije i Vojvodine bi crklo od gladi (primjer) pa sta mislite da ti ljudi imaju novaca i mogucnosti da izmisljaju jelovnike, kako ce ljudi raditi na njivi ili teske fizicke poslove, nakon sto pojedu pun tanjir salate i komad hljeba??
Mogu ja da sjedim u birou i grickam mrkvicu i krastavac ali neki gradjevinac sigurno ne moze.
Sto kaze moj tata, meni je omiljena salata MESO :grin:
A ako zivimo u pravoslavnom duhu onda tako i onako cesto postimo, tako da smo u nekoj zlatnoj sredini, sto je najbolje po meni

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

najjače mi je kad me porede sa kravom (biljojed), a kakve je konfiguracije kravin probavni trakt, a kakav moj. aj da razvučemo kravina crijeva, pa moja, pa da vidimo odnos veličina i sve što povlači to: preživanje, način varenja, lučenja pljuvačke, enzimi i milion drugih stvari. :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:01 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Harvester je napisao:
Hm, meni su izgleda podvalili neku falsifikovanu verziju Biblije u kojoj se na Tajnoj večeri pije vino i gdje apostol Pavle savjetuje Timoteju da zbog zdravlja pored vode uzima i pomalo vina.

nije falsifikovana, vec Karadzic nije dobro preveo, al da se ne zapricamo ovdje.

bolje ubiti zivotinju radi jela nego covjeka. :wink: a i ne sjecam se, kada ste se vec dotakli Biblije, gdje to pise da se zivotinje radi jela ne ubijaju.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Nije u redu ubiti radi čula ukusa i hrane.
Čovjek može bez mesa samo je jedenje mesa inkorporirano u ljudsko, a pogotovo naše društvo. (mi nismo ljudi :lol: )

I biljke se takođe ubijaju, ali biljke su na nižem nivou svijesti.
Najprihvatljivije, etički, bi bilo jesti samo biljne plodove koji otpadaju sa biljaka.

(Al' 'ebo ručak bez mesa, kad ne'a mesa ko da je '92.
Pa ebote, jesam se za to boriJo?!!!)

"Da nema svinjetine pola Slavonije i Vojvodine bi crklo od gladi"
Ja bih bio u onoj drugoj polovini, nažalost :lol:

To pravoslavni duh? Samo ateizam zaogrnut tradicijom kao izgovor za ugađanje vlastitim hirovima i guzici.
Šta jedu monasi i patrijarh?

Živela Sekta! Živeo Pokret Otpora!
Živeo Staljin i svetska revolucija!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:

Ne možeš ovo reći, ispade da favorizuješ jedan oblik života u odnosu na drugi ili da manje poštuješ život koji se puno razlikuje od tvoga (a znam da nije tako :) )
Biljke itekako imaju neki oblik svijesti, ma koliko on bio različit od životinjskog (koji je, bez obzira na sve razlike, ipak mnogo bliži našem nego biljni). postoje i dokazi za tu svijest, pogledaj rezultate istraživanja u Damanhuru i radove Kliva Bakstera... biljke su vrlo živahna i dinamična bića, samo što nam naš način funkcionisanja jednostavno ne dopušta da to vidimo.

Citiraj:
Najprihvatljivije, etički, bi bilo jesti samo biljne plodove koji otpadaju sa biljaka.

Nešto sam načuo o sektama u Indiji koje su "fruktofagi", dakle rade upravo tako :-?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
pa ako se pridrzava strogo pravoslavlja onda se posti skoro pola godine u godini, sta tu nije jasno?
Ja ne kontam sta si ti htio reci? aj pisi normalno.. jest te trava udarila u glavu :)

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabalebane, vidim li te u kožnim cipelama (torba, novčanik il bilo što), prijaviću te Policiji. :cat: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
nije falsifikovana, vec Karadzic nije dobro preveo, al da se ne zapricamo ovdje

Vuk možda nije, ali Sinod jeste.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
dzabaleban je napisao:

Ako je tako, onda bi i mentalno retardirane ljude bilo OK ubiti i pojesti.

spavac je napisao:

bolje ubiti zivotinju radi jela nego covjeka. :wink:

Pa, ne znam...nikad nisam probao ljudetinu, ali dzabaleban mi je dao dobru ideju...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Tu se misli na male kolicine vina od kojih se ne moze napiti. Medjutim, u carskim gozbama se pilo puno vina i opijali ljudi. Dovoljno je da procitas Price Solomunove pa da vidis sta on pise o neumjerenom pijenju vina.

Pa Biblija osuđuje neumjerenost u bilo čemu, pa i u vinu, što će reći da ti sam sebi skačeš u usta. Umjerenost je jedna stvar, a potpuno uzdržavanje od nečega sasvim druga.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Warrior, ljudski život je daleko vrijedniji od životinjskog ili biljnog, tu nema spora. Ali to ne opravdava ljude da uništavaju sve oko sebe. Poznato mi je da biljke drugačije reaguju na različite vrste muzike itd... znači imaju dušu.

Breskvica, probaj postiti čitavu godinu, za promjenu. :wink:
Ne pušim travu, ne pijem alkohol, ne pušim duvan, ne pijem gazirana pića, ne jedem meso, ali j... radoznale i one druge, naravno.

Timotic, davno mi je palo na pamet kako smo nepravedni kada kažemo da životinje nemaju dušu. Potsjetio si me sa primjerom retardirana čovjeka.
Niko me ne može ubijediti da retardiran čovjek koji nije sposoban za bilo kakav posao ili komunikaciju, u odnosu na psa koji pronalazi zatrpane ljude ili se žrtvuje za gospodara ima dušu, a ovaj nema. Imaju je obojica.
Ja bih, da moram, jeo ljude, jeo i leševe, ali na sreću ne moram.

XIX, Imam Shelly's čizme već 5 godina nikako da ih sa'ranim :( . Izuzev obuće, koju zadnjih godina biram da nije od kože, ne koristim kožu. Ni u seksu, dapače :cat:
Cmok!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Pa Biblija osuđuje neumjerenost u bilo čemu, pa i u vinu, što će reći da ti sam sebi skačeš u usta. Umjerenost je jedna stvar, a potpuno uzdržavanje od nečega sasvim druga.

Ako pazljivo procitas moje gornje postove ja nisam rekao da biblija zabranjuje jedenje mesa, samo sam rekao da preporucuje, isto kao i za vino. Naime nakon pada u grijeh bog je, citamo u starom zavjetu, odobrio jedenje mesa. Znaci razlika zabranjuje i preporucuje je ocigledna. Naime jevrejima je bilo zabranjeno da jedu neke vrste mesa kao svinjsko, zecije, galebovo itd.
Ali ja sam rekao da biblija samo preporucuje, kao sto i ja preporucujem, a ne kazem da je to grijeh, nego da je bolje za covjeka jer ce se zastititi od raznih bolesti, kako infektivnih, tako i degenerativnih(rak) i alteroskleroticnih(srcani i mozdani udar). A pored toga sto sebi cini dobro, na ovaj nacin covjek cini i zivotinjama dobro. Ali zabranjeno nije nista, sve je na slobodnu volju i odlucivanje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Raja imal se sta za pojest ali da je od mesa :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Harvester je napisao:

Ako pazljivo procitas moje gornje postove ja nisam rekao da biblija zabranjuje jedenje mesa, samo sam rekao da preporucuje, isto kao i za vino. Naime nakon pada u grijeh bog je, citamo u starom zavjetu, odobrio jedenje mesa. Znaci razlika zabranjuje i preporucuje je ocigledna. Naime jevrejima je bilo zabranjeno da jedu neke vrste mesa kao svinjsko, zecije, galebovo itd.
Ali ja sam rekao da biblija samo preporucuje, kao sto i ja preporucujem, a ne kazem da je to grijeh, nego da je bolje za covjeka jer ce se zastititi od raznih bolesti, kako infektivnih, tako i degenerativnih(rak) i alteroskleroticnih(srcani i mozdani udar). A pored toga sto sebi cini dobro, na ovaj nacin covjek cini i zivotinjama dobro. Ali zabranjeno nije nista, sve je na slobodnu volju i odlucivanje.

Razumijem ja šta ti hoćeš da kažeš, ali i dalje nisam saglasan s tobom :) Prvo, tvoj post podrazumijeva da je meso iz nekog razloga štetno za organizam (što nije), a drugo, Biblija osim umjerenosti ne preporučuje ništa što se tiče ishrane (osim naravno jevrejskog zakona koji je zabranjivao svinjetinu, zečetinu, zmijetinu i sl.). Pogledaj malo dijelove poslanica koji se odnose na hranu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]