Mom bratu lavicu mir i svako dobro
Pa sto napustas forum brate...
Pa zar je Isus nakon nekoliko izgubljenih bitaka (uvreda i nerazumijevanja) odustao od misije???
Ma hajde bolan nisu ljudi bauci ne mogu nas pojesti...ovo je samo razgovor i teorije a na kraju svi ce biti odgovorni samo za sebe...Kur'an kaze:" ...Pa zar ces ti od tuge svisnuti ako oni u govor ovaj nece da povijeruju"
Ne brate na tebi je da izneses svoje dokaze na meni isto tako na svakom ucesniku foruma isto tako, dokaze, teorije, razmisljanja, a onda svak odabire sta mu volja...neko uzme dobro neko uzme ono pogresno..." covijek posadi punu bastu ruza pa ponekad beruci ih uhvati za cicak" -zivot ide dalje...svi cemo se Bogu vratiti...s dobrim ili losim dijelima, On ce nam suditi...vec je odredjeno ko ce od nas u pakao a ko u raj ali mi se trebamo truditi...
U Islamu samo dowa (molba Bogu) mijenja sudbinu covijeka...a Bog odgovara na dowu na ovom ili na onom svijetu.
Prvo mi oprosti sto ti se sinoc nisam javio ali sam doista dosao kasno s posla i bio sam toliko umoran, pa dok sam klanjao jaciju vec je stvarno bilo kasno...ali evo nas opet...
Brate sto se tice S.Z. to kazes da se sve knjige S.Z. medjusobno nadogradjuju i nadopunjuju. Znaci da su kolerati bar u nekom smislu.
Ne mogu to brate prihvatiti iz svih onih razloga koje sam ti predocio kao sto su :koncept Boga, razliciti opisi nekih dogadjaja, stvari koje se nalaze u samom S.Z. odudaraju od slike da je to Bozija rijec u cijelosti, dijelom DA ali u cijelosti NE,pogresne "naucne cinjenice" itd...
Citiraj:
Ako izdvoimo Mojsija mi odsecamo jedan deo od tela ali čak i takav deo zasebno otkriva iskrenim istraživačima sve ono što je potrebno za pravu veru u Boga i potvrđuje reči drugih proroka.
Bog reče Mojsiju da je sedmi dan blagoslovio i posvetio za odmor nazivajući taj dan odmorom_šabatom_subotom pa onaj ko priznaje Mojsija verovaće i njegovim rečima a samim tim držati dan koji Bog odredi. Bog nije rekao subota je blagoslovena samo zbog Jevreja i samo oni smeju da je drže jer to nije Jevrejski dan već Božji.
Mojsije je bio Jevrej. Poslan Jevrejima. Svi su poslanici slani Jevrejima izuzev Muhammeda s.a.w.s. Subota jest jevrejski dan, jer je Bog naredio Jevrejima da je postuju a ne svim narodima... Sam Isus je poslan Jevrejima ( Nisam poslan do izgubljenim ovcama naroda Izraelskog...). I naravno da je to Bozji dan jer svi su dani Bozji, citavo vrijeme je Bozije,a li specificnost tog dana se odnosi na Jevreje.
Citiraj:
Taj dan se nalazi u 10 zapovesti pa svaki koji kaže da veruje u jednog Boga po prvoj zapovesti taj neće biti idolopoklonik po drugoj zapovesti i odmaraće u subotu po četvrtoj zapovesti i neće krasti niti lagati niti poželeti tuđe ljubeći svoje roditelje a sve to po ostalim zapovestima čini i sve su jednake po važnosti jer ako bilo koju prekršimo greh činimo. Nemože čovek selektovati zapovesti po svojoj volji pa neke prihvatiti a neke odbaciti i drago mi je što si i sam pomenuo zapovesti kao obavezu u ranijem govoru
Tako je...(mada su i zapovijesti nepotpune, ali tako je). Svi su poslanici drzali do zapovijest pa tako i Mojsije a.s. i Isus a.s. koji su strogo naredjivali zapovijesti.
Citiraj:
Ako bih ja izjavio da priznajem Muhameda a rekao da neverujem rečima koje je on rekao šta bi ja time činio?
Imamo u starom zavetu sa jedne strane tridesetak proroka koji tvrde isto a sa druge (uslovno rečeno) jednog proroka koji takođe tvrdi da je i njemu Bog javio po Gavrilu (anđelu) kao i onima sa uslovno rečeno sa ,,druge strane'' hajde sad kao ljudi dobre volje i želje da upoznamo istinu da iz ljudskog ugla pogledamo šta je šta.
Kojem se narodu Bog prvo javio (misli se na naciju ne na pojedinca)?
Zar nije Stari Zavet stariji od Kurana?
Zar autor Kurana nije čitao stare Izrailjeve proroke i izučavao druge vere i dobro ih poznavao?
Kuran kao Božja objava nesme da se suprotstavlja Božijoj reči koju je preko mnoštva drugih proroka Izrailjaca objavio već treba da ima istih opisa. Kuran ih i ima (istih opisa) ali su prvo napisani u Starom Zavetu pa ako bi odbacili Bibliju samim tim negirali bi deo Kurana.
Brate, brate
Mi muslimani priznajemo sve Proroke koje priznaju i Zidovi osim sto priznajemo jos dva a to su Isa a.s. i Muhammed s.a.w.s. . Svi proroci su slani pojedinom narodu.
Zasto su slani proroci???
Proroci su slani da bi obnovi vijeru ne da bi donijeli novu jer, vertikalom kad idemo niti jedan prorok ne govori o trojstvu nego o JEDNOM BOGU. Hajde da ti pokusam objasniti ovako.
Adem a.s. je bio prvi covijek na zemlji dosao je s cistom vijerom direktno od Boga, Bog mu naredjuje da ce svako onaj ko bude slijedio njegovu (Adamo vijeru ) biti spasen a svako onaj ko se okrene od upute biti kazenjen. U prevodu onaj ko bude vijerovao u Jendnog Boga ne pripisivajuci mu sudruga niti u vlasti niti u bicu i koji se bude pokoravao poslanicima taj ce zadobiti dzennet (nece umrijeti imace zivot vijecni). o.k.
Ali je pitanje zasto su dolazili poslanici???
Poslanici (proroci) su dolazi da bi obnavljali vijeru koju su ljudi od Adema a.s. poceli iskrivljavati.
Imamo slucaj s Nuhom a.s. (Noa) gdje on ne mogavsi vratiti ljude na "pravu vijeru" moli od Boga potop. I potop biva, te Bog spasava samo najcistije od ljudi (iz Nuhova naroda), svi ostali su potopljeni medju kojima i jedan Nuhov a.s. sin. (Samo da napomenem da potop nije bio Univerzalnog karaktera da je potopio citavu zemlju nego samo Nuhov a.s. narod)
Nakon Nuha a.s. dolazi Ibrahim a.s. Njega vidimo kao rusitelja kipova. U njegovo vrijeme je idolopoklonstvo bilo toliko rasireno da je sam Ibrahimov a.s. otac pravio kipove. (opet iskrivljenost vijere i poslanik a.s. dolazi da je ispravi)
Ibrahim a.s. nije dibio odmah uputu od Gabrijela nego je pokusao logicki da "nadje" Boga.
Pa je rekao vidjevsi mjesec "Ovo je moj Bog" pa nakon sto mjesec zadje Ibrahim a.s. je zakljucio da Bog ne moze da "zalazi"
Pa vidjevsi sunce....ali opet sunce zadje pa Ibrahim zakljuci da Bog ne moze da "zalazi".
Ibrahim a.s. dolazi do zakljucka da je njegov Bog ZIVI BOG koji ne zalazi, koji ne spava itd..itd.
I sam Muhammed s.a.w.s je poslan izmedju ostalog da obnovi vijeru SVIH POSLANIKA S.A.W.S i da ih potvrdi. Jer du ljudi iskrivljivali objave.
Citiraj:
Kojem se narodu Bog prvo javio (misli se na naciju ne na pojedinca)?
Mozda ocekujes brate da ti kazem da se javio Zidovima, ali ne. Bog se prvo javlja Nuhu a.s. a preko njega njegovm narodu "Nuhovom ummetu" ( Nuhovom narodu). Zidovi dolaze poslije, kao nacija tad nisu postojali. Prvi put se javljaju kao nacija nakon Jakuba a.s.
Citiraj:
Zar nije Stari Zavet stariji od Kurana?
Pitanje nije brate sta je starije nego ispravnije, (Knjige starih kineza su starije od Zavijeta, knjige Hinduizma su starije od Zavijeta) ali nema veze... pokusacu da ti objasnim na sljedeci nacin onako kako mi muslimani to vidimo a Allah s.w.t. najbolje zna.
Mi muslimani viijerujemo da je Kur'an NESTVORENA RIJEC BOZIJA.
Zasto NESTVORENA?
Sve brata sto je STVORENO podlozno je MIJENJANJU. Kur'an je NESTVORENA RIJEC BOZIJA i zato stoji 1 400 god. neiskrivljena i zato ce stajati do Sudnjeg Dana takav, jer se Allah s.w.t. u Kur'anu obavezuje da ce ga cuvati. Dok je kako S.Z. tako i N.Z. pisan od ljudi i kao takav je podlozan promjeni, jer u ljudskoj je prirodi "mijenjanje".
Citiraj:
Zar autor Kurana nije čitao stare Izrailjeve proroke i izučavao druge vere i dobro ih poznavao?
Autor Kur'ana je Allah s.w.t. i ako u Kur'anu postoje slisnost doktrine ( kao npr Bog je Jedan) to je zato sto su svi poslanici dolazili od istog Boga sve objave dolazile od istog Izvora i zbog toga niti jedan poslanik nije govorio "trojica su"
Ako mislis da je "Autor Kur'ana " Muhammed s.a.w.s. -onda brate pravis jos vecu gresku jer
1) Muhammed s.a.w.s je bio nepisem to potvrduje i sam Kur'an
2) Niko od tadasnjih i sadasnjih imalo ozbiljnijih naucnika ili orijentalista ne govori o tome da je Muhammed s.a.w.s. bio pismen
3)U vrijeme rodjenja Muhammeda s.a.w.s. arapi su bili toliko zaostao narod da kako kaze jedan istoricar ( izvini ali ne mogu se sjetiti imena) malo s se razlikovali od zivotinja ( po ponasanju i osornosti i oholosti itd itd.) Aleksandar Veliki ih zaobilazi u svojim osvajanjima (nisu bili vrijedni niti jednog vojnika). I ja cu ti vijerovati da je Muhammed s.a.w.s. "pisao Kur'an " ukoliko mi navedes Bibliju bilo N. ili S.Z. koji je u toba bio prepisan na arapski (da ti pomognem godina je 610 Poslije Krista)
4) Muhammed s.a.w.s. nije poznavao niti jednu vijeru, bio je nepismen, coban u mladje dane (cuvao ovce, deve....)
5) Akoje Muhammed s.a.w.s. "autor Kur'ana" zasto se u Kur'anu ne nalazi ime njegovih : zena, dijece, prijatelja, rodbine...
6) Zasto bi Muhammed s.a.w.s. spomenuo u Kur'anu Isa a,s (Isusa) 500 % vise nego sebe samog. Isa a.s. (Isus ) je spomenut u Kur'anu 25 puta a Muhammed samo 5 puta ( 4 puta Muhammed i 1 Ahmed).
7) Zasto bi Muhammed s.a.w.s spomenuo zenu ( Mariju ) u Kur'anu koja je zivjela 600 god prije njega, nije bila arapkinja nego zidovka, Isusa koji nije bio arap neko zidov...

Zasto bi Muhammed s.a.w.s. u 19. poglavlju "nazvao" to poglavlje Merjem (Marija) ...a ti sam u sojoj bibliji nemas poglavlje Marija, iako je svi krscani slave kao "majku boziju"
9) Zasto je Merjem (Marija) spomenuta u Kur'anu 100 % vise nego u bibliji ( U bibliji spomenuta 17 puta od toga 16 puta u evandljelima i 1 put u ostalim knjigama novog zavijeta) U Kur'anu je spomenuta 32 puta ( gotovo 100% )...
itd
itd.
Zar ne kaze Isus :"...Kad dodje DUH ISTINE slavice mene..." Vi kazete da je to Sveti Duh ali ja kazem da je to Muhammed s.a.w.s. i da je on Duh Istine...ali o tom po tom.
Citiraj:
Kuran kao Božja objava nesme da se suprotstavlja Božijoj reči koju je preko mnoštva drugih proroka Izrailjaca objavio već treba da ima istih opisa. Kuran ih i ima (istih opisa) ali su prvo napisani u Starom Zavetu pa ako bi odbacili Bibliju samim tim negirali bi deo Kurana.
Ovdje mi moras prvo definirati sta je to u Bibliji "Bozja rijec" a sta ostalo kao: rijec historica, rijec prepisivaca, rijec obicnih ljudi ...
Biblija nije u potpunosti rijec Bozija to je jasno gotovo pa svakom krscaninu
Kur'an ne posijeduje "iste opise" kao i biblija naveo sam ti primjer "opisa Boga" u Bibliji i u Kur'anu.
Mi ne odbacijemo Bibliju u cijelosti nego sam ono sto se ne slaze s zdravim razumom, logikom kao npr (Bog ima sina-ni metaforicki ni u pravom smislu te rijeci nti ijedan poslanik nije nagovijscivao to niti vijerovao u to-naprotiv svi su govorili Bog je Jedan nema mu sudurga pa i sam Isus kad kaze mladicu:"...zasto me nazivas dobrim. Samo je Jedan Dobar...") Znamo da ovdje Isus iz poniznosti Bogu govori da on nije dobar, ja vijerujem da je Isus bio dobar ali on kao poslanik za sebe to nika d nije rekao (zbog poniznosti Bogu).
Isto pitanje tebi mogu postaviti ovako:" Ako vijerujes u S.Z. i u N.Z. onda moras vijerovati i u Hindu-knjige jer oboje govore o renkarniciji. U Hindu- knjigama se spominje "bezbroj reinkarnacija" a u Bibliji samo jedna a to je da se Bog reinkarnirao u covjeka da bi otkupio grijehe. Zasto vijerujes u Bibliju a ne i Hindu-knjigama.
Ali kako rekoh nije pitanje ko je prvi a ko zadnji nego sta je istinitije od "istinitog".
Citiraj:
Mojsija priznaju i Islam i Hrišćanstvo pa zašto mu onda ne verovati?
Avram je praotac i jedne i druge vere pa zašto mu neverovati?
Zašto ovo rekoh? Zato što je Mojsije učio da je Bog jedan kao i Avram. Zato što je Mojsije u srce vere stavljao žrtvu kao i Avram.
Srce vijere svih poslanika je bila Vijera u Jednog Jedinog Boga.
A sto se tice obredoslovlja to nije bilo prinosenje zrtve nego molitva. U Islamu ako ko za vrijeme Idul -adha ne prinese zrtvu to i nije neki problem ali ako ne obavi molitvu 5 puta na dan ....to je i te kakav problem.
Citiraj:
Moj brat kaže da ta žrtva čisti od svih greha i to je tačno ali koga čisti?
- brate navedi mi molim te gdje ja ovo rekoh...centar Islama nije zrtva, zrtva nije ciscenje od grijeha nego bogobojanznost a ciscenje je tewba (pokajanje) cinjenje dobrih dijela, ...ali nikako zrtva a pogotovo sama zrtva.
Citiraj:
Razlika između Isusa i Adama je sledeća, Adam je stvoren a ne rođen i kroz njega uđe greh u svet a posledica greha je smrt. Isus je rođen od žene i bez greha je zato nas je i mogao žrtvom svojom otkupiti i kroz njega imamo život.
Tama je vladala dok se nije pojavila svetlost, Adam je tama Isus svetlost i gde nema svetlosti tu vlada tama, gde nema istine tu vlada ne istina, gde nema života tu vlada smrt jer smrt nije deo života kao što ni istina u sebi nema laži niti svetlost u sebi ima tame.
Posljedica grijeha je kazna (smrt -ako bas hoces u paklu) Adam a.s. nije tama -Isus a.s. nije svijetlo. To je brate hula na poslanike. Adem a.s. nije ni pocemo bolji od Isa a.s. niti obratno, a to da je jedan rodjen a drugi stvoren...Reci mi iskreno sta je za tebe vece prvo stvaranje ili drugo. Adema a.s. je bilo "teze" stvoriti (da bi razumio iako Bogu nije nista "tesko" On s.w.t. samo kaze : " Budi i ono biva.").
Ti brate vijerujes u Isusa a opet ces umrijetia za kojih 60-70 god. i ja. Grijeh nije nasljedan, grijeh se genetski ne nasljedjuje. To nije naucno tacno. Genetika ne govori o tome. To je potpuno pogresno. Ja nasljedjujem svojstva od oca, fizicke osobine, psihicke..itd ali grijeh ne. Hoce li Adam a.s. biti pitan za 25 MIILIONA (pedera) koji lutaju svijetom. NE
Ako je tvoj dijed ubio mog dijeda imam li ja pravo da ubijem tebe...NEMOJ BITI SMIJESAN.
Grijeh je NEPRENOSIV
Ja cu umrijeti ako Bog da isto kao i ti, a Zivot Vijecni cemo imati u spiritualnom smislu na onom svijetu. Procitaj Ezekiel 18 Glavu kompletnu bice ti jasnije.
Samo bi da dodam da cu se pokusati koncentrirati na diskusiju s tobom i nek mi oprosti "Damaskin" ...ali imacem ja i on prilike "ukrstiti koplja" (po pitanju raspeca)...
Mojoj braci svako dobro zelim...
Dobio sam poziv od jednog popa pa cu kod njega u ovo koji dan na salicu caja. Da ste mi blizi zovnuo bih vas pa da onako u cetvero prodiskutiramo uz 10 litara caja...ali eto ...mozda jedne prilike...u duhu ekumene i dobre namjere ali do tada...
ostajte mi dobri, srecni i debeli...
Ako je sta u ovim tekstovima bilo lose to je od mene i molim Boga da mi oprosti a zatim svoju bracu krscanske vijere, a ako je bilo sta dobrog za to je zasluzan Bog svojom odredbom a ne ja...
Wel hamdulillahi rabbil alemin.