banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 15:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Oltar Kultnih Stvari
PostPoslato: 10 Mar 2008, 19:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2007, 17:52
Neki dan se prisjecasmo, drugari i ja nekih starih emisija koje su isle prvom polovinom i sredinom osamdesetih i pocetkom devedesetih pred sami rat.
Tada je imalo sta da se pogleda na TV-u. Obrazovni program je u pravom smislu te rijeci to i bio.
Djecije serije, zimski bioskop, kultne serije, sve je to obiljezilo nase odrastanje.

Ali nemam namjeru da lamentiram nad prosloscu.
Ovo bi trebala da bude tema u kojoj cemo se prisjecati tih emisija i serija. I pitati za neke stvari kojih se sjecamo u fragmentima a drugi ce nam pomoci da se sjetimo.

Zato pravim oltar.

Prva serija koja je mojim drugarima i meni pala na pamet, bila je lutkarska serija “Sokolovi Zemlje” u borbi protiv zle vjestice Zelde, i njihovi okrugli roboti (Zeroids) u borbi protiv zlih kockastih (Cubes).
Mada smo je isprva pomijesali sa drugom serijom koja je takodje isla radnim danom prije skole “Bendzi, Zeks i djecak iz svemira” :D

Sokolovi Zemlje ili Terrahawks (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0085099/

Zelda
Slika

Bendzi, Zeks i djecak iz svemira

Slika

Benji, Zax & the Alien Prince (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0147747

Od ozbiljnijih SF ostvarenja bile su tu Dr Who i Blejkova sedmorka. Pa Galaktika petkom.

A u skolskom programu od ranog jutra na TVZ “A.T., Pero i postar Dujo” pa Smogovci, pa Branko Kockica na TVBG, kasnije “ШББКББ” i Aca Postar.
U pauzama izuzetne obrazovne emisije o velikim slikarima i naucnicima, ispracene sjajnim emisijama o klasicnoj muzici.
Zimi u podne uvijek neki sjajan film u “Zimskom bioskopu”, koji bi nam obavezno prekidao grudvanje.
A sve to zacinjeno emisijom na engleskom jeziku “Follow Me”.

Subotom “Dozvolite da se obratimo”, nedjeljom “Nedjeljni zabavnik” sa Vajtom i Rusom, kasnije sa Stimcem i Zijahom Sokolovicem.

Zatim sjeca li se iko emisije o stripovima “Stripomanija” sa Banetom Vidakovicem. Sjecam se zvuka flipera i tabli Srebrnog Letaca koje su pratile svaku emisiju. Mislim da se i Nebojsa Krstic iz Idola pojavljivao kao Rip Kirbi. Ispravite me ako grijesim.
Kao slag, isla je emisija Zorana Zivkovica o istoriji naucnofantasticnih filmova “Zvezdani Ekran” iz 1984. Isla je cetvrtkom ako se ne varam.
Uvodna numera bila je sjajna “Eve of the War” Jeffa Wayne-a. :D

Eh…

Izvinite, ali malo sam nostalgican. To bas i nije moj stil.

Uglavnom, prilozite neko vase sjecanje iz dobrih vremena.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 20:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
"Ejti,Pero i postar Duje sto voli vas i stuje..."

Tvoj post mi je uljepsao vece.Hvala.

Sjecas li se emisije "Plavi bicikl".To nije bila serija ali su je povremeno prikazivali na TVZ.

Crtani Tata Brada,mama Brada(TVB).

Super Deka(TVB)

Jaje harambasa(TVZ)

Savrseni dokumentarci o Srpskoj knjizevnosti na TVB...

Emisija Opus o klasicnoj muzici.Uvodna muzika mi je vjecno ostala u sjecanju:

http://www.youtube.com/watch?v=GNDz3_7LS_w&feature=related

Dobar dio si ti nabrojao.Sjeticu se ja jos necega...

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 21:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2008, 16:10
super si nabrojao ,ne zaboravi Liberators (Oslobodioci)sf,isla serija godinu prije galaktike,kad su u zadnjoj epizodi otisli u deep space bilo mi tesko ko da je neko moj otisao s njima :D
jos od muzickih Hit mjeseca sa ducom(dubravkom ,zab.kako se prezivala,mozda markovic?)

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Mah, možete vi pričati šta hoćete, ali tačno se zna šta je bilo kvlt! ;)

Slika

I neponovljiva...

Slika

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 22:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Predlazem da se Kasandra izbrise jer je dio estetike 90-tih(a i golo govno je u pitanju).

Samo 80-te i samo kvalitetni sadrzaji...

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 22:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Zašto ne i 90-e? To je sad već daleka prošlost.
Osim toga, Kasandra je probila led kad su u pitanju španske serije i zaslužila je da se nađe na ovom spisku. Mnogi su sa strahom i neizvesnošću čekali sledeću epizodu "da vide šta će biti".

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 22:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ne slazem se ali te ne mogu sprijeciti.

90-te su(sa Kasandrom i slicnim odurnostima) pokvarile sve lijepe tv uspomene iz 80-tih.

Ako tako nastavimo,doci cemo do Dr.Iggija,Mire Skoric i serije Srecni ljudi.Razumijem da je nekome i to lijepa uspomena iz djetinjstva ali je neusporedivo sa stvarima iz prvog posta.

Da se ne bi svadjali,ti po svom a ja po svom ali bi najbolje bilo da otvoris thread sa slicnim temama za malo mladje(iz 90-tih) da ne bi brkali pojmove.

U savkom slucaju

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 23:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

tomasd je napisao:
"Ejti,Pero i postar Duje sto voli vas i stuje..."

Tvoj post mi je uljepsao vece.Hvala.

Nema na cemu. I drugi put.

tomasd je napisao:
Sjecas li se emisije "Plavi bicikl".To nije bila serija ali su je povremeno prikazivali na TVZ.

Meni je knjiga ostala urezana. Cini mi se da je to to. Predratna Francuska?

tomasd je napisao:
Crtani Tata Brada,mama Brada(TVB).

Joj, da. Ali mislim da mu nije to ime. :)

tomasd je napisao:
Super Deka(TVB)

To bi trebalo da je bilo sa Ljubisom Bacicem, koji je pozajmljivao glas Sofroniju ("...Gresis... Ovaj, gresis silno sine..."). Uglavnom davno prije one britanske Super Bake koja je takodje isla na TVB. :)

tomasd je napisao:
Jaje harambasa(TVZ)

Ovo mi nije poznato.

tomasd je napisao:
Savrseni dokumentarci o Srpskoj knjizevnosti na TVB...

Emisija Opus o klasicnoj muzici.Uvodna muzika mi je vjecno ostala u sjecanju:

[url]http://www.youtube.com/watch?v=GNDz3_7LS_w&feature=related

Ovo dvoje je zaista nemjerljivo.
Sramota je da danas nema nista ni priblizno ovome. Mislim da nije tesko pribaviti reprize, ako vec ne mogu imati svoje, pa to emitovati umjesto onih zvrndova na Pinku (Alo Pozega, vovde Celj'govici - Balkan In Flames Net ili kako se vec zovu), tupavih crtica i repriza latinoamerickih serija u rano jutro.

player je napisao:
super si nabrojao ,ne zaboravi Liberators (Oslobodioci)sf,isla serija godinu prije galaktike,kad su u zadnjoj epizodi otisli u deep space bilo mi tesko ko da je neko moj otisao s njima :D
jos od muzickih Hit mjeseca sa ducom(dubravkom ,zab.kako se prezivala,mozda markovic?)

Jeste, Dubravka Duca Markovic. Ja sam uvijek tripovao da je ona sestra Vladi Divljanu. :D
"Oslobodilaca" nazalost ne mogu da se sjetim.

Zaboravio sam Program Plus, koji je isao kasnih 80-ih. Tu je bilo svasta.

A sjecate li se ovog lika?

Slika

"Thrust me, I know what I'm doing..." :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 01:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
U devedesetima je već počelo masovno indoktrinisanje širokih masa turbo folkom i jeftinim produkcijskim sranjima (pardoniram, ali ne znam bolji izraz), poput pomenute Kasandre, koja je nažalost probila led i postavila podlogu za poplavu sličnih plitkih, ali nažalost za mnoge ljude, veoma pitkih medijskih projekata. Pošto je ovo tema o nečemu drugom, složio bih se da hiper produkcijskim bumovima 90-ih ovdje nije mjesto.

Što se tiče perioda iz uvodnog posta teme, moram pomenuti emisiju koju je snimao i vodio jedan dio ekipe nadrealista. Znam da su Nele i Zena sigurno bili u ekipi, a muzička tema emisije je išla ovako:
Meti, meti, meti ispred svoga praga
jer je, jer je, jer je i to dio svijeta
ko to radi, on je snaga ekološkoga pokreta.

Nakon malo guglanja iskopah i naziv emisije, koji glasi "Tragom ptice dodo", mada ga se ja stvarno ne sjećam. U suštini je bila u pitanju emisija slična "Nedjeljnom zabavniku", dakle obrazovno-zabavnog karaktera, koja je kroz vesele dijaloge i pamtljive doskočice pokušavala da edukuje djecu. Mislim da se bazirala isključivo na problem očuvanja okoline i dobro se sjećam da sam tad prvi put osjetio gađenje prema pušenju, jer sam na toj emisiji prvi put vidio snimak pluća pušača i već tada se zarekao da nikad neću postati pušač.

Ono što još jako dobro pamtim je čuveni "Opstanak" sa nekadašnje Televizije Beograd i sugestivan i prijatan glas tadašnjeg naratora, koji je držao pažnju gledaoca, onoliko koliko i fascinantni prikazi iz životinjskog svijeta.

I naravno emisija koju je vodio pokojni Duško Trifunović - "Šta deca znaju o zavičaju", snimana uvijek u različitim osnovnim školama, gdje je odabiran po jedan razred, a Duško vodio zanimljive diskusije sa đacima, tako što je uglavnom zadavao neku zanimljivu riječ, za koju bi potom đaci pokušavali da otkriju kako je nastala. Emisija je mislim konceptom bila predviđena za uzrast od nekih 10-13 godina, ali su je gledali i mlađi klinci, a pokojni Duško je tu, uglavnom vedru, ali opet discplinovanu diskusiju, vodio u nekoj drugarskoj atmosferi u jednostavnom školskom okruženju. Branko Kockica za nešto starije klince, recimo. Slično kao nekadašnji časovi razredne nastave u osnovnoj školi. Ne znam da li danas u osnovnim školama još uvijek postoji nešto tako...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 01:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Plavi bicikl - divna serija. Da, francuska je i mislim da je glumila Laetitia Casta...

@Nitro: ne vjerujem. Mi smo imali taj Vroz čas, al poslije se on pretvorio u ZUO i sve smo ga češće zamjenjivali nekim drugim predmetom ili su se na njemu računali izostanci. A ništa pametno... Šteta... Branko Kockica je kult...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 08:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
DJ-uro je napisao:
Osim toga, Kasandra je probila led kad su u pitanju španske serije i zaslužila je da se nađe na ovom spisku. Mnogi su sa strahom i neizvesnošću čekali sledeću epizodu "da vide šta će biti".

zapravo led je probila Robinja Isaura u prvoj polovini 80-ih ako cemo gledati na proboj spanskih sapunjara

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 09:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Slika
Automan - serija

http://www.youtube.com/watch?v=vmLVRy3Xjho&feature=related
Plasticman - crtani

Slika
Povratak u Idn

Slika
He man

Slika
Dalas

Slika
Dinastija

Slika
Banaman

Slika
Snorkijevci

Slika
Klinika Svarcvald

Ima jos dosta toga... :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 10:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

DJ-uro je napisao:

Razlika je sto su stvari koje mi nabrajamo nas kultivisale.
One su povezale generacije od 7-237 godina u svim krajevima bivse YU.
Rijetko je ko mogao naci zamjerku, cak stavise, svi su ih obozavali.
Zato je i stvoren kult tih emisija i serija.
Zahvaljujuci njima smo ucili engleski, postovali strip kulturu, gledali sjajne filmove, saznali ko su bili Sopen i Mendelson, zavoljeli smo SF iliti naucnu fantastiku, ucili o botanici i hemiji, imali smo vise imaginacije i povrh svega, ludo smo se zabavljali.

E sad, sta su od navedenog generacije kasnije mogle nauciti gledajuci Kasandru i njoj slicne pacenice?

Ona jeste daleka proslost, ali to nije isprika da je iz WC solje gdje pripada smjestimo u Oltar, zar ne?

Nitro:

Jeste to je "Tragom ptice Dodo" Timothy John Byforda. Meni je ostala u pamcenju scena kad Zenit ili Strasimir u seriji ide da baci smece i krene da puca trojke na kontejner, a smece se rasipa svuda. A Nele sa balkona svojim prepoznatljivim glasom pita: "Pa Stras'mire sta radis? Jes' normalan?" :)

"Anglijin" Opstanak. Ristekpa. :notworthy:

Slika

Naravno i prirodnjacka emisija Davida Bellamyja je nesto najbolje sto je ikada emitovano.

Ludi Englez bi u svakoj emisiji zamezio neki korijen, list ili koru. :lol:

Slika

Bila je tu i ona emisija koja je pocinjala sa "Niko kao ja" od Sarlo Akrobate. Mislim da se tako i zvala?

Macr0

Bravo za post. =D>

Poslednji put menjao video klipan dana 20 Mar 2008, 10:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Ja se sjecam i onih Avantura Grizlija Adamsa i to sam gledao kao klinac, to mi bilo prva liga,
a od crtaca nezaoblizani strumpfovi, pa bomboncici, o Branku Kockici legendi je nepotrebno torisiti rijeci, pa ona serija na TVB cini mi se Metla bez drske ili tako nekako, pa mali program sa onom legendarnom animacijom sa dva televizorcica, velikim i malim, kad malog nogicom od postolja kucne veliki :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 12:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2008, 13:00
Jelenko,Sandokan,Kekec,Štrumfovi,Planeta Majmuna,Muzički tobogan,Kviskoteka,INDIREKT,Nadrealisti,Mak i Zak,Bolji Život......
To su bili dani..........

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 13:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2008, 16:10
respect pivane
respect drug
stvarno su to bila vremena

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Omg...sad bih zaplakala kada vidim na cemu ste vi odrasli a sa nama serviraju :cry:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
BlackHand je napisao:
Mah, možete vi pričati šta hoćete, ali tačno se zna šta je bilo kvlt! ;)

Slika

POWER RANGERS RULES!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Serija "Plavo ljeto"

Da li neko zna nesto vise o tome...

Isla nedeljom u 14 ili 15 casova.Gledali su je svi zivi i mrtvi.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ja iz tog doba pamtim samo crtane filmove:Snorkijevci, Hi men, Robotek, Transformers i naravno Ninja kornjace, kao najkvalitetniji od svih ovih gore navedenih. Cak stavise juce sam dosao u posjed starih ninja kornjaca sve sa sinhronizaciom Nikole Simica i Vlastimira Djuze Stoikovica, krangom i tehnodromom.Suze radosnice su sinoc kapale.I sjecam se nekog crtanog gdje su se pojavljivali muppet-i (nacrtani, ne kao lutke) i jos neki likovi od kojih se jedan zvao Mr.Jozo ukoliko neko zna koji je to crtani bio tek podjeli tu informaciju.

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]